Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΚ Σουηδίας: Το Αριστερό κόμμα επιτρέπει τον σχηματισμό αντεργατικής κυβέρνησης — Μόνο το ΚΚ ελπίδα για τον λαό

Μετά από 4 μήνες άκαρ­πων δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων το πρωί της 18 Ιανουα­ρί­ου απέ­κτη­σε η Σου­η­δία κυβέρ­νη­ση με επι­κε­φα­λής των Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Στέ­φαν Λεβέν. Προη­γή­θη­κε συμ­φω­νία του Λεβέν με τα δύο δεξιά κόμ­μα­τα, το Κέντρο και τους Φιλε­λεύ­θε­ρους αλλά και με την σύμπρα­ξη του κόμ­μα­τος του Περιβάλλοντος.

Το Αρι­στε­ρό κόμ­μα Σου­η­δί­ας απεί­χε από την ψηφο­φο­ρία αφή­νο­ντας έτσι τον Λεβέν να επι­βιώ­σει της ψηφο­φο­ρί­ας απόρ­ρι­ψης της υπο­ψη­φιό­τη­τας του. Η παρά­δο­ξη ψηφο­φο­ρία ήταν 115 υπέρ, 153 κατά και 77 απο­χές. Οι αρνη­τι­κοί ψήφοι έπρε­πε να είναι πάνω από 175, δηλα­δή πάνω από το μισό των 350 βουλευτών.

Έτσι με το 30% των ψήφων της Βου­λής ο Λεβέν θα εφαρ­μό­σει δεξιά αντι­λαϊ­κή και αντερ­γα­τι­κή πολι­τι­κή όπως προ­κύ­πτει από την συμ­φω­νία των 73 σημεί­ων με τα δεξιά κόμ­μα­τα. Ξεχω­ρί­ζουν στην συμ­φω­νία οι φορο­α­παλ­λα­γές των μεγά­λων εισο­δη­μά­των, η μεί­ω­ση της εργο­δο­τι­κής εισφο­ράς, η απε­λευ­θέ­ρω­ση των ενοι­κί­ων και η χαλά­ρω­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας για τις απολύσεις.

Το Αρι­στε­ρό κόμ­μα με τους 28 βου­λευ­τές του, είχε την δυνα­τό­τη­τα να μην επι­τρέ­ψει τον σχη­μα­τι­σμό κυβέρ­νη­σης αλλά με πρό­φα­ση την απο­μό­νω­ση των ακρο­δε­ξιών, επι­τρέ­πει μια Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή κυβέρ­νη­ση να εφαρ­μό­σει τα μέτρα που έτσι κιαλ­λιώς προ­βλέ­πο­νται στο πρό­γραμ­μα της Ακροδεξιάς.

Το ΚΚ Σου­η­δί­ας εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση, πριν 3 μέρες, όταν έγι­νε γνω­στή η θέση του Αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος που μαζί με τους  Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες γίνο­νται θεμα­το­φύ­λα­κες του Σου­η­δι­κού κεφαλαίου.

Ανα­κοί­νω­ση

Ο Jonas Sjöstedt, πρό­ε­δρος του Αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος, ανα­κοί­νω­σε πως το Αρι­στε­ρό κόμ­μα θα απέ­χει της επι­κεί­με­νης ψηφο­φο­ρί­ας για ορι­σμό πρωθυπουργού.

Αυτό σημαί­νει ότι το Αρι­στε­ρό κόμ­μα γίνε­ται συμ­μέ­το­χος και συνέ­νο­χος στην έγκρι­ση μιας από τις πιό αντερ­γα­τι­κές και επι­θε­τι­κές κυβερ­νή­σεις την σύγ­χρο­νη επο­χή στην Σουηδία.

Πρό­κει­ται για μια κυβέρ­νη­ση που σκο­πός της είναι να εξα­πο­λύ­σει μια ακό­μη  μεγα­λύ­τε­ρη επί­θε­ση ενά­ντια στην εργα­τι­κή τάξη και τους εργα­ζο­μέ­νους στην Σου­η­δία από ότι έχει συμ­βεί τα προη­γού­με­να χρόνια.

Μετα­ξύ των άλλων είναι ο περιο­ρι­σμός του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος, η χαλά­ρω­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας όπως και η απε­λευ­θέ­ρω­ση των ενοι­κί­ων με τιμές αγο­ράς, που απο­τε­λούν σκλη­ρά χτυ­πή­μα­τα ενά­ντια στους εργάτες.

Το ότι είναι το κόμ­μα των Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τών που θα εφαρ­μό­σει αυτή την επί­θε­ση είναι σημα­ντι­κό, επει­δή μπο­ρούν να δεσμεύ­ουν και να παθη­τι­κο­ποιούν μεγά­λα τμή­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης που σε άλλη περί­πτω­ση θα αντιδρούσαν.

Γιαυ­τό ήταν ακό­μη πιο ανα­γκαίο για τους Σου­η­δούς καπι­τα­λι­στές να επι­βά­λουν αυτή την κυβέρ­νη­ση και γιαυ­τό χρειά­στη­καν την βοή­θεια του Αρι­στε­ρού κόμματος.

Η επι­δί­ω­ξή τους είναι να ενι­σχύ­σουν την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα της Σου­η­δί­ας σε μια επο­χή που οι αντι­θέ­σεις των μεγά­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών μπλοκ οξύ­νο­νται. Χτυ­πώ­ντας τους ντό­πιους εργα­ζό­με­νους αυξά­νουν τα περι­θώ­ρια κέρδους.

Αυτόν τον ρόλο έρχε­ται να παί­ξει το Αρι­στε­ρό κόμ­μα. Να στη­ρί­ξει τους Σου­η­δούς καπι­τα­λι­στές να ενι­σχύ­σουν την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα τους σε βάρος των δικών τους εργαζομένων.

Το παι­χνί­δι του προ­έ­δρου του Αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος είναι άσχη­μο και ανέ­ντι­μο όταν παρου­σιά­ζει το κόμ­μα του σαν έντι­μο και πιστό σε αρχές. Δηλώ­νει πως όταν έρθουν για ψήφι­ση τα μέτρα για τα ενοί­κια και την χαλά­ρω­ση της εργα­τι­κής νομο­θε­σί­ας τότε θα ζητή­σει ψηφο­φο­ρία για μομ­φή στην κυβέρνηση.

Αυτό που δεν λέει είναι πως για να το ζητή­σει αυτό πρέ­πει να έχει το ένα δέκα­το του συνό­λου των βου­λευ­τών. Άρα του­λά­χι­στον 35 βου­λευ­τές. Σήμε­ρα δια­θέ­τει 28 βου­λευ­τές.  Ακό­μη και να βρει τους υπό­λοι­πους εφτά πρέ­πει να στη­ρι­χθεί η πρό­τα­ση του από την πλειο­ψη­φία της Βουλής.

Η πιθα­νό­τη­τα τα υπό­λοι­πα δεξιά κόμ­μα­τα εκτός κυβέρ­νη­σης να στη­ρί­ξουν μομ­φή ενα­ντί­ον της κυβέρ­νη­σης επει­δή φέρ­νει αντερ­γα­τι­κά μέτρα ή μέτρα απε­λευ­θέ­ρω­σης του ενοι­κί­ου είναι μηδαμινή.

Με την δικαιο­λο­γία ότι εμπο­δί­ζει τους Ακρο­δε­ξιούς και άρα δια­λέ­γει το “λιγό­τε­ρο κακό” επι­τρέ­πει μια αντερ­γα­τι­κή  κυβέρ­νη­ση και της εγγυά­ται πως χωρίς εμπό­δια θα πραγ­μα­το­ποί­η­σει την επί­θε­ση που χρειά­ζε­ται το κεφά­λαιο, μια επί­θε­ση που καμιά άλλη κυβέρ­νη­ση δεν έχει επι­χει­ρή­σει. Για να ωραιο­ποι­ή­σει τα πάντα, ψεύ­δε­ται κατά πρό­σω­πο στους ψηφο­φό­ρους και στα μέλη του, δεν υπάρ­χει καμία περί­πτω­ση να ρίξει την κυβέρ­νη­ση παρά τις αόρι­στες  υποσχέσεις.

Ο ρόλος του Αρι­στε­ρού κόμ­μα­τος είναι να στη­ρί­ξει τον αρι­στε­ρό πόλο του καπι­τα­λι­σμού. Στις εκλο­γές με ριζο­σπα­στι­κή ρητο­ρι­κή προ­σέλ­κυ­σε απο­γοη­τευ­μέ­νους και ριζο­σπά­στες εργα­ζό­με­νους  και απλούς ανθρώπους.

Μετά τις εκλο­γές και με σίγου­ρες τις ψήφους δεν διστά­ζει ο Jonas Sjöstedt ούτε ένα δευ­τε­ρό­λε­πτο να στη­ρί­ξει τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες και να στρέ­ψει όλη την απο­γο­ή­τευ­ση που καρ­πώ­θη­κε κατευ­θεί­αν πίσω στο σύστημα.

FB_IMG_1547371151852

Για τους ανθρώ­πους που είναι ακό­μη στο Αρι­στε­ρό κόμ­μα η επι­λο­γή είναι απλή: ή φεύ­γουν από το κόμ­μα δια­μαρ­τυ­ρό­με­νοι για την αντερ­γα­τι­κή του πολι­τι­κή ή συνει­δη­τά παρα­μέ­νουν και το στη­ρί­ζουν παρά την πολι­τι­κή του.   Η στή­ρι­ξη που οι δήθεν αρι­στε­ροί έδω­σαν στο Αρι­στε­ρό κόμ­μα στις εκλο­γές απο­κα­λύ­πτε­ται ή σαν αφέ­λεια στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση ή στην χει­ρό­τε­ρη σαν συνε­νο­χή στην επι­κεί­με­νη επίθεση.

Χωρίς το κομ­μου­νι­στι­κό του κόμ­μα δεν υπάρ­χει ελπί­δα για τον λαό και θα φανεί πιο καθα­ρά αυτή την βου­λευ­τι­κή περίοδο.

Οι επι­θέ­σεις που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν θα δεί­ξουν καθα­ρά την δια­φο­ρά μετα­ξύ των κομ­μου­νι­στών και των άλλων πολι­τι­κών γραμ­μών. Απευ­θυ­νό­μα­στε στους εργα­ζό­με­νους της Σου­η­δί­ας και τους καλού­με: στη­ρίξ­τε τους κομ­μου­νι­στές στους χώρους δου­λειάς,  στα σχο­λεία και στα Πανε­πι­στή­μια, πάρ­τε θέση δίπλα στους κομ­μου­νι­στές, πρώ­τοι στον αγώνα.

Το ΠΓ του ΚΚ Σουηδίας

16/01/2019

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο