Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νίκος Σοφιανός ‑Υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας: «Το κόκκινο ψηφοδέλτιο στην Αθήνα είναι η απάντηση στο μαύρο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής»

«Δυνα­μώ­νου­με το ΚΚΕ παντού για να δυνα­μώ­σει η λαϊ­κή διεκ­δί­κη­ση, για τις ανά­γκες μας, το δίκιο μας»: Αυτό ήταν το στίγ­μα της εκδή­λω­σης που έγι­νε το από­γευ­μα της Τρί­της στο πνευ­μα­τι­κό κέντρο του δήμου της Αθή­νας για την παρου­σί­α­ση των υπο­ψη­φί­ων δημο­τι­κών συμ­βού­λων στο δήμο Αθη­ναί­ων και υπο­ψή­φιων συμ­βού­λων στον Κεντρι­κό Τομέα της Περι­φέ­ρειας Αττι­κής με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση».

Ηταν ένα σάλ­πι­σμα συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ από ανθρώ­πους που τα προη­γού­με­να χρό­νια είχαν στη­ρί­ξει άλλες πολι­τι­κές δυνά­μεις, όπως τον ΣΥΡΙΖΑ, και απά­ντη­σή τους στο ρεύ­μα της απο­γο­ή­τευ­σης που έσπει­ρε στο λαό η κυβέρ­νη­ση ήταν η συσπεί­ρω­ση γύρω από το ΚΚΕ, για να δυνα­μώ­σει η μόνη πραγ­μα­τι­κά μαχη­τι­κή εργα­τι­κή — λαϊ­κή αντιπολίτευση.

Στην εκδή­λω­ση μίλη­σαν ο ο Νίκος Σοφια­νός, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος Αθή­νας και υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Αθή­νας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάν­νης Πρω­τού­λης, περι­φε­ρεια­κός σύμ­βου­λος Αττι­κής, υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ , ενώ το λόγο πήραν και υπο­ψή­φιοι δημο­τι­κοί και περι­φε­ρεια­κοί σύμ­βου­λοι. Στο Πνευ­μα­τι­κό Κέντρο παρευ­ρέ­θη­κε αντι­προ­σω­πεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επι­κε­φα­λής τη Λουί­ζα Ράζου, μέλος του ΠΓ και Γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Παρα­θέ­του­με την ομι­λία του υπο­ψή­φιου δημάρ­χου Αθή­νας Νίκου Σοφιανού:

«Φίλοι και σύντροφοι,

Με τη σημε­ρι­νή μας συγκέ­ντρω­ση για την παρου­σί­α­ση ενός μέρους των ψηφο­δελ­τί­ων στο δήμο Αθή­νας και τον κεντρι­κό τομέα της Περι­φέ­ρειας, θέλου­με να απευ­θύ­νου­με ένα ευρύ­τα­το κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης με το ΚΚΕ, μπρο­στά στην εκλο­γι­κή μάχη του Μάη. Η σύν­θε­ση του ψηφο­δελ­τί­ου μας απο­τυ­πώ­νει αυτή τη δυνα­τό­τη­τα, αλλά και τη δυνα­μι­κή που μπο­ρεί να απο­κτή­σει η κοι­νή δρά­ση, ο κοι­νός αγώ­νας με τους κομ­μου­νι­στές στο δήμο Αθή­νας, στην Περι­φέ­ρεια, στις ευρωεκλογές.

Δια­νύ­ου­με μια ευνοϊ­κή πολι­τι­κή συγκυ­ρία για την πολι­τι­κή πάλη που κάνει το ΚΚΕ, απέ­να­ντι στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα. Απέ­να­ντι στο νέο σκη­νι­κό διπο­λι­σμού, που καλεί τον λαό μας να δια­λέ­ξει ανά­με­σα στο μικρό­τε­ρο κακό. Ένα διπο­λι­σμό φτιαγ­μέ­νο από τα παλιά σκάρ­τα υλι­κά, ταυ­τι­σμέ­νο στις στρα­τη­γι­κές επι­λο­γές που καθο­ρί­ζουν τη δύσκο­λη καθη­με­ρι­νό­τη­τα του λαού μας, που σκια­μα­χεί όμως στή­νο­ντας πλα­στές δια­χω­ρι­στι­κές γραμμές.

Τώρα, λοι­πόν, που οι αυτα­πά­τες για τον ΣΥΡΙΖΑ βού­λια­ξαν στο βούρ­κο της δια­χεί­ρι­σης μιας εχθρι­κής πολι­τι­κής που εδώ και τέσ­σε­ρα χρό­νια απο­φα­σί­ζουν — ψηφί­ζουν — υλο­ποιούν, φορ­τώ­νο­ντας ασή­κω­τα πλέ­ον βάρη στις λαϊ­κές πλάτες.

Τώρα που το ““μια από τα ίδια” της ΝΔ ετοι­μά­ζε­ται να δια­δε­χτεί τους κωλο­τού­μπες που πάλιωσαν.

Τώρα που γεμί­σα­με από σου­λα­τσα­δό­ρους βου­λευ­τές, κόμ­μα­τα-ανα­χώ­μα­τα, πρό­θυ­μους συγκυβερνήτες.

ΤΩΡΑ το κάλε­σμα του ΚΚΕ είναι η επι­λο­γή μάχης για τους ανθρώ­πους του λαού, που στέ­κο­νται με οργή και αγα­νά­κτη­ση, που δεν τους ται­ριά­ζει η βού­λα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πάνω στην κυβέρ­νη­ση Τσί­πρα — Καμέ­νου, με τους “καμέ­νους” σήμε­ρα χωρίς τον “Καμέ­νο, που προ­βλη­μα­τί­ζο­νται για τις θυσί­ες που συνε­χί­ζο­νται στο βωμό της ανά­πτυ­ξης, που είναι κομ­μέ­νη και ραμ­μέ­νη στα συμ­φέ­ρο­ντα των καπιταλιστών.

Ας το σκε­φτού­με δου­λεύ­ο­ντας την πεί­ρα αυτών των χρό­νων. Οι αλλα­γές, η ανα­τρο­πή, που έχουν ανά­γκη οι νέοι, οι εργα­ζό­με­νοι, οι επαγ­γελ­μα­τί­ες, η φτω­χο­λο­γιά της Αθή­νας, θα έρθει από τα κάτω, με οργά­νω­ση και αγώ­να παντού. Χορ­τά­σα­με στο δήμο και την Περι­φέ­ρεια από σωτή­ρες, ικα­νά πρό­σω­πα, δυνα­τά ονό­μα­τα, υπο­ψή­φιους επι­σκέ­πτες, που ήρθαν οι περισ­σό­τε­ροι για να φύγουν.

Το λέμε καθα­ρά — δυνα­τά — τίμια: Ισχυ­ρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλ­πες. Ισχυ­ρό στο δήμο και την Περι­φέ­ρεια. Η “Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση”, το ψηφο­δέλ­τιό μας, μπο­ρεί να εκφρά­σει ένα ρεύ­μα συμπό­ρευ­σης — αγώ­να — αλλα­γής στην Αθή­να και την Αττική.

Τα δύσκο­λα χρό­νια των μνη­μο­νί­ων, που ήρθαν για να μεί­νουν, εμείς δώσα­με τη μάχη στη­ρί­ζο­ντας λαϊ­κά αιτή­μα­τα, διεκ­δι­κώ­ντας μέτρα, πιέ­ζο­ντας για λύσεις — ανά­σες στη δύσκο­λη καθη­με­ρι­νό­τη­τα του λαού μας που επη­ρε­ά­ζε­ται από την πολι­τι­κή του δήμου. Φέρα­με για συζή­τη­ση δεκά­δες αιτή­μα­τα κατοί­κων, απο­σπώ­ντας συχνά επι­μέ­ρους λύσεις.

Όλα αυτά τα χρό­νια στις γει­το­νιές της πόλης, στους χώρους δου­λειάς, στον πολι­τι­σμό, στα σχο­λεία, σε όλες τις δομές του δήμου και τις υπη­ρε­σί­ες. Στη­ρί­ζο­ντας τους χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους του δήμου, ανε­ξάρ­τη­τα από τις εργα­σια­κές τους σχέ­σεις, τους εργα­ζό­με­νους που με τη δου­λειά τους κρα­τούν όσο μπο­ρούν τις υπο­βαθ­μι­σμέ­νες λει­τουρ­γί­ες στην πόλη.

Απέ­να­ντί μας δεν έχου­με “κάποια πρό­σω­πα υπο­ψη­φί­ων δημάρ­χων”, ικα­νά και αυτο­δη­μιούρ­γη­τα ή ονό­μα­τα — λύσεις ανά­γκης. Έχου­με τους υπο­ψή­φιους κομ­μά­των. Των κομ­μά­των που κυβέρ­νη­σαν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή αυτών που κυβερ­νούν, του ΣΥΡΙΖΑ και των ακρο­δε­ξιών Καμένων.

Οι υπο­ψή­φιοι αυτών των κομ­μά­των έχουν “προί­κα” την πολι­τι­κή τους, την κυβερ­νη­τι­κή τους θητεία, τα “έργα και τις ημέ­ρες” των τριών μνη­μο­νί­ων που ψήφι­σαν και μιας οκτα­ε­τί­ας Καμί­νη που πιστά υπη­ρέ­τη­σε. Γι’ αυτό άλλω­στε ο συν­δυα­σμός του μοι­ρά­ζε­ται στους υπο­ψη­φί­ους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ του κ. Μπα­κο­γιάν­νη και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ας απα­ντή­σει ο λαϊ­κός — εργα­τι­κός κόσμος που ζει στην Αθή­να: Θέλει δήμαρ­χο-διοί­κη­ση-δήμο που θα υπη­ρε­τεί την κυβέρ­νη­ση, τους εταί­ρους της ΕΕ, τα πολ­λά επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ή δήμο που θα δου­λεύ­ει μαζί με το λαό της πόλης, τον κινη­το­ποιεί, διεκ­δι­κεί μαζί του, παλεύ­ει από θέσεις αντι­πο­λί­τευ­σης στους ισχυρούς.

ATHINA LAIKI SISPEIROSI

Ποιοι θα στη­ρί­ξουν το λεη­λα­τη­μέ­νο εισό­δη­μα των Αθη­ναί­ων από τη φορο­λη­στεία του δήμου που προ­ϋ­πο­λο­γί­ζει να εισπρά­ξει πάνω από μισό δισ. ευρώ το 2019 από τους δημό­τες: Μειώ­νο­ντας δρα­στι­κά τα τέλη καθα­ριό­τη­τας στην κατοι­κία και ιδιαί­τε­ρα στην επαγ­γελ­μα­τι­κή στέ­γη, καταρ­γώ­ντας το δημό­σιο χαρά­τσι της ελεγ­χό­με­νης στάθ­μευ­σης, παγώ­νο­ντας πλει­στη­ρια­σμούς και κατα­σχέ­σεις λογα­ρια­σμών για μικρο­χρέη στο δήμο, μετα­τρέ­πο­ντας σε συμ­βο­λι­κή τη συμ­με­το­χή των δημο­τών στις αντα­πο­δο­τι­κές υπη­ρε­σί­ες (γήπε­δα — πολι­τι­σμό — ακα­δη­μί­ες — γυμνα­στή­ρια — κολυμ­βη­τή­ρια — Τεχνόπολη).

Ποιοι θα στη­ρί­ξουν τους χιλιά­δες επαγ­γελ­μα­τί­ες της Αθή­νας από την προ­πλη­ρω­μή εφά­παξ των τελών, από το κυνή­γι των κλή­σε­ων, ποιοι θα επι­βά­λουν να πλη­ρώ­σουν στο δήμο οι επι­χει­ρη­μα­τί­ες που χρω­στούν εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ δεν απο­δί­δουν ούτε αυτά που από τον νόμο είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι, με πρώ­τους τους ξενο­δό­χους της Αθήνας;

Ποιοι δεν δεσμεύ­ο­νται από τα ματω­μέ­να πλε­ο­νά­σμα­τα και θα αξιο­ποι­ή­σουν τα 57 εκα­τομ­μύ­ρια πλε­ο­νά­σμα­τα του δήμου για να στη­ρι­χτούν τα σχο­λεία, τα κέντρα πρό­λη­ψης, τα δημο­τι­κά ιατρεία, οι παι­δι­κοί σταθ­μοί, καταρ­γώ­ντας τα τρο­φεία για οικο­γέ­νειες με χαμη­λά εισοδήματα;

Ποιοι θα στα­μα­τή­σουν το όργιο δρά­σης δεκά­δων ΜΚΟ στο δήμο, που λυμαί­νο­νται υπη­ρε­σί­ες — κτί­ρια — λει­τουρ­γί­ες, εισπράτ­το­ντας εκα­τομ­μύ­ρια από κάθε λογής προγράμματα;

Ποιοι θα στη­ρί­ξουν τους χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους του δήμου, όπως έκα­ναν με τους εκα­το­ντά­δες συμ­βα­σιού­χους, τις καθα­ρί­στριες των σχο­λεί­ων, τους εργα­ζό­με­νους στην καθα­ριό­τη­τα, τη Δημο­τι­κή Αστυ­νο­μία, το “Βοή­θεια στο Σπί­τι”, διεκ­δι­κώ­ντας ατα­λά­ντευ­τα ενά­ντια σε κάθε ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση που επι­χεί­ρη­σαν κυβέρ­νη­ση και διοί­κη­ση του δήμου;

Ποιοι μπο­ρούν να κινη­το­ποι­ή­σουν λαϊ­κές δυνά­μεις, διεκ­δι­κώ­ντας κάθε ελεύ­θε­ρο χώρο που έχει απο­μεί­νει, σε μια πόλη με ελά­χι­στα ποσο­στά πρα­σί­νου και χώρου ανα­ψυ­χής; Ποιοι πάλε­ψαν κόντρα στις υπο­γρα­φές ΣΥΡΙΖΑ — Καμί­νη στην Ακα­δη­μία Πλά­τω­νος, στο Προ­μπο­νά, κόντρα στη Δού­ρου για τον Ποδο­νί­φτη, κόντρα στις μακέ­τες Τσί­πρα για γήπε­δο στο Γου­δή ή την υπο­γειο­ποί­η­ση των γραμ­μών στα Σεπόλια;

Η απά­ντη­ση στο ποιοι, είναι οι κομ­μου­νι­στές, μαζί με άλλους συνα­γω­νι­στές που βρε­θή­κα­με μαζί και θα βρε­θού­με με ακό­μα περισσότερους.

Αυτή την απά­ντη­ση μπο­ρούν να τη δώσουν στην κάλ­πη ευρύ­τε­ρες λαϊ­κές δυνά­μεις, που μπο­ρούν να συγκρί­νουν και να κρίνουν.

Είναι μεγά­λος ακό­μα ο κατά­λο­γος των θέσε­ων και δρά­σε­ων που πήρα­με, των αγώ­νων και των διεκ­δι­κή­σε­ων που έγι­ναν και απο­τε­λούν εγγύ­η­ση των δικών μας λόγων και έργων.

Είναι ο αγώ­νας ενά­ντια σε όλα τα ναρ­κω­τι­κά, απέ­να­ντι στην πολι­τι­κή όλων των άλλων για δια­χεί­ρι­ση του προ­βλή­μα­τος και νομι­μο­ποί­η­ση των ουσιών.

Είναι η απαί­τη­ση για ανθρώ­πι­νες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης των προ­σφύ­γων, απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σει το καθε­στώς κατα­λή­ψε­ων των δήθεν αλλη­λέγ­γυων — κερ­δο­σκό­πων στο κέντρο, ενά­ντια στο μόνι­μο γκέ­το που έφτια­ξαν στον Ελαιώνα.

Είναι η πάλη ενά­ντια στην υπο­βάθ­μι­ση συνοι­κιών — πάρ­κων — παι­δι­κών χαρών. Είναι η στή­ρι­ξη του σωμα­τεια­κού αθλη­τι­σμού, με τη δυνα­τό­τη­τα προ­γραμ­μα­τι­κών συμ­φω­νιών με τον δήμο για να διευ­ρυν­θεί η συμ­με­το­χή νέων και μεγα­λύ­τε­ρων ηλι­κιών στη φυσι­κή άσκη­ση και τα αθλήματα.

Είναι ο αγώ­νας μαζί με τους μετα­νά­στες, που απο­τε­λούν σημα­ντι­κό τμή­μα του λαού της πόλης μας, που εκπρο­σω­πού­νται στα ψηφο­δέλ­τιά μας, δημο­τι­κά και κοι­νο­τι­κά, σημα­το­δο­τώ­ντας τον κοι­νό αγώ­να στα σχο­λεία στους παι­δι­κούς σταθ­μούς, στις γει­το­νιές, στους χώρους δουλειάς.

Το κόκ­κι­νο ψηφο­δέλ­τιο στην Αθή­να είναι η απά­ντη­ση στο μαύ­ρο της ναζι­στι­κής Χρυ­σής Αυγής. Την απά­ντη­ση στους φασί­στες δεν τη δίνουν αυτοί που κυβερ­νούν με τους ακρο­δε­ξιούς τέσ­σε­ρα χρό­νια. Αυτοί που δικά­ζουν ακό­μα τα εγκλή­μα­τα της ΧΑ και φωτο­γρα­φί­ζο­νται με τον υπό­δι­κο Κασιδιάρη.

Ολο­κλη­ρώ­νου­με τις πρώ­τες μαζι­κές συγκε­ντρώ­σεις που κάνα­με στις περιο­χές της Αθήνας.

Το κάλε­σμα συσπεί­ρω­σης με το ΚΚΕ, έχου­με τη δύνα­μη και το ανθρώ­πι­νο δυνα­μι­κό για να το φτά­σου­με κυριο­λε­κτι­κά σε κάθε γωνιά της πόλης.

Είναι κάλε­σμα συνέ­πειας, αγω­νι­στι­κό­τη­τας, αισιο­δο­ξί­ας. Για ισχυ­ρό ΚΚΕ στις κάλπες.

Είναι το ρεύ­μα που μπο­ρεί να εκφρα­στεί, ρεύ­μα αγώ­να και αλλαγής»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο