Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πρώτη πανσέληνος του έτους συνδυάσθηκε με μια ολική έκλειψη Σελήνης

Τα χαρά­μα­τα της Δευ­τέ­ρας, η πρώ­τη παν­σέ­λη­νος του έτους συν­δυά­σθη­κε με μια ολι­κή έκλει­ψη Σελή­νης, η οποία ταυ­τό­χρο­να βρι­σκό­ταν στο κοντι­νό­τε­ρο σημείο της τρο­χιάς της από τη Γη και έτσι φαι­νό­ταν πιο μεγά­λη και φωτει­νή (Υπερ-Σελή­νη ή υπερ­παν­σέ­λη­νος), καθώς και πιο σκου­ρο­κόκ­κι­νη λόγω της έκλειψης.

Ολι­κή σελη­νια­κή έκλει­ψη συμ­βαί­νει, όταν το φεγ­γά­ρι καλύ­πτε­ται ολό­κλη­ρο από τη σκιά της Γης. Η προη­γού­με­νη είχε συμ­βεί στις 27 Ιου­λί­ου 2018. Η έκλει­ψη της Δευ­τέ­ρας ήταν η τελευ­ταία ολι­κή έκλει­ψη Σελή­νης έως τις 26 Μαΐ­ου 2021, ενώ η επό­με­νη ολι­κή έκλει­ψη που θα είναι ορα­τή από την Ελλά­δα, θα αργή­σει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο, έως τον Σεπτέμ­βριο του 2025, δηλα­δή σε 6,5 χρόνια.

Η ολι­κή φάση της έκλει­ψης, που διήρ­κε­σε περί­που μία ώρα, ήταν ορα­τή σχε­δόν από όλη την Ελλά­δα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αθή­νας, όπου το φαι­νό­με­νο άρχι­σε στις 06:41 ώρα Ελλά­δας και έφθα­σε στο μέγι­στο σημείο του στις 07:12. Όμως τα αρκε­τά σύν­νε­φα στον ουρα­νό έκρυ­ψαν το φαι­νό­με­νο σε μεγά­λο βαθμό.
Η έκλει­ψη στην ολό­τη­τά της ‑δηλα­δή μαζί με το φαι­νό­με­νο της παρα­σκιάς και της μερι­κής έκλει­ψης που προη­γεί­ται και έπε­ται της ολι­κής- ήταν ορα­τή μόνο από το πιο δυτι­κό τμή­μα της Ευρώ­πης, τη δυτι­κή Αφρι­κή, τη Βόρεια και Νότια Αμε­ρι­κή και τον ανα­το­λι­κό Ειρη­νι­κό Ωκεανό.

Η πρώ­τη παν­σέ­λη­νος του έτους, που φέτος συνέ­βη στις 07:16 ώρα Ελλά­δας της 21ης Ιανουα­ρί­ου, ονο­μα­ζό­ταν παρα­δο­σια­κά από τους Ινδιά­νους της Αμε­ρι­κής «παν­σέ­λη­νος του λύκου», επει­δή εκεί­νη την επο­χή του χρό­νου κοπά­δια πει­να­σμέ­νων λύκων ούρ­λια­ζαν γύρω από τους καταυ­λι­σμούς των ανθρώπων.

Ήταν το πρώ­το από τα τρία «σού­περ-φεγ­γά­ρια» του 2019, καθώς φέτος θα υπάρ­ξει τρεις φορές Υπερ-Σελή­νη, δηλα­δή ο δορυ­φό­ρος της Γης θα φαί­νε­ται πιο κοντι­νός και λαμπε­ρός από ό,τι συνή­θως. Η επό­με­νη υπερ­παν­σέ­λη­νος θα συμ­βεί στις 19 Φεβρουαρίου.

Την επό­με­νη μέρα, την Τρί­τη 22 Ιανουα­ρί­ου, θα υπάρ­ξει άλλο ένα ενδια­φέ­ρον αστρο­νο­μι­κό φαι­νό­με­νο, ένα πολύ κοντι­νό πλη­σί­α­σμα (σύνο­δος) στον ουρα­νό της Αφρο­δί­της και του Δία. Οι δύο φωτει­νοί πλα­νή­τες θα είναι ορα­τοί σε από­στα­ση μόνο 2,4 μοι­ρών μετα­ξύ τους στον πρω­ι­νό ουρα­νό προς την ανα­το­λή, λίγο πριν ο Ήλιος ανα­τεί­λει. Στις 31 Ιανουα­ρί­ου στους δύο πλα­νή­τες θα προ­στε­θεί και η Σελή­νη, ώστε θα υπάρ­ξει τρι­πλή σύνο­δος το ξημέρωμα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο