Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ναι, κύριε Bolsonaro, είναι λυπηρό να βλέπεις πως ένας τύπος χωρίς καμία γνώση, εκτός από τα όπλα, καταφέρνει να εκλεγεί πρόεδρος».

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

«Ναι, κύριε Bolsonaro, είναι λυπη­ρό να βλέπεις πως ένας τύπος χωρίς καμία γνώ­ση- εκτός από τα όπλα- κατα­φέρ­νει να εκλε­γεί πρό­ε­δρος».

Ανοι­χτή επι­στο­λή Κου­βα­νού για­τρού προς τον Πρό­ε­δρο της Βρα­ζι­λί­ας μετά τα απα­ρά­δε­κτα σχό­λια του για την ιατρι­κή απο­στο­λή Κου­βα­νών για­τρών που οδή­γη­σε την Κού­βα στην απο­συρ­σή τους.

«Bolsonaro, φίλε μου, όταν λέτε ότι η Κού­βα παρα­κρα­τεί τον μισθό μου, σκέ­φτο­μαι τα εξής:

1. Απο­δέ­χτη­κα τους όρους της παρού­σας σύμ­βα­σης με δική μου ελεύ­θε­ρη βού­λη­ση και απόφαση.

2. Χάρη σε αυτά τα χρήματα(που κατά τη γνώ­μη σας παρα­κρα­τεί η Κού­βα) η μητέ­ρα μου, οι αδελ­φοί και οι αδελ­φές μου, ανι­ψιές και ανί­ψια, ξαδέλ­φια, θεί­οι, θεί­ες, γεί­το­νες, όλη η οικο­γέ­νεια μου, έχουν εγγυ­η­μέ­νη φρο­ντί­δα υγεί­ας χωρίς να πλη­ρώ­νουν τίποτα.

3. Γνω­ρί­ζω ότι η μορ­φω­σή μου οφεί­λε­ται  στα Δημό­σια Πανε­πι­στή­μια που υπάρ­χουν σε ολό­κλη­ρη την Κού­βα. Στα πανε­πι­στή­μια όπου τα παι­διά των ξυλουρ­γών, δικη­γό­ρων, αγρο­τών, ταχυ­δρό­μων, για­τρών, δημό­σιων υπαλ­λή­λων, κλπ μοι­ρά­ζο­νται τις ίδιες αίθου­σες ανε­ξάρ­τη­τα φύλου, χρώ­μα­τος, ιδε­ο­λο­γί­ας ή εισοδήματος.

Αυτό, Bolsonaro, λέγε­ται ισό­τη­τα. Κάτι που εσείς δεν ξέρε­τε, επει­δή δεν υπάρ­χει σε μια χώρα όπου η δια­φθο­ρά και τα πολι­τι­κά προ­νό­μια κυριαρ­χούν όλων των πόρων της Βραζιλίας.

12814730_600701713420298_7532756521669325383_n

4. Έχω το θάρ­ρος να εργά­ζο­μαι για τον βρα­ζι­λιά­νι­κο λαό, ακό­μα και αν δεν παίρ­νω τα χρή­μα­τα που εσείς ισχυ­ρί­ζε­στε. Επει­δή εγώ δεν εργά­ζο­μαι μόνο για τα χρήματα.

Δου­λεύω για­τί μου αρέ­σει το επάγ­γελ­μά μου, επει­δή ποτέ δεν σκέ­φτη­κα να πλου­τί­σω σε βάρος των φτω­χών. Για­τί ποτέ δεν θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σω την πολι­τι­κή για να πλου­τί­σω. Για­τί εγώ ποτέ δεν θα παρα­πλα­νή­σω τους φτω­χούς με ψεύ­τι­κες υπο­σχέ­σεις. Για­τί εγώ ποτέ δεν θα δια­δώ­σω μίσος και δια­κρί­σεις. Επει­δή σκέ­φτο­μαι πριν μιλή­σω, ώστε να μην κάνω αυτό που κάνε­τε εσείς, να ζητάω συγ­γνώ­μη κάθε μέρα για κάθε ανοη­σία που Εσείς λέτε. Καλά, εγώ μπο­ρώ να φέρω κάποιον από την οικο­γέ­νειά μου εδώ, για επί­σκε­ψη, αλλά δεν το κάνω, κύριε Bolsonaro, επει­δή στη ζωή, η προ­τε­ραιό­τη­τα πρέ­πει να δοθεί στους από­ρους και για μένα, αυτή είναι η προ­τε­ραιό­τη­τα μου, να βοη­θή­σω την οικο­γέ­νειά μου, παρά να δαπα­νή­σω χρή­μα­τα για ένα αερο­πο­ρι­κό εισι­τή­ριο, όταν ξέρω ότι υπάρ­χουν πράγ­μα­τα που χρεια­ζό­μα­στε περισσότερο.

5. Ακό­μα κι αν έχε­τε την υπο­στή­ρι­ξη από ένα μικρό μέρος των συνα­δέλ­φων μου, γιά πολι­τι­κούς και οικο­νο­μι­κούς λόγους, που πιστεύ­ουν ότι είναι καλύ­τε­ρα να πλου­τί­σει κανείς με χρή­μα­τα από ό, τι με αγά­πη, εμπει­ρία, ηθι­κές αξί­ες, πατριω­τι­σμό, αξιο­πρέ­πεια. Εγώ δεν έχω την ανά­γκη να μου αρέ­σει ο μισθός μου στην Κού­βα. Δεν έχω την ανά­γκη να μου αρέ­σει το πολι­τι­κό σύστη­μα στην Κού­βα. Αλλά δεν έχω ούτε την ανά­γκη να μιλάω άσχη­μα για τη χώρα μου.

Αυτό το είδα και στους φτω­χούς Βρα­ζι­λιά­νους, οι οποί­οι συγκρο­τούν την πλειο­ψη­φία της χώρας. Αγα­πούν την Βρα­ζι­λία, το χωριό όπου γεν­νή­θη­καν. Αλλά σίγου­ρα θα ήθε­λαν αυτή η Βρα­ζι­λία που κου­βα­λούν στην καρ­διά τους να έχει ισό­τη­τα, να είναι χωρίς φτώ­χεια, χωρίς πεί­να, χωρίς δια­κρί­σεις, χωρίς βία, χωρίς δια­φθο­ρά, με πρό­σβα­ση σε καλή υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη και εκπαί­δευ­ση. Αλλά παρά αυτό το γεγο­νός αγα­πά­νε την Βρα­ζι­λία, με όλα της τα ελαττώματα.

kuba-tt-ramonespinosa

6. Κύριε Bolsonaro λέτε πως οι Κου­βα­νοί «φεύ­γουν από το πρό­γραμ­μα “Περισ­σό­τε­ροι Για­τροί” επει­δή δεν θέλουν να αλλά­ξει αυτή η παρά­λο­γη κατά­στα­ση που απο­τε­λεί παρα­βί­α­ση των ανθρω­πί­νων δικαιωμάτων».

Όχι, Bolsonaro, αυτό που πραγ­μα­τι­κά παρα­βιά­ζει τα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα είναι να στε­ρεί­τε από τους ανθρώ­πους την πρό­σβα­ση στην υγειο­νο­μι­κή περί­θαλ­ψη, επει­δή δια­φω­νεί­τε στην πολι­τι­κή ιδε­ο­λο­γία. Και το ότι θέλε­τε να αλλά­ξε­τε τους κανό­νες χωρίς να ρωτά­τε εκεί­νους που επω­φε­λού­νται από το πρό­γραμ­μα εάν οι Κου­βα­νοί κάνουν τη δου­λειά τους όπως πρέ­πει να γίνει. Εδώ, στη Βρα­ζι­λία, έχου­με εγχώ­ριους επό­πτες, υπο­βαλ­λό­μα­στε σε μια οικο­γε­νεια­κή ιατρι­κή εκπαί­δευ­ση και ό, τι γίνε­ται, γίνε­ται υπό την επί­βλε­ψη εξαι­ρε­τι­κών Βρα­ζι­λιά­νων επαγγελματιών.

Δεν είμα­στε τοπο­θε­τη­μέ­νοι οπου­δή­πο­τε για να εργα­ζό­μα­στε αυθαί­ρε­τα, μετά από δικές μας ιδιο­τρο­πί­ες. Όχι!

7. Τώρα λέτε πως εμείς είμα­στε μεταμ­φιε­σμέ­νοι σε για­τρούς. Ο μόνος που είναι μεταμ­φιε­σμέ­νος εδώ, είσαι Εσύ κύριέ μου και όλοι όσοι υπο­στη­ρί­ζουν αυτήν την παρά­λο­γη ιδέα. Κυριέ μου παλεύ­εις μόνο για τα δικαιώ­μα­τα της ανώ­τε­ρης τάξης, τα προ­νό­μια της πολι­τι­κής αυτής τάξης. Είναι απο­κρου­στι­κό! Ναι, κύριε Bolsonaro, είναι λυπη­ρό να βλέ­πεις πώς ένας τύπος χωρίς καμία γνώ­ση, εκτός από τα όπλα, κατα­φέρ­νει να εκλε­γεί πρό­ε­δρος. Και είναι ακό­μα περισ­σό­τε­ρο ατυ­χές γνω­ρί­ζο­ντας ότι ακό­μα και κάποιοι φτω­χοί σας ψήφι­σαν. Ο Θεός να τους βοη­θή­σει! Ο Θεός να βοη­θή­σει την Βραζιλία!

21314379_889047891252344_4685791946858688204_n

Αυτοί που σπού­δα­σαν στην επο­χή του βιβλί­ου, αυτοί που σπού­δα­σαν την επο­χή που οι έρευ­νες περι­γρά­φο­νται στα βιβλία και όχι στο Google ή στο Internet, αξί­ζουν σεβα­σμό. Αυτοί που μάχο­νται για τη ζωή και θρη­νούν για το θάνα­το ενός ανθρώ­που, είναι άξιοι σεβα­σμού. Αυτοί που βρέ­θη­καν εκεί για να βοη­θή­σουν τους αρρώ­στους, αξί­ζουν σεβασμό.

Αυτός που έμει­νε μακριά από την οικο­γέ­νειά του για να ξανα­δώ­σει το χαμό­γε­λο σε έναν ηλι­κιω­μέ­νο ή σε ένα παι­δί αξί­ζει το σεβα­σμό. Δεν είναι ώρα να βγά­λου­με τις παρω­πί­δες; Είναι παρά­λο­γο 66 χώρες να έχουν όφε­λος από την εργα­σία μας και εσείς να λέτε ότι είμα­στε μεταμ­φιε­σμέ­νοι σε γιατρούς.

8. Ακό­μη χει­ρό­τε­ρο είναι να ισχυ­ρί­ζε­στε πως κάποιος δεν θέλει να εξε­τα­στεί από έναν Κουβανό.

kuba läkare

Απαι­τώ σεβα­σμό για τους συνα­δελ­φους μου!

Για την ελεύ­θε­ρη βού­λη­ση του λαού μου!

Για τους φτω­χούς και τους αμόρφωτους!

Για την δημό­σια υγεία.

Ζητώ απο εσάς να μελε­τή­σε­τε τι θα πεί να αγα­πάς τον πλη­σί­ον σου.

Τι θα πει πατρίδα.

Τι σημαί­νει αξιο­πρέ­πεια και σεβα­σμός της ελευ­θε­ρης σκέψης.

Τι σημαί­νει να είσαι Πρό­ε­δρος και για τους φτω­χούς Βρα­ζι­λιά­νους και όχι μόνο για τους πλού­σιους και τους ισχυρούς.

Υγεία και μακροη­μέ­ρευ­ση σας εύχο­μαι κύριε. Ο θεός να σας ευλο­γεί και εσάς και τον λαό σας.»

Το γράμ­μα δημο­σιεύ­ε­ται σε blog της Βρα­ζι­λί­ας και της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής. Δημο­σιεύ­τη­κε και στο Cubadebate.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο