Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την επανεξέταση της καταδίκης για τη Μανωλάδα!!!

Η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ ζήτη­σε από το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο Δικαιω­μά­των του Ανθρώ­που να επα­νε­ξε­τά­σει την κατα­δι­κα­στι­κή από­φα­σή του που δικαί­ω­νε την προ­σφυ­γή 42 μετα­να­στών εργα­τών γης στη Μανω­λά­δα και επι­δί­κα­ζε απο­ζη­μί­ω­ση χιλιά­δων ευρώ από το ελλη­νι­κό Δημόσιο.

Στις 17 Απρι­λί­ου 2013, οι εργά­τες σε καλ­λιέρ­γειες φρά­ου­λας στη Μανω­λά­δα διεκ­δί­κη­σαν τα δεδου­λευ­μέ­να πολ­λών μηνών, αλλά εισέ­πρα­ξαν τα σκά­για τριών επι­στα­τών. Του­λά­χι­στον 35 εξ αυτών τραυ­μα­τί­στη­καν εκεί­νη την ημέ­ρα από τους πυροβολισμούς.

Το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο έκρι­νε τον περα­σμέ­νο Μάρ­τιο ότι οι συγκε­κρι­μέ­νοι εργά­τες γης από το Μπαν­γκλα­ντές υπήρ­ξαν θύμα­τα κατα­να­γκα­στι­κής εργα­σί­ας. Ακό­μη έκρι­νε ότι το ελλη­νι­κό κρά­τος απέ­τυ­χε να τους προ­στα­τεύ­σει και δεν ερεύ­νη­σε σε βάθος την υπό­θε­ση ούτε τιμώ­ρη­σε τους υπαίτιους.

Το Ευρω­παϊ­κό Δικα­στή­ριο που εκδί­κα­σε την προ­σφυ­γή 42 μετα­να­στών από το Μπαν­γκλα­ντές, οι οποί­οι είχαν εργα­στεί από τον Οκτώ­βριο του 2012 μέχρι τον Φλε­βά­ρη του 2013 στα φρα­ου­λο­χώ­ρα­φα της Ηλεί­ας, επι­δί­κα­σε απο­ζη­μί­ω­ση 16.000 ευρώ για καθέ­ναν που συμ­με­τεί­χε στη δια­δι­κα­σία ενώ­πιον του ποι­νι­κού δικα­στη­ρί­ου και 12.000 ευρώ για τους υπο­λοί­πους προ­σφεύ­γο­ντες για το σύνο­λο των βλα­βών που τους προ­κλή­θη­καν. Επί­σης, το Δικα­στή­ριο τους ανα­γνώ­ρι­σε 4.363,64 ευρώ συνο­λι­κά για τα δικα­στι­κά έξοδα.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες η κυβέρ­νη­ση έχει ζητή­σει από την Ολο­μέ­λεια του ΕΔΑΔ να επα­νε­ξε­τά­σει την από­φα­ση με την οποία κατα­δι­κα­ζό­ταν η Ελλά­δα για σαφή παρά­βα­ση της απα­γό­ρευ­σης της κατα­να­γκα­στι­κής εργα­σί­ας, ενώ σημειω­νό­ταν ότι κρά­τος απέ­τυ­χε τόσο να απο­τρέ­ψει τέτοιες κατα­στά­σεις και να προ­στα­τεύ­σει τα θύμα­τα όσο και να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει απο­τε­λε­σμα­τι­κή έρευ­να για τα αδι­κή­μα­τα που καταγ­γέλ­θη­καν και να τιμω­ρή­σει τους υπεύθυνους.

Η από­φα­ση του ΕΔΑΔ σημεί­ω­νε επί­σης ότι η ελλη­νι­κή δικαιο­σύ­νη είχε ασχο­λη­θεί με την υπό­θε­ση ως απλή σωμα­τι­κή βία και όχι στο πλαί­σιο του traffiking, παρά την αντί­θε­τη εισαγ­γε­λι­κή εισήγηση.

O δικη­γό­ρος των προ­σφευ­γό­ντων μετα­να­στών εργα­τών γης Βασί­λης Κερα­σιώ­της επι­ση­μαί­νει με δήλω­σή του ότι: «Με την κατά­θε­ση, στην εκπνοή της προ­θε­σμί­ας, αίτη­σης για παρα­πο­μπή της υπό­θε­σης “Chowdury και λοι­ποί  (προ­σφεύ­γο­ντες)” στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­παϊ­κού Δικα­στη­ρί­ου, η κυβέρ­νη­ση συγκα­λύ­πτει την εμπο­ρία ανθρώ­πων στη Μανωλάδα».

Όπως προ­βλέ­πε­ται από τη σχε­τι­κή δια­δι­κα­σία, θα συνε­δριά­σει ομά­δα δικα­στών για να απο­φα­σί­σει εάν θα κάνει δεκτό το αίτη­μα του ελλη­νι­κού κρά­τους και εάν η υπό­θε­ση θα παρα­πεμ­φθεί τελι­κά και θα εξε­τα­στεί εκ νέου στην Ολο­μέ­λεια του Ευρω­παϊ­κού Δικαστηρίου.

ΚΚΕ: “Πυροβολούνται” για δεύτερη φορά οι μετανάστες εργάτες γης

«Η κατά­θε­ση από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ αίτη­σης επα­νε­ξέ­τα­σης της από­φα­σης του Ευρω­παϊ­κού Δικα­στη­ρί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, που δικαί­ω­νε τους 42 μετα­νά­στες εργά­τες γης, για τις συν­θή­κες δου­λειάς στη Μανω­λά­δα, απο­τε­λεί μια αισχρή πολι­τι­κή πρά­ξη που θα την ακο­λου­θεί για πάντα.

Είναι σα να “πυρο­βο­λού­νται” για δεύ­τε­ρη φορά οι μετα­νά­στες εργά­τες γης, που είχαν δεχτεί τα δολο­φο­νι­κά πυρά των μπρά­βων των μεγα­λο­α­γρο­τών στα δου­λο­χώ­ρα­φα της Μανωλάδας.

Με την πρά­ξη αυτή η κυβέρ­νη­ση δικαιώ­νει το καθε­στώς δου­λεί­ας και εργο­δο­τι­κής τρο­μο­κρα­τί­ας σε βάρος των μετα­να­στών εργα­τών. Τα συμ­φέ­ρο­ντα των μεγα­λο­α­γρο­τών ήθε­λε να εξυ­πη­ρε­τή­σει η κυβέρ­νη­ση και όταν νομο­θέ­τη­σε την εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­τών γης μέσω του εργό­ση­μου, χωρίς να τους δίνει το δικαί­ω­μα να απο­κτή­σουν άδειες παρα­μο­νής, κρα­τώ­ντας τους σε καθε­στώς παρα­νο­μί­ας και ομηρίας.

Ο κάθε εργα­ζό­με­νος, νέος, άνερ­γος, ειδι­κά οι μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες εργά­τες, πρέ­πει να βγά­λουν τα συμπε­ρά­σμα­τά τους, να βάλουν την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ στο ίδιο “κάδρο” με τις προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις. Να παλέ­ψουν οργα­νω­μέ­να μέσα από τις γραμ­μές του ταξι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος, να συμπο­ρευ­τούν με το ΚΚΕ, σε ρήξη με τα καπι­τα­λι­στι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, το κρά­τος και τα κόμ­μα­τα που τα υπηρετούν».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο