Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μία αξιόλογη μαθητική δημιουργία! — «Οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στη Βέροια»

Πρό­κει­ται για το ιστο­ρι­κό ντο­κι­μα­ντέρ «Οι Αγω­νι­στές της Εθνι­κής Αντί­στα­σης στη Βέροια» που δημιούρ­γη­σαν μαθη­τές του 4ου ΓΕΛ της Βέροιας με υπεύ­θυ­νους καθη­γη­τές τους Ευγε­νία Καβαλ­λά­ρη και Άγγε­λο Μπέλ­λο.

Οι ομά­δα εργα­σί­ας πραγ­μα­το­ποί­η­σε πολύ­μη­νη έρευ­να στη­ριγ­μέ­νη στην υπάρ­χου­σα τοπι­κή βιβλιο­γρα­φία (κυρί­ως αυτή του συνερ­γά­τη του atexnos.gr  Αλέ­κου Χατζη­κώ­στα) αλλά και αρχεια­κού υλι­κού, ενώ απευ­θύν­θη­κε στους ελά­χι­στους επι­ζώ­ντες αντι­στα­σια­κούς της περιο­χής. Να σημειώ­σου­με ακό­μη ότι από τους εμφα­νι­ζό­με­νους- μέσω συνε­ντεύ­ξε­ων στο ντο­κι­μα­ντέρ- στη ζωή βρί­σκο­νται πλέ­ον μόνο οι τρεις!

Είναι ένα ντο­κι­μα­ντέρ άψο­γο καλ­λι­τε­χνι­κά, που φωτί­ζει και απο­τυ­πώ­νει μια σημα­ντι­κή περί­ο­δο της σύγ­χρο­νης ιστο­ρί­ας της Βέροιας και γενι­κό­τε­ρα της Ημα­θί­ας. Να σημειώ­σου­με ότι το υλι­κό που συγκε­ντρώ­θη­κε –μέσω μαρ­τυ­ριών και συνε­ντεύ­ξε­ων- ξεπερ­νά τις 10 ώρες και απο­τε­λεί πολύ­τι­μη παρα­κα­τα­θή­κη –πηγή μελέ­της και αξιο­ποί­η­σης για τους ιστο­ρι­κούς του μέλλοντος.

Η αξιό­λο­γη αυτή προ­σπά­θεια ενερ­γο­ποί­η­σε μαθη­τές, τους έφε­ρε κοντά στον ηρω­ι­κό αγώ­να του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ταυ­τό­χρο­να μέσω των προ­βο­λών του σε σχο­λεία αλλά και άλλες εκδη­λώ­σεις, έδω­σε συνο­πτι­κά την ιστο­ρι­κή αλή­θεια για την τοπι­κή ιστο­ρία της περιό­δου αυτής.

Πρό­κει­ται τελι­κά για μία σημα­ντι­κή, αξιό­λο­γη και γεμά­τη μερά­κι προ­σπά­θεια εκπαι­δευ­τι­κή και ιστο­ρι­κή που αξί­ζει να βρει μιμητές!

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο