Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κακοκαιρία «EVA»: Πλημμύρισε η Κοκκινιά (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα σημειώ­θη­καν από την κακο­και­ρία στην Αττι­κή, με επί­κε­ντρο τον Πειραιά.

Oι δρό­μοι της πόλης έγι­ναν ποτά­μια, με το ύψος των νερών να φτά­νει περί­που μέχρι το γόνα­το. Με μεγά­λη δυσκο­λία γινό­ταν η κυκλο­φο­ρία των αυτοκινήτων.

«Στο ίδιο έργο θεα­τές» έγι­ναν για άλλη μια φορά την Κυρια­κή οι κάτοι­κοι της παλιάς Κοκ­κι­νιάς, στην περιο­χή των Αγί­ων Αναρ­γύ­ρων, που τρέ­μει το φυλ­λο­κάρ­δι τους σε κάθε νεροποντή.

Μέσα σε λίγα λεπτά, η οδός Χαλ­κί­δος και οι γύρω δρό­μοι μετα­τρά­πη­καν ξανά σε ορμη­τι­κούς χει­μάρ­ρους, παρα­σέρ­νο­ντας φερ­τά υλι­κά και κάνο­ντας απρο­σπέ­λα­στη την περιο­χή. Οι κάτοι­κοι έβλε­παν αγα­να­κτι­σμέ­νοι τα νερά να φτά­νουν ως την πόρ­τα τους και βρί­σκο­νταν σε ετοι­μό­τη­τα με τις σκού­πες και τους κου­βά­δες στο χέρι. Άλλοι, με κίν­δυ­νο να τραυ­μα­τι­στούν, προ­σπά­θη­σαν μάταια να απο­μα­κρύ­νουν με ό,τι μέσο δια­θέ­τουν τα φερ­τά υλι­κά από τα φρε­ά­τια για να εκτο­νω­θεί το νερό. Αυτο­κί­νη­τα που βρί­σκο­νταν παρ­κα­ρι­σμέ­να στην Χαλ­κί­δος «πνί­γη­καν» στο νερό.

Το ίδιο σκη­νι­κό επα­να­λαμ­βά­νε­ται σε κάθε νερο­πο­ντή, ξυπνώ­ντας μνή­μες από τις μεγά­λες κατα­στρο­φές που έγι­ναν τα περα­σμέ­να χρό­νια. Οι παλιό­τε­ροι θυμού­νται την Χαλ­κί­δος να γίνε­ται ποτά­μι από το 1977. Οι πιο νέοι έχουν ζήσει τις κατα­στρο­φές του 2014, όταν το νερό παρέ­συ­ρε δεκά­δες αυτο­κί­νη­τα σε από­στα­ση πολ­λών μέτρων και «έπνι­ξε» γκα­ράζ, σπί­τια και μαγα­ζιά, ενώ σε μεγά­λο κίν­δυ­νο είχαν βρε­θεί οι μαθη­τές του 41ου Δημο­τι­κού Σχο­λεί­ου, αλλά κυρί­ως του νηπια­γω­γεί­ου, που στε­γά­ζο­νται στην περιο­χή. Τότε μάλι­στα, ο πεζό­δρο­μος μετα­ξύ των δύο σχο­λεί­ων, που οδη­γεί σε …τοί­χο (!) είχε μετα­τρα­πεί σε λίμνη με απο­τέ­λε­σμα εκπαι­δευ­τι­κοί και γονείς να κου­βα­λούν στις πλά­τες τους τα παι­διά του νηπια­γω­γεί­ου, που είναι ισό­γειο και είχε πλημμυρίσει.

Έκτο­τε, έχουν γίνει αλλε­πάλ­λη­λες παρεμ­βά­σεις σε δήμο και περι­φέ­ρεια από γονείς και εκπαι­δευ­τι­κούς για να παρ­θούν μέτρα, αλλά εδώ και οκτώ χρό­νια τίπο­τα ουσια­στι­κό δεν έχει γίνει, πέρα από το ανοι­χτούν κάποια επι­πλέ­ον φρε­ά­τια χωρίς — όπως απο­δεί­χθη­κε — να «σώζε­ται» η κατά­στα­ση. Ακό­μα και ο τοί­χος, που μετα­τρέ­πει τον πεζό­δρο­μο σε «τυφλό» δρό­μο, εγκλω­βί­ζο­ντας τα νερά, δεν έχει γκρε­μι­στεί, για να δώσει μια διέ­ξο­δο κιν­δύ­νου σε μαθη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς σε περί­πτω­ση μεγά­λης νερο­πο­ντής. Έτσι, κανείς δεν θέλει να σκε­φτεί τι θα γίνο­νταν αν η καται­γί­δα της Κυρια­κής διαρ­κού­σε λίγο περισ­σό­τε­ρο, ή αν συνέ­βαι­νε μέρα και ώρα που λει­τουρ­γούν τα σχολεία.

Κάτω από τις δια­μαρ­τυ­ρί­ες όλα αυτά τα χρό­νια, μόλις πριν από μερι­κούς μήνες ξεκί­νη­σαν κάποιες αντι­πλημ­μυ­ρι­κές παρεμ­βά­σεις στην περιο­χή από εργο­λα­βι­κά συνερ­γεία της Περι­φέ­ρειας, με τοπι­κό χαρα­κτή­ρα. Το πρό­βλη­μα όμως είναι γνω­στό εδώ και δεκα­ε­τί­ες και εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι έχουν δει τις περιου­σί­ες τους να κιν­δυ­νεύ­ουν ή και να κατα­στρέ­φο­νται ολο­σχε­ρώς. Η πραγ­μα­τι­κή προ­στα­σία της ζωής και της περιου­σί­ας τους, κάνει επι­τα­κτι­κή την ανά­γκη να διεκ­δι­κή­σουν κάτοι­κοι και φορείς τη χρη­μα­το­δό­τη­ση και την υλο­ποί­η­ση από την κυβέρ­νη­ση, τον δήμο και την περι­φέ­ρεια ενός ολο­κλη­ρω­μέ­νου σχε­δί­ου για την αντι­πλημ­μυ­ρι­κή θωρά­κι­ση της περιο­χής, με όλα τα ανα­γκαία έργα.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο