Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιατρικό μισθολόγιο: Η …αύξηση που είναι μείωση. Η …λεπίδα είναι εδώ

Με την εφαρ­μο­γή του νέου ιατρι­κού μισθο­λο­γί­ου που νομο­θε­τή­θη­κε πρό­σφα­τα το 2017 με τις δια­τά­ξεις του μνη­μο­νια­κού πολυ­νο­μο­σχε­δί­ου της «2ης αξιο­λό­γη­σης», επι­βε­βαιώ­θη­καν οι εκτι­μή­σεις για μειώ­σεις στις καθα­ρές τακτι­κές απο­δο­χές για την πλειο­ψη­φία των για­τρών ΕΣΥ κυρί­ως στις βαθ­μί­δες επι­με­λη­τών Α’ και διευ­θυ­ντών. Και αυτή είναι η πολ­λα­πλή μεί­ω­ση που υφί­στα­νται οι μισθοί τους τα τελευ­ταία χρόνια.

Δήλωση Ηλία Σιώρα, αντιπρόεδρος ΕΙΝΑΠ

Με το νόμο 4472/2017 (ΦΕΚ Α’74/19.5.2017) τρο­πο­ποι­ή­θη­κε ο νόμος- λαι­μη­τό­μος 4387/2016 του ψαλι­δο­χέ­ρη υπουρ­γού Εργα­σί­ας Γιώρ­γου Κατρούγκαλου.

Με τα άρθρα 138, 139 και 140 του νόμου 4472/2017 θεσπί­στη­καν οι ρυθ­μί­σεις του Ειδι­κού Ιατρι­κού Μισθο­λο­γί­ου, για το οποίο η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εξέ­δω­σε και συμπλη­ρω­μα­τι­κή εγκύ­κλιο με οδη­γί­ες για την εφαρ­μο­γή του. Όλα τα επί­ση­μα κυβερ­νη­τι­κά έγγρα­φα «ξεχεί­λι­ζαν» από αυξή­σεις για τους νοσο­κο­μεια­κούς γιατρούς.

Η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ με ανα­κοι­νώ­σεις τους (25.7.2017 και 13.9.2017, αντί­στοι­χα, που επι­συ­νά­πτο­νται) είχαν προει­δο­ποι­ή­σει ότι αντί για αυξή­σεις έρχο­νται μειώ­σεις, απ’ τον μνη­μο­νια­κό συν­δυα­σμό των περιο­ρι­σμέ­νων αυξή­σε­ων και των αιμα­τη­ρών φορο­λο­γι­κών αλμά­των, για να καλυ­φθούν έτσι τα, επί­σης, ματω­μέ­να πλεονάσματα.

Ιδού και η επι­βε­βαί­ω­ση: Οι οικο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες των νοσο­κο­μεί­ων ετοι­μά­ζο­νται για την ανα­δρο­μι­κή εφαρ­μο­γή απ’ την 1.1.2017. Έτσι το μήνα Νοέμ­βρη 2017, ένας διευ­θυ­ντής του ΕΣΥ –όπως φαί­νε­ται και στο επί­ση­μο έγγρα­φο προ­ε­τοι­μα­σί­ας για τη μισθο­δο­σία- θα πάρει μόλις ένα δεκα­πεν­θή­με­ρο, αφού θα γίνουν ανα­δρο­μι­κές κρα­τή­σεις δέκα μηνών! Ανά­λο­γες μειώ­σεις θα υπάρ­ξουν και στις άλλες βαθ­μί­δες των νοσο­κο­μεια­κών γιατρών.
Τότε οι φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κοί συν­δι­κα­λι­στές μας είχαν προ­πη­λα­κί­σει «ως ψεύ­τες». Αν από­μει­νε τσί­πα ντρο­πής ας απο­λο­γη­θούν στους νοσο­κο­μεια­κούς γιατρούς.

Πάντως για τους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς δεν υπάρ­χει άλλος δρό­μος απ’ τον ανυ­πο­χώ­ρη­το αγώ­να, σε συμπό­ρευ­ση με όλους όσους θίγο­νται απ’ την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

giatroi

Ανακοίνωση ΕΙΝΑΠ

Από το 2010 μέχρι σήμε­ρα οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί λόγω των μνη­μο­νί­ων και της πολι­τι­κής της Ε.Ε. έχουν απο­λέ­σει το 48% – 52% των συνο­λι­κών τους εισοδημάτων.

Με το 4ο μνη­μό­νιο έχα­σαν και πάρα πολ­λά συντα­ξιο­δο­τι­κά δικαιώ­μα­τα. Ταυ­τό­χρο­να έχει αυξη­θεί κατα­κό­ρυ­φα η φορο­λο­γία εισο­δή­μα­τος με συνέ­πεια οι πραγ­μα­τι­κές απώ­λειες να ξεπερ­νούν το 55% των εισο­δη­μά­των του 2010.

Χρό­νια τώρα διεκ­δι­κού­με ανα­πλή­ρω­ση όλων των απω­λειών με αγώ­νες πολι­τι­κούς, συν­δι­κα­λι­στι­κούς αλλά και με δικα­στι­κά μέσα.

Η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει να δίνει χρή­μα­τα στις τρά­πε­ζες και στους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τί­ες, έχει αφή­σει τα νοσο­κο­μεία με σοβα­ρές ελλεί­ψεις και τους μαχό­με­νους για­τρούς τους έχει κατα­δι­κά­σει σε πολύ χαμη­λά μισθο­λο­γι­κά επίπεδα.

Η κυβέρ­νη­ση επαί­ρε­ται ότι δίνει αύξη­ση στους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς. Ποια όμως είναι η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα; Δίνει ακα­θά­ρι­στες απο­δο­χές από 100€ μέχρι 150€ ανά μήνα περί­που σε όλα τα μισθο­λο­γι­κά κλι­μά­κια –δηλα­δή κάτω από 100€ καθα­ρά- και την ίδια ώρα έχει αυξή­σει κατα­κό­ρυ­φα τη φορο­λο­γία εισοδήματος.

Στα εκκα­θα­ρι­στι­κά των νοσο­κο­μεια­κών για­τρών ο φόρος εισο­δή­μα­τος έχει γίνει από τρι­πλά­σιος έως τετρα­πλά­σιος σε σχέ­ση με τον προη­γού­με­νο χρό­νο. Ποιον κοροϊ­δεύ­ει η κυβέρνηση;

Οι νοσο­κο­μεια­κοί για­τροί δεν έχουν άλλο δρό­μο παρά το δρό­μο του αγώ­να, μαζί με όλους τους εργα­ζό­με­νους για ουσια­στι­κές αυξή­σεις, ανα­πλή­ρω­ση των απω­λειών και ανα­τρο­πή της πολι­τι­κής που δημιουρ­γεί τη φτώχεια.

ΑΠΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ (13/9/2017)

ΙΑΤΡΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

Ταυ­τό­χρο­να ανα­μέ­νε­ται η δημο­σί­ευ­ση της από­φα­σης της ολο­μέ­λειας του ΣτΕ για την προ­σφυ­γή που είχε υπο­βλη­θεί από την ΟΕΝΓΕ και από Ενώ­σεις, για την προη­γού­με­νη περι­κο­πή απο­δο­χών μας από το ειδι­κό ιατρι­κό μισθο­λό­γιο που είχε γίνει από το 2012 έως και σήμε­ρα. Η ενη­μέ­ρω­ση που έχου­με ως τώρα είναι ότι η από­φα­ση δικαιώ­νει την προ­σφυ­γή μας. Σε κάθε περί­πτω­ση δεν κάνου­με βήμα πίσω από το αίτη­μα για απο­κα­τά­στα­ση των μισθών μας και στην ανά­κτη­ση των μισθο­λο­γι­κών απω­λειών που είχα­με στα επί­πε­δα προ κρί­σης και προ μνη­μο­νί­ων, οι οποί­ες θα είναι ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρες με την εφαρ­μο­γή του νέου ιατρι­κού μισθο­λο­γί­ου και την αύξη­ση της φορολογίας.

Διεκ­δι­κού­με την υπο­γρα­φή νέας κλα­δι­κής συμ­φω­νί­ας με το διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο που έχου­με απο­φα­σί­σει στα προη­γού­με­να Γ.Σ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο