Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νέους εποικισμούς στα Κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ανακοίνωσε το κράτος δολοφόνος Ισραήλ

Ο υπουρ­γός Άμυ­νας του Ισρα­ήλ δήλω­σε σήμε­ρα ότι σχε­διά­ζει να ζητή­σει άδεια την επό­με­νη εβδο­μά­δα για την κατα­σκευή περί­που 2.500 νέων εβραϊ­κών οικι­σμών στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη.

Ο Αβίγκ­ντορ Λίμπερ­μαν έγρα­ψε στο Twitter ότι ένα περι­φε­ρεια­κό συμ­βού­λιο σχε­δια­σμού θα κλη­θεί να ορί­σει 1.400 οικι­στι­κές μονά­δες για άμε­ση κατασκευή.

Οι εποι­κι­σμοί είναι ένα από τα φλέ­γο­ντα θέμα­τα για τη δια­δι­κα­σία επα­νέ­ναρ­ξης των ειρη­νευ­τι­κών συνο­μι­λιών μετα­ξύ Παλαι­στι­νί­ων και Ισραη­λι­νών, που πάγω­σαν το 2014.

Οι Παλαι­στί­νιοι θέλουν τη Δυτι­κή Όχθη για μελ­λο­ντι­κό τους κρά­τος μαζί με την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ και τη Λωρί­δα της Γάζας. Οι περισ­σό­τε­ρες χώρες θεω­ρούν παρά­νο­μους τους εβραϊ­κούς οικι­σμούς που έχει κατα­σκευά­σει το Ισρα­ήλ στα εδά­φη τα οποία κατέ­λα­βε κατά τον Πόλε­μο των Έξι Ημερών.

Το Ισρα­ήλ αμφι­σβη­τεί ότι οι εβραϊ­κοί οικι­σμοί είναι παρά­νο­μοι και υπο­στη­ρί­ζει ότι το μέλ­λον τους θα πρέ­πει να καθο­ρι­στεί μέσα από ειρη­νευ­τι­κές συνο­μι­λί­ες με τους Παλαιστίνιους.

“Θα προ­ω­θή­σου­με τους εποι­κι­σμούς σε όλη την Ιου­δαία και τη Σαμά­ρεια, από τα βόρεια ως τα νότια, σε μικρές κοι­νό­τη­τες και σε μεγά­λες”, έγρα­ψε ο Λίμπερ­μαν χρη­σι­μο­ποιώ­ντας τη βιβλι­κή ονο­μα­σία της Δυτι­κής Όχθης.

Δεν υπήρ­ξε άμε­ση αντί­δρα­ση από παλαι­στί­νιους αξιω­μα­τού­χους, οι οποί­οι επί μακρόν υπο­στη­ρί­ζουν ότι οι ισραη­λι­νοί οικι­σμοί μπο­ρούν να τους στε­ρή­σουν ένα βιώ­σι­μο, όμο­ρο κράτος.

Περί­που 500.000 Ισραη­λι­νοί δια­μέ­νουν στη Δυτι­κή Όχθη και την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, περιο­χές όπου κατοι­κούν και περισ­σό­τε­ροι από 2,6 εκα­τομ­μύ­ρια Παλαιστίνιοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο