Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κ. Ευαγγελάτου: «Φυσικά Πεδία και Εννοιακές Φόρμες» (19–25 Ιουνίου) στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα 19 Ιου­νί­ου 2017, ώρα 20:00 θα γίνουν στη ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλω­νος 29, τα εγκαί­νια της ανα­δρο­μι­κής έκθε­σης εικα­στι­κών έργων του δια­κε­κρι­μέ­νου ζωγρά­φου, λογο­τέ­χνη, θεω­ρη­τι­κού τέχνης Κώστα Ευαγ­γε­λά­του, με τίτλο: «Φυσι­κά Πεδία και Εννοια­κές Φόρμες». 

Την έκθε­ση θα εγκαι­νιά­σει με ομι­λία της η κ. Ειρή­νη Στ. Νται­φά, Αντι­δή­μαρ­χος Πολι­τι­σμού Δήμου Πειραιά.

 Νεφε­λο­γρα­φί­ες-Nebulagraphi cs, που η πρώ­τη τους φάση εκτέ­θη­κε το 1995 στον Πολι­τι­σμι­κό Οργα­νι­σμό Δήμου Αθη­ναί­ων, στο Πνευ­μα­τι­κό Κέντρο και το Κέντρο Τεχνών Δ. Α. (Πάρ­κο Ελευ­θε­ρί­ας) Scriptorium I, 1999 και Scriptorium ΙΙ, 2010. 

Στη συνέ­χεια εκτέ­θη­καν με μεγά­λη επι­τυ­χία σε πολ­λές Αίθου­σες Τέχνης στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό. Από 7 Δεκ. 2016- 8 Ιαν. 2017 έγι­νε ανα­δρο­μι­κή τους παρου­σί­α­ση με τίτλο: «Νεφε­λο­μορ­φί­ες Art- Est» στο Μου­σεί­ον της Πόλε­ως των Αθη­νών- Ίδρυ­μα Βού­ρου — Ευταξία.

Η ενό­τη­τα «Εννοια­κές Φορ­μές», απαρ­τί­ζε­ται από πολυ­πρι­σμα­τι­κές συν­θέ­σεις με γεω­με­τρι­κές φόρ­μες, μορ­φές και σύμ­βο­λα στο επί­πε­δο και το χώρο. Με πρώ­τη τους συν­θε­τι­κή φάση τα πολύ­χρω­μα Έννοια­κά τοπία, ολο­κλη­ρώ­νουν το ποι­κί­λο ερευ­νη­τι­κό φάσμα του καλ­λι­τέ­χνη με τις σχε­δια­στι­κές Ιδε­ο­μορ­φί­ες τ ου και τα συμ­βο­λι­κά συμπλέγ­μα­τα μορ­φών και επι­πέ­δων, τις Συλ­λή­ψεις. Μετά την αρχι­κή  έκθε­ση κάποιων μελα­νο­γρα­φι­κών συν­θέ­σε­ων με τίτλο Conceptualizations στη Νέα Υόρ­κη, κατά τη διάρ­κεια των εικα­στι­κών και θεω­ρη­τι­κών σπου­δών του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του, έχουν εκτε­θεί σε πολ­λές πόλεις της Ευρώ­πης, σε Αίθου­σες Τέχνης και Πανε­πι­στη­μια­κές Σχολές. 

Η έκθε­ση του με τίτλο «Αισθη­τι­κές και θεω­ρη­τι­κές κατα­θέ­σεις» που είχε φιλο­ξε­νη­θεί τον Φεβρουά­ριο του 2016 στη Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Πει­ραιά, με μεγά­λο αριθ­μό έργων από τις άλλες ενό­τη­τες της δου­λειάς του καλ­λι­τέ­χνη με προ­σω­πο­γρα­φί­ες, κιο­νό­κρα­να, σωμα­το­γρα­φί­ες, επι­ζω­γρα­φι­σμέ­νες σφαί­ρες, εννοια­κές μορ­φές, σε συν­δυα­σμό με δρώ­με­να, θεω­ρη­τι­κές ανα­λύ­σεις, αισθη­τι­κές προ­σεγ­γί­σεις και λογο­τε­χνι­κές ερμη­νεί­ες, είχε εντυ­πω­σιά­σει το φιλό­τε­χνο κοινό. 

Με τα επι­λεγ­μέ­να έργα 25 χρό­νων δημιουρ­γί­ας του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του που θα εκτε­θούν τον Ιού­νιο στη Δημο­τι­κή Πινα­κο­θή­κη Πει­ραιά παρου­σιά­ζε­ται συνο­πτι­κά το φάσμα της πολυ­ε­πί­πε­δης εικα­στι­κής ανα­ζή­τη­σης και προ­σφο­ράς του από το 1992 μέχρι σήμερα.

Στα πλαί­σια της έκθε­σης θα γίνουν παράλ­λη­λες εκδη­λώ­σεις λόγου και τέχνης: 

*ΤΕΤΑΡΤΗ  21 ΙΟΥΝΙΟΥ,  8μμ.

ΑΝΝΑ Χ. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, Δρ Επι­στη­μών της Αγω­γής του Παν/μίου της Σορ­βό­νης (Paris VRene Descartes) με τίτλο:

«Από τον Πολύ­σμι­γο  Αίνο στις Ερμη­τι­κές Λαμπί­δες — Η ποι­η­τι­κή παν­δαι­σία του Κώστα Ευαγγελάτου».

ΜΑΡΘΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ, Φιλό­λο­γος, Ηθο­ποιός, Λογο­τέ­χνις: Απαγ­γε­λία ποι­η­μά­των του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του από τις συλ­λο­γές «Πολύ­σμι­γος Αίνος», εκδό­σεις «Συλ­λο­γές» και «Ερμη­τι­κές Λαμπί­δες», εκδό­σεις «Άπαρ­σις».

*ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8μμ.

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ,  Εικα­στι­κός,  Λογο­τέ­χνης, θεω­ρη­τι­κός τέχνης: Ομι­λία περί ποι­η­τι­κής γρα­φής με τίτλο:

 «Ως δι’ εσόπτρου»

ΕΥΑ ΚΑΜΠΙΤΣΗ, Ηθο­ποιός: Ανά­γνω­ση ποι­η­μά­των από την νέα συλ­λο­γή του «Ερμη­τι­κές Λαμπί­δες», εκδό­σεις «Άπαρ­σις»

*ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  23 ΙΟΥΝΙΟΥ, 8μμ.

ΦΩΦΗ ΚΟΝΔΥΛΗ, Μου­σι­κο­συν­θέ­τι­δα, πια­νί­στα: Πρώ­τη παρου­σί­α­ση  των μου­σι­κών της έργων: «Μετά­βα­ση» σύν­θε­ση για πιά­νο και «Ρεφρέν» για φωνή και πιά­νο, σε ποί­η­μα του Κώστα Ευαγ­γε­λά­του από τη συλ­λο­γή «Εγκάρ­σια Πτή­ση», εκδό­σεις «Από­πει­ρα».

ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ «ΛΥΔΙΑ ΛΙΘΟΣ»: Παρου­σί­α­ση του χορευ­τι­κού σόλο «ΠΡΟΣΓΕΙΟΣ ΠΤΗΣΗ» με τον χορευ­τή ΚΩΣΤΗ ΤΣΙΑΜΑΓΚΑ. Χορο­γρα­φία-σκη­νο­θε­σία της Φένιας Αποστόλου.

*ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ, 7μμ.

Κατα­λη­κτή­ρια  ξενά­γη­ση  στις ενό­τη­τες της έκθε­σης από τον Κώστα Ευαγγελάτο.

Είσο­δος ελεύ­θε­ρη.

Tεχνι­κή και υλι­κή υπο­στή­ρι­ξη της έκθε­σης και των εκδη­λώ­σε­ων: Art Studio ESTLa Chambre, Σύγ­χρο­νη Πινα­κο­θή­κη Villa Ροδό­πη, Αρχείο «Fototanism», Art-Way, περιο­δι κό «Συλ­λο­γές».

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλω­νος 29 (παλαιό Ταχυ­δρο­μείο), ΠΕΙΡΑΙΑΣ.

Ωρες επί­σκε­ψης καθη­με­ρι­νά: 12:00–14:30 και 18:30–21:00

Ξενα­γή­σεις και αισθη­τι­κές ανα­λύ­σεις: Τρί­τη μέχρι και Παρα­σκευή, ώρα 19:30.

Διάρ­κεια έκθεσης:19 — 25 Ιου­νί­ου 2017.

Η ιστορικός και κριτικός τέχνης κ. Έλλη Κοκκίνη-Καπλάνη αναφέρει: 

ΚΩΣΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ART-EST

Ανή­συ­χος και πολυ­πράγ­μων, με σημα­ντι­κές σπου­δές γύρω από την τέχνη, τη θεω­ρία και τις εφαρ­μο­γές της ο Κώστας Ευαγ­γε­λά­τος, για 30 και πλέ­ον χρό­νια δημιουρ­γεί και παρου­σιά­ζει τον προ­σω­πι­κό, εικα­στι­κό του λόγο στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό, παράλ­λη­λα με τον ποι­η­τι­κό και λογοτεχνικό.

   Με αφορ­μή ποι­κί­λες και ετε­ρό­κλη­τες πηγές εμπνέ­ε­ται και οργα­νώ­νει τις θεμα­τι­κές του ενό­τη­τες, αφή­νει τη φαντα­σία του να λει­τουρ­γή­σει ευερ­γε­τι­κά και, στο­χεύ­ο­ντας να ανα­δεί­ξει πτυ­χές τους, προ­βαί­νει σε ευφά­ντα­στους συν­δυα­σμούς, πρω­τό­τυ­πους τόσο σχε­δια­στι­κά όσο και χρωματικά.

   Επι­πλέ­ον, οι εμπει­ρί­ες του, ως καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής της γκα­λε­ρί DADA στην Αθή­να από το 1986 έως το 1993 και η ομά­δα τέχνης του ART STUDIO EST που δημιούρ­γη­σε το 1990, του έχουν δώσει τη δυνα­τό­τη­τα μιας διευ­ρυ­μέ­νης, κρι­τι­κής ματιάς γύρω από την εγχώ­ρια και διε­θνή τέχνη.

   Υλι­κά, σχή­μα­τα, μεγέ­θη, υφές, χρώ­μα­τα συντί­θε­νται ανά­λο­γα στα έργα ζωγρα­φι­κής, γλυ­πτι­κής και κατα­σκευών του, εσω­τε­ρι­κού και εξω­τε­ρι­κού χώρου, δίνο­ντας δια­στά­σεις ουσια­στι­κής κατεύ­θυν­σης, καλ­λι­τε­χνι­κής δρά­σης και φυσιογνωμίας.

   Ανοί­γουν δια­λό­γους ανά­με­σα στο παρελ­θόν και το παρόν, κατα­θέ­τουν κλί­μα­κες αξιών λόγου και τέχνης, φιλο­σο­φί­ας και εικονοποιϊας.

   Σε προ­γε­νέ­στε­ρες ενό­τη­τές του με τίτλους: «Νεφε­λο­γρα­φί­ες», «Σωμα­το­γρα­φί­ες», σε επι­ζω­γρα­φι­σμέ­νες κατα­σκευ­ές ευμε­γέ­θεις ή μικρο­γρα­φι­κές, καμω­μέ­νες με γεω­με­τρι­κά σχή­μα­τα, στις αρχαϊ­κές του ποι­κί­λες συλ­λή­ψεις και πιο πρό­σφα­τα σε ομά­δες έργων με τίτλους «Ιδε­ο­γρα­φι­κές συλ­λή­ψεις» και «Ιδε­ο­γρα­φι­κές μορ­φές και συλ­λή­ψεις», ο Ευαγ­γε­λά­τος βρί­σκει τρό­πους να συν­δέ­σει το απώ­τε­ρο παρελ­θόν με το σύγ­χρο­νο παρόν, να παρα­θέ­σει σύμ­βο­λα που προ­κύ­πτουν από μαθη­μα­τι­κούς τύπους, γράμ­μα­τα και ιδε­ο­γράμ­μα­τα, προ­σω­πο­ποιώ­ντας φυσι­κούς νόμους με θεω­ρί­ες, φορ­μα­λι­στι­κές αισθη­τι­κές που συγκρο­τούν την καλ­λι­τε­χνι­κή πρα­κτι­κή του.

   Οι μορ­φές του, πρό­σω­πα που παρα­τί­θε­νται φασμα­τι­κά, σε συνέρ­γεια με ένα ακα­θό­ρι­στο περι­βάλ­λον, σώμα­τα που ανα­δει­κνύ­ουν το ανθρώ­πι­νο κάλ­λος, αίρουν την ενσάρ­κω­σή τους από αγγειο­γρα­φι­κά ευρή­μα­τα, από την αρχαία αγαλ­μα­το­ποι­ία και βέβαια τη γεν­ναιό­δω­ρη γρα­φή των αρχαί­ων συγ­γρα­φέ­ων, στοι­χεία που ο Ευαγ­γε­λά­τος επε­ξερ­γά­ζε­ται και μετα­φέ­ρει έντε­χνα στις εικό­νες του, συνερ­γα­ζό­με­νος πάντα με ζωντα­νά μοντέλα.

   Η μορ­φο­ποί­η­σή τους σε επι­φά­νειες μου­σα­μά, σε πανιά, σε χαρ­τιά, σε ξύλα συλ­λεγ­μέ­να από τη φύση, που δια­τη­ρούν το φυσι­κό τους σχή­μα, δημιουρ­γεί αλλη­λου­χί­ες ιστο­ρι­κού λόγου και πρά­ξης και μίας πνευ­μα­τι­κής συγ­γέ­νειας, που ανα­δύ­ε­ται για να δια­τη­ρη­θεί η δια­χρο­νι­κό­τη­τα της Ελλη­νι­κής ιστο­ρί­ας. Στο έργο του μπο­ρεί κανείς να ανα­κα­λύ­ψει, πέρα από την προ­σω­πι­κή έκφρα­ση, μια ποι­η­τι­κή της ίδιας της ζωής, που ξεπερ­νά κάθε πρό­σω­πο και αφή­γη­ση, ύφος και μορφή.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλω­νος 29 (Κτί­ριο παλαιού Ταχυ­δρο­μεί­ου), Πειραιάς.

Επι­σκέ­ψεις καθη­με­ρι­νά: 12:00–14:30 και 18:30–21:00

Ξενα­γή­σεις, δρώ­με­να και αισθη­τι­κές ανα­λύ­σεις: Τρί­τη μέχρι και Παρα­σκευή, ώρα 19:30.

Διάρ­κεια έκθε­σης: 19–25 Ιου­νί­ου 2017.

www.gisi.gr/evangelatos

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο