Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μάριο Κέμπες, ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος έβαλε την Αργεντινή στο χάρτη του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Πριν από 65 χρό­νια, μία ημέ­ρα σαν σήμε­ρα, στις 15 Ιου­λί­ου 1954, γεν­νή­θη­κε ο Μάριο Κέμπες, ο ποδο­σφαι­ρι­στής, ο οποί­ος έβα­λε την Αργε­ντι­νή στο χάρ­τη του παγκό­σμιου ποδοσφαίρου.

Στην χώρα του θεω­ρεί­ται ένα είδος θεό­τη­τας. Μαζί με τον Λού­κε, οδή­γη­σαν την Αργε­ντι­νή στη νίκη του Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου το 1978, , όπου σκό­ρα­ρε δύο φορές στο τελι­κό  και κέρ­δι­σε το Χρυ­σό Παπού­τσι ως Κορυ­φαί­ος Σκό­ρερ του τουρ­νουά. Κέρ­δι­σε επί­σης την Χρυ­σή Μπά­λα για τον Καλύ­τε­ρο Παί­κτη του τουρ­νουά, καθι­στώ­ντας τον έναν από τα μόλις 3 ποδο­σφαι­ρι­στές που έχουν κερ­δί­σει και τα τρία τρό­παια σε μια μόνο διορ­γά­νω­ση Παγκο­σμί­ου Κυπέλ­λου, μαζί με τον Γκα­ρίν­τσα (Garrincha) το 1962 και τον Πάο­λο Ρόσι (Paolo Rossi) το 1982.

Ο πατέ­ρας του, Μάριο, που ήταν κι αυτός ένας επαγ­γελ­μα­τί­ας ποδο­σφαι­ρι­στής, τον ενέ­πνευ­σε για να παί­ξει ποδό­σφαι­ρο από πολύ μικρή ηλικία.Στα εφτά του ήταν ήδη μέλος ακα­δη­μιών και στα δεκα­εν­νιά, επαγ­γελ­μα­τί­ας ποδοσφαιριστής .

Ο Κέμπες, άρχι­σε την καριέ­ρα του στην Ινστι­τού­το και από το 1974 ως το 1976 έπαι­ξε στη Ροσά­ριο Σεντράλ. Ακο­λού­θη­σε η… προ­σγεί­ω­ση στην Ευρώ­πη χάρη στη Βαλέν­θια, που θα απο­τε­λέ­σει την πιο παρα­γω­γι­κή του περι­πέ­τεια: σε 141 παρου­σί­ες σημεί­ω­σε 95 γκολ..

Ανα­δεί­χθη­κε  Ποδο­σφαι­ρι­στής της Χρο­νιάς στη Νότια Αμε­ρι­κή το 1978 και το 2004, ονο­μά­στη­κε από τον Πελέ (Edson Arantes do Nascimento, “Pelé”) στον κατά­λο­γο «FIFA 100” με τους 125 Μεγα­λύ­τε­ρους Εν Ζωή Ποδο­σφαι­ρι­στές του Κόσμου, στο πλαί­σιο των εορ­τα­σμών της εκα­το­ντα­ε­τη­ρί­δας της Παγκό­σμιας Ομοσπονδίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο