Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αποφασισμένοι να συνεχίσουν οργανωμένα και συντονισμένα ανττιπαλεύοντας τις πολιτικές της εκμετάλλευσης

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ

Αθή­να 05-07-2018

Δελ­τίο Τύπου

Πλα­τιά σύσκε­ψη με θέμα τις εξε­λί­ξεις και τα προ­βλή­μα­τα σε Υγεία & Πρό­νοια, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Τρί­τη 3 Ιού­λη έπει­τα από πρό­σκλη­ση του Σωμα­τεί­ου μας, στην οποία συμ­με­τεί­χαν με από­φα­ση Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων εκπρό­σω­ποι των Σωμα­τεί­ων Εργα­ζο­μέ­νων σε Ευαγ­γε­λι­σμό, ΚΑΤ, ΛΑΙΚΟ, ΕΛΠΙΣ, Θριά­σιο, Αττι­κό, Αμα­λία Φλέ­μινγκ, Παί­δων Πεντέ­λης, Αγλα­ΐα Κυρια­κού, ΨΝΑ Δαφ­νί, Συγ­γρός, Ογκο­λο­γι­κό Κηφι­σιάς, Αγία Όλγα και Ασκλη­πείο, καθώς και από την ΕΙΝΑΠ. Επί­σης συμ­με­τεί­χαν μέλη Δ.Σ. και επι­τρο­πές αγώ­να από τα νοσο­κο­μεία Αγία Σοφία, Έλε­να, Άγιος Σάβ­βας, Αλε­ξάν­δρα, Αρε­ταί­ειο, Οφθαλ­μια­τρείο και από τον ΟΚΑΝΑ καθώς επί­σης και οι σωμα­τεια­κές επι­τρο­πές των ειδι­κευό­με­νων για­τρών και των εργα­ζό­με­νων με ελα­στι­κές εργα­σια­κές σχέ­σεις του σωμα­τεί­ου του Ευαγγελισμού.

Πρό­κει­ται για δεύ­τε­ρη φορά μέσα σ’ ένα δίμη­νο ( η προη­γού­με­νη σύσκε­ψη ήταν στις 10/5) που δεκά­δες σωμα­τεία νοσο­κο­μεί­ων συζη­τούν και συντο­νί­ζουν τη δρά­ση τους.

Έγι­νε πάλι εκτε­νής συζή­τη­ση για τις βαριές συνέ­πειες, τόσο στους υγειο­νο­μι­κούς όσο και στους ασθε­νείς και στις λαϊ­κές οικο­γέ­νειες, από την πολι­τι­κή των κυβερ­νή­σε­ων δια­χρο­νι­κά αλλά και της Ε.Ε., που αφο­ρού­σε τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό, τη γενί­κευ­ση των ελα­στι­κών εργα­σια­κών σχέ­σε­ων, την ανε­παρ­κέ­στα­τη κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, τους πετσο­κομ­μέ­νους μισθούς, την εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς και την ανυ­παρ­ξία μέτρων για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ασφά­λειας, τη μη έντα­ξη στα ΒΑΕ. Έντο­να απα­σχό­λη­σαν η επα­πει­λού­με­νη κατάρ­γη­ση ακό­μα και του πενι­χρού ανθυ­γιει­νού επι­δό­μα­τος και βεβαί­ως η επέ­κτα­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής λει­τουρ­γί­ας μέσω των ιδιω­τι­κών απο­γευ­μα­τι­νών ιατρεί­ων, της αντι­δρα­στι­κής αξιο­λό­γη­σης, της σύν­δε­σης των θερα­πευ­τι­κών και δια­γνω­στι­κών πρω­το­κόλ­λων και των κλι­νι­κών μελε­τών με το μισθο­λο­γι­κό και λει­τουρ­γι­κό κόστος των νοσο­κο­μεί­ων και των εργα­ζο­μέ­νων (βλ. κέντρο τεκ­μη­ρί­ω­σης και κοστολόγησης).

Από όλους τους ομι­λη­τές τονί­στη­κε με έμφα­ση ότι για να είναι οι αγώ­νες απο­τε­λε­σμα­τι­κοί πρέ­πει πρώ­τα απ΄όλα να στρέ­φο­νται ενά­ντια στην πραγ­μα­τι­κή αιτία των προ­βλη­μά­των, που είναι η πολι­τι­κή υπο­βάθ­μι­σης και εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της υγεί­ας – πρό­νοιας προς όφε­λος των συμ­φε­ρό­ντων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Να βασί­ζο­νται οι αγώ­νες στην ενερ­γη­τι­κή συμ­με­το­χή των ίδιων των εργα­ζο­μέ­νων με καλή προ­ε­τοι­μα­σία, μέτρα οργά­νω­σης της πάλης και πρω­τό­βου­λη δρά­ση των Σωματείων.

Ανα­δεί­χθη­κε ότι πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί η συμ­με­το­χή των Σωμα­τεί­ων στην πάλη ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις στην περιο­χή, με βασι­κό αίτη­μα: «καμ­μιά συμ­με­το­χή της χώρας μας σε αυτούς τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς». Εκφρά­στη­κε, επι­πλέ­ον, η βού­λη­ση για πρω­το­βου­λί­ες αλλη­λεγ­γύ­ης στους πρόσφυγες.

Επα­να­δια­τυ­πώ­θη­καν οι δια­χρο­νι­κές διεκ­δι­κή­σεις μας:

1. ΟΧΙ στην ομη­ρία και τον εμπαιγ­μό χιλιά­δων συνα­δέλ­φων συμ­βα­σιού­χων – ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ για όλους με αξιο­πρε­πείς μισθούς & πλή­ρη εργα­σια­κά – ασφα­λι­στι­κά – επι­στη­μο­νι­κά δικαιώματα!
2. ΜΑΖΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των με βάση τις ανάγκες.
3. Ανά­κτη­ση όλων των απω­λειών σε μισθο­λο­γι­κά – εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα. Για να πλη­ρω­θούν ΤΩΡΑ όλα τα δεδου­λευ­μέ­να χωρίς καμιά εξαίρεση.
4. Πλή­ρης και επαρ­κής χρη­μα­το­δό­τη­ση όλων των δημό­σιων δομών υγεί­ας – πρό­νοιας από τον κρα­τι­κό προϋπολογισμό.
5. ΟΧΙ στην αντι­δρα­στι­κή «αξιο­λό­γη­ση» που δεν έχει καμιά σχέ­ση με βελ­τί­ω­ση των υπη­ρε­σιών και των υπαλλήλων.
6. Τέρ­μα πια στην αβά­στα­χτη εντα­τι­κο­ποί­η­ση και τις απα­ρά­δε­κτες συν­θή­κες δου­λειάς. Να εντα­χθούν επι­τέ­λους στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργά­ζο­νται σε βαριές, ανθυ­γιει­νές κι επι­κίν­δυ­νες συν­θή­κες. Να μην περι­κο­πεί – καταρ­γη­θεί το επί­δο­μα ανθυ­γιει­νής εργα­σί­ας. Να ληφθούν ΤΩΡΑ όλα τα απα­ραί­τη­τα μέτρα υγεί­ας κι ασφά­λειας στους χώρους δουλειάς.

Το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα, συμ­φω­νή­σα­με να συνε­δριά­σουν τα Διοι­κη­τι­κά Συμ­βού­λια των σωμα­τεί­ων και να πάρουν από­φα­ση με το εξής αγω­νι­στι­κό πρόγραμμα:

  • Στά­ση εργα­σί­ας τη Δευ­τέ­ρα 16 Ιού­λη 11:30 με λήξη της βάρ­διας και συγκέ­ντρω­ση στο Υπουρ­γείο Υγεί­ας στις 12 το μεση­μέ­ρι με αιτή­μα­τα αιχ­μής: α)να μην απο­λυ­θεί κανέ­νας εργα­ζό­με­νος με ελα­στι­κές σχέ­σεις εργα­σί­ας – μονι­μο­ποί­η­ση όλων των συμ­βα­σιού­χων, β)την απο­κα­τά­στα­ση των μισθο­λο­γι­κών απω­λειών και γ)μαζικές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού όλων των ειδι­κο­τή­των. Την ίδια μέρα θα δια­δη­λώ­σου­με από κοι­νού με τους νοσο­κο­μεια­κούς για­τρούς και την ΟΕΝΓΕ που κινη­το­ποιού­νται για τα ίδια αιτήματα.
  • Συμ­με­το­χή στις κινη­το­ποι­ή­σεις που προ­κη­ρύ­χθη­καν από την ΑΔΕΔΥ και άλλες ομο­σπον­δί­ες του Δημο­σί­ου για την περι­κο­πή του επι­δό­μα­τος ανθυ­γιει­νής εργα­σί­ας και σε σχέ­ση με την άρνη­ση του Υπ. Οικο­νο­μί­ας να συνα­ντή­σει αντι­προ­σω­πεί­ες συν­δι­κα­λι­στών και να κοι­νο­ποι­ή­σει το πόρι­σμα της επι­τρο­πής για τα ΒΑΕ.
  • Ορί­ζου­με από τώρα νέα σύσκε­ψη ακό­μα περισ­σό­τε­ρων Σωμα­τεί­ων στις αρχές Σεπτέμβρη.
  • Προ­ε­τοι­μά­ζου­με μεγά­λη κινη­το­ποί­η­ση αρχές του Φθι­νο­πώ­ρου που θα προ­σπα­θή­σου­με να έχει πανελ­λα­δι­κό χαρα­κτή­ρα και θα χαρα­κτη­ρι­στεί ως ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
  • Συμ­με­το­χή στη συναυ­λία που προ­γραμ­μα­τί­ζει το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΨΝΑ στα τέλη Σεπτέμ­βρη ενά­ντια στην υπο­βάθ­μι­ση των ψυχια­τρι­κών νοσοκομείων.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ – ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΛΗ ΜΑΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ ΤΟΝ ΤΑΞΙΚΟ ΑΝΤΙΠΑΛΟ & ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο