Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Εγγυήσεις ότι θα συνεχίσει το αντιλαϊκό κυνηγητό του λαού

Τρο­χιο­δει­κτι­κές βολές κλι­μά­κω­σης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής σε όλα τα μέτω­πα εξα­πέ­λυ­σε εκ νέου ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, μιλώ­ντας χτες βρά­δυ στον ΑΝΤ1.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, τόνι­σε ότι έχει πρό­γραμ­μα «σαφέ­στα­τα κοστο­λο­γη­μέ­νο» και εγκε­κρι­μέ­νο από την ΕΕ, δηλα­δή το Μεσο­πρό­θε­σμο, παρα­πέ­μπο­ντας την αύξη­ση που τάζει για τους μισθούς στον ιδιω­τι­κό τομέα σε βάθος 4ετίας σε «παρα­γω­γι­κές επεν­δύ­σεις» που φιλο­δο­ξεί να γίνουν, όταν αυτές προ­ϋ­πο­θέ­τουν να είναι όσο πιο φθη­νή η εργα­τι­κή δύνα­μη, συμπιε­σμέ­νο το «μισθο­λο­γι­κό κόστος» και οι εργα­σια­κές σχέ­σεις «λάστι­χο». Αυξή­σεις που στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση δεν πρό­κει­ται να εμφα­νι­στούν πριν από το 2029!

Απο­κα­λυ­πτι­κός ήταν και για τις 10.000 προ­σλή­ψεις που τάζει στο ΕΣΥ, όπως και για το κοι­νό πρό­γραμ­μα που καλού­νται να εφαρ­μό­σουν τα αστι­κά κόμ­μα­τα όποιο κι αν είναι στη κυβέρ­νη­ση: «Στο Μεσο­πρό­θε­σμο Πρό­γραμ­μα», είπε, «συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται μία βασι­κή υπό­θε­ση: Μία πρό­σλη­ψη για καθε­μία απο­χώ­ρη­ση. Αρα, όσες συντα­ξιο­δο­τή­σεις έχου­με άλλες τόσες νέες προ­σλή­ψεις έχου­με. Προ­φα­νώς αυτός είναι και ο κανό­νας τον οποί­ον ακο­λου­θού­με». Κοροϊ­δεύ­ο­ντας κατά­μου­τρα τον λαό και τους εργα­ζό­με­νους στον κλά­δο, επέ­μει­νε ότι αυτές οι 10.000 θέσεις που τάζει «είναι νέες προ­σλή­ψεις, αλλά μπο­ρεί να συντα­ξιο­δο­τεί­ται κάποιος, κάπου αλλού, και να απο­φα­σί­σεις εσύ να δώσεις περισ­σό­τε­ρες θέσεις στο ΕΣΥ», το οποίο σημαί­νει ότι ακό­μα και γι’ αυτές τις «προ­σλή­ψεις» — στα­γό­να στον ωκε­α­νό θα απο­δυ­να­μώ­σει άλλους τομείς όπου επί­σης υπάρ­χουν κενά κι ενώ οι ανά­γκες του λαού αυξά­νο­νται παντού.

Ταυ­τό­χρο­να, είπε ότι «η ακρί­βεια είναι μεγά­λο πρό­βλη­μα, ειδι­κά ο επί­μο­νος πλη­θω­ρι­σμός στα τρό­φι­μα», αλλά αρνή­θη­κε κάθε μεί­ω­ση στον ΦΠΑ, έστω σε ορι­σμέ­να είδη πρώ­της ανά­γκης, ενώ υπε­ρα­σπί­στη­κε την κερ­δο­φο­ρία των ομί­λων με επι­χει­ρή­μα­τα του τύπου, «μα έχου­με ελεύ­θε­ρη αγο­ρά, τι θα κάνου­με; “Να κάνε­τε ελέγ­χους για να προσ­διο­ρί­σου­με το περι­θώ­ριο κέρ­δους της επι­χεί­ρη­σης”; Αυτά, συγ­γνώ­μη, είναι πράγ­μα­τα τα οποία δεν γίνο­νται». Ως λύση έδει­ξε την πενι­χρή «αύξη­ση των μισθών» που στο μετα­ξύ την τρώ­ει ο πλη­θω­ρι­σμός, και την πιθα­νό­τη­τα να υπάρ­ξει ένα δεύ­τε­ρο «Market Pass», από τα γνω­στά επι­δό­μα­τα δια­χεί­ρι­σης της φτώ­χειας. Απέρ­ρι­ψε εξάλ­λου κάθε στή­ρι­ξη στους λογα­ρια­σμούς του ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος: «Αυτή τη στιγ­μή δεν χρειά­ζε­ται κάποια ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη. Πολύ απλά διό­τι οι τιμές του φυσι­κού αερί­ου έχουν πέσει πολύ και για­τί η χώρα μας παρά­γει πολ­λή ηλε­κτρι­κή ενέρ­γεια από τον ήλιο και από τον άνε­μο», ισχυ­ρί­στη­κε, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος ξανά την επέ­κτα­ση των ΑΠΕ όπου θησαυ­ρί­ζουν τα αρπα­κτι­κά της «πρά­σι­νης» Ενέργειας.

Σαφής ήταν και για την πρό­θε­σή του να «τρέ­ξει» ακό­μα πιο γορ­γά την «αξιο­λό­γη­ση». «Το κάνα­με στην Παι­δεία, ξεκι­νή­σα­με με τα σχο­λεία, τις σχο­λι­κές δομές, τώρα πηγαί­νου­με στην αξιο­λό­γη­ση του προ­σω­πι­κού. Αυτό είναι κάτι το οποίο περ­νά­ει πια σε ολό­κλη­ρο το Δημό­σιο», είπε, επι­κα­λού­με­νος την ανά­γκη για «μεγά­λες μεταρ­ρυθ­μί­σεις τις οποί­ες μόνο εμείς πιστεύ­ου­με».

Επι­βε­βαιώ­νο­ντας, τέλος, τα παι­χνί­δια των αστι­κών τάξε­ων σε βάρος της μειο­νό­τη­τας είπε ότι «το προ­ξε­νείο ξέφυ­γε σε αυτές τις εκλο­γές». Οτι «πάντα υπήρ­χαν παρεμ­βά­σεις», αλλά «αυτή τη φορά ξέφυ­γαν τελεί­ως». Μίλη­σε, ειδι­κό­τε­ρα, για «ξεδιά­ντρο­πη στή­ρι­ξη την οποία παρεί­χε το τουρ­κι­κό προ­ξε­νείο σε δύο υπο­ψη­φί­ους του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά έκα­νε γαρ­γά­ρα το γεγο­νός ότι στο περι­λά­λη­το έγγρα­φο της ΕΥΠ, που δια­κι­νού­νταν μετα­ξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ανα­φε­ρό­ταν κι ένας μου­σουλ­μά­νος υπο­ψή­φιος του κόμ­μα­τός του.

Σε κάθε περί­πτω­ση έκα­νε σαφές ότι θα συζη­τή­σει το θέμα με τον Ερντο­γάν μετά τις εκλο­γές στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ, στην ευρύ­τε­ρη γκά­μα των Ελλη­νο­τουρ­κι­κών, βάζο­ντας «μεί­ζον ζήτη­μα» την οριο­θέ­τη­ση ΑΟΖ και υφα­λο­κρη­πί­δας σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, φτά­νο­ντάς το μέχρι την παρα­πο­μπή στη Χάγη.

Ως «ατού» της ελλη­νι­κής πλευ­ράς σε αυτό το παζά­ρι έβα­λε υπο­θέ­σεις όπως ότι «το και­νού­ριο άνοιγ­μα» της Αγκυ­ρας στη Δύση περ­νά μέσα από τον «διά­λο­γο» Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας, ή ότι η ντό­πια αστι­κή τάξη έχει «ενι­σχύ­σει τις συμ­μα­χί­ες» της κατο­νο­μά­ζο­ντας π.χ. Γαλ­λία και ΗΠΑ, απο­σιω­πώ­ντας τις ισχυ­ρές, πολυ­ε­πί­πε­δες σχέ­σεις τέτοιων κέντρων με τη γεί­το­να, όπως και το γεγο­νός ότι η προ­κλη­τι­κό­τη­τά της βρί­σκει ερεί­σμα­τα ακρι­βώς στις πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νες δια­κρα­τι­κές ενώ­σεις του κεφα­λαί­ου, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

«Ριζο­σπά­στης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο