Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Λαϊκή Συσπείρωση Ωραιοκάστρου: Η μελανόμορφη αντίδραση

Ο ΔΗΜΟΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΚΑΙ Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Συν­δη­μό­τισ­σες, συνδημότες

Η δημο­τι­κή αρχή Ωραιο­κά­στρου, υπήρ­ξε από την πρώ­τη στιγ­μή εχθρι­κή στην φιλο­ξε­νία των προ­σφύ­γων, κάθε φορά με δια­φο­ρε­τι­κά προ­σχή­μα­τα. Ουδέ­πο­τε δήλω­σε ότι θέλει να φιλο­ξε­νή­σει κατα­τρεγ­μέ­νους ανθρώ­πους και να υπο­δεί­ξει κατάλ­λη­λους χώρους στο δήμο μας, όπως έκα­ναν άλλοι δήμοι και δήμαρχοι.

Υπο­χρε­ώ­θη­κε, μέσα από το γενι­κό­τε­ρο κλί­μα συμπα­ρά­στα­σης ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ, να συγκε­ντρώ­σει κάποια υλι­κή βοή­θεια, την οποία γρή­γο­ρα διέ­κο­ψε. Αρνή­θη­κε να προ­σφέ­ρει υπη­ρε­σί­ες καθα­ριό­τη­τας στα δύο κέντρα υπο­δο­χής της περιο­χής μας. Ανέ­χθη­κε αντι­δη­μο­κρα­τι­κές παρεμ­βά­σεις στα δημο­τι­κά συμ­βού­λια, ακό­μα και ομά­δας κατοί­κων του όμο­ρου δήμου Δέλ­τα, που από ότι φαί­νε­ται τώρα έχει ηρε­μή­σει, μετά τους διο­ρι­σμούς προ­σω­πι­κού στο στρα­τό­πε­δο Αναγνωστοπούλου.

Στη συνε­δρί­α­ση του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου τις 17–3‑2016, ο ίδιος ο δήμαρ­χος έμμε­σα υπο­στή­ρι­ξε την πλειο­ψη­φία του περι­βό­η­του διοι­κη­τι­κού συμ­βου­λί­ου γονέ­ων και κηδε­μό­νων του 5ου δημο­τι­κού σχο­λεί­ου (Μελισ­σο­χω­ρί­ου). Δέκα μέρες νωρί­τε­ρα, το παρα­πά­νω δ.σ. απέρ­ρι­ψε πρό­τα­ση της γραμ­μα­τέ­ας του για τη συλ­λο­γή τρο­φί­μων, ρού­χων, παι­χνι­διών και ειδών υγιει­νής για τα προ­σφυ­γό­που­λα των Δια­βα­τών, σε συνερ­γα­σία με το σύλ­λο­γο διδα­σκό­ντων του σχο­λεί­ου. Μέλος του δ.σ. επι­τέ­θη­κε φρα­στι­κά και έσκι­σε το πρό­χει­ρο πρα­κτι­κό στο οποίο είχαν κατα­γρα­φεί οι από­ψεις τους. Ο πρό­ε­δρος και η πλειο­ψη­φία ενέ­κρι­ναν αυτήν την συμπε­ρι­φο­ρά. Την επο­μέ­νη, καθαί­ρε­σαν τη γραμ­μα­τέα του συλ­λό­γου. Όπως ήταν φυσι­κό, έγι­ναν καταγ­γε­λί­ες μας για τα γεγο­νό­τα αυτά και για τον λόγο αυτόν δύο στε­λέ­χη της παρά­τα­ξής μας μηνύ­θη­καν …. για συκο­φα­ντι­κή δυσφή­μι­ση και θα δικα­στούν στις 9-12-2016. Παρα­πέ­ρα, ο σύλ­λο­γος αυτός, κλι­μά­κω­σε τις παρεμ­βά­σεις απο­κλει­σμού από τα σχο­λεία των παι­διών των προ­σφύ­γων, αν και αυτό …. δεν αφο­ρού­σε τα σχο­λεία του Μελισσοχωρίου.

Η δημο­τι­κή αρχή προ­σπά­θη­σε να κινη­το­ποι­ή­σει τους κατοί­κους με αίτη­μα την ενί­σχυ­ση του Αστυ­νο­μι­κού Τμή­μα­τος, για λόγους ασφά­λειας από τους πρό­σφυ­γες. Χωρίς να έχει προ­κύ­ψει τίπο­τε το ανη­συ­χη­τι­κό μέχρι σήμε­ρα. Ποτέ στο παρελ­θόν δεν έκα­νε οποια­δή­πο­τε κινη­το­ποί­η­ση για τα σοβα­ρά προ­βλή­μα­τα του δήμου, των εργα­ζό­με­νων του δήμου και των κατοίκων.

Όλα αυτά, παρά τις κορώ­νες στε­λε­χών της δημο­τι­κής αρχής για την προ­σφυ­γι­κή τους κατα­γω­γή. Είτε από βασι­κές τους πεποι­θή­σεις, είτε από την ανά­γκη να εμφα­νί­σει κάποια δρά­ση, η τοπι­κή αρχή υπέ­κυ­ψε και τελι­κά η ίδια τρο­φο­δό­τη­σε την από­πει­ρα δημιουρ­γί­ας κλί­μα­τος ρατσι­σμού και ξενοφοβίας.

Στο απο­κο­ρύ­φω­μα, ο δήμαρ­χος παρέ­δω­σε μαθή­μα­τα αυτο­δι­κί­ας, υιο­θέ­τη­σε και πυρο­δό­τη­σε τη τακτι­κή δύο Συλ­λό­γων γονέ­ων και κηδε­μό­νων. Συγκε­κρι­μέ­να, μεθό­δευ­σε την εσπευ­σμέ­νη σύγκλι­ση του δημο­τι­κού συμ­βου­λί­ου, εντός λίγων ωρών, χωρίς καμία προη­γού­με­νη συνεν­νό­η­ση με τις παρα­τά­ξεις, για να δημιουρ­γη­θεί σε συν­δυα­σμό με φήμες για προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, κλί­μα έντα­σης και πανικού.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύ­ει ότι στη δημιουρ­γία τέτοιου κλί­μα­τος, έχουν τη γενι­κή ευθύ­νη τόσο η κυβέρ­νη­ση όσο και τα κόμ­μα­τα της αστι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης, για­τί απο­δέ­χθη­καν τον εγκλω­βι­σμό των προ­σφύ­γων. Ευθύ­νο­νται για τις κακές συν­θή­κες δια­μο­νής τους στα κέντρα φιλο­ξε­νί­ας, υπο­θάλ­πο­ντας τις Μ.Κ.Ο. που απο­μυ­ζούν τις ευρω­παϊ­κές επι­δο­τή­σεις. Η Ν.Δ., αντί να καταγ­γεί­λει τον δήμαρ­χο που είναι στέ­λε­χός της, έστει­λε άλλα ακρο­δε­ξιά της στε­λέ­χη να τον στηρίξουν.

Η πανελ­λα­δι­κή κατα­κραυ­γή συμ­μά­ζευ­σε τα φασι­στοει­δή, ανά­γκα­σε τοπι­κούς παρά­γο­ντες σε απο­λο­γία και ανα­σκευή προη­γού­με­νων δηλώ­σε­ών τους, συνέ­τι­σε κάποιους που έπε­σαν στη παγί­δα του έντε­χνα καλ­λιερ­γη­μέ­νου φόβου. Όμως δεν εφη­συ­χά­ζου­με, οι πρά­κτο­ρες θα περι­μέ­νουν την επό­με­νη ευκαιρία.

Συν­δη­μό­τισ­σες, συνδημότες.

Σε καμία περί­πτω­ση αυτές οι συμπε­ρι­φο­ρές δεν μπο­ρούν να ακυ­ρώ­σουν το μεγά­λο κλί­μα αλλη­λεγ­γύ­ης από τους δημό­τες του Δήμου Ωραιο­κά­στρου, στους χιλιά­δες ξερι­ζω­μέ­νους. Χρειά­ζο­νται ωστό­σο απο­φα­σι­στι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις ενά­ντια στο φασι­στι­κό δηλη­τή­ριο και για να απαι­τή­σου­με δομές φιλο­ξε­νί­ας που θα πλη­ρούν τις συν­θή­κες υγιει­νής, ασφά­λειας και αξιο­πρε­πούς δια­βί­ω­σης, εκπαί­δευ­ση όλων των παι­διών των μετα­να­στών και προσφύγων.

Πρέ­πει να υπάρ­χει λύση και μέσα στους χώρους φιλο­ξε­νί­ας για τα νήπια. Η εκπαί­δευ­ση των άλλων ηλι­κιών να γίνε­ται σε γει­το­νι­κά σχο­λεία, κυρί­ως τις απο­γευ­μα­τι­νές ώρες, σε ειδι­κές τάξεις. Να παίρ­νο­νται όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα υγειο­νο­μι­κής φρο­ντί­δας ελλη­νό­που­λων και προ­σφυ­γό­που­λων. Να μερι­μνά η Πολι­τεία για τη σίτι­ση όλων των παιδιών.

Πάνω από όλα, χρειά­ζε­ται αγώ­νας ενά­ντια στην Ε.Ε. και τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς μηχα­νι­σμούς που γεν­νούν πολέ­μους, με αίτη­μα τη μετα­φο­ρά των προ­σφύ­γων στις χώρες που θέλουν να πάνε.-

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο