Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επειδή υπάρχει προκατάληψη για το Ισραήλ!

Οι συνο­μι­λί­ες που διε­ξή­γα­γαν οι ΗΠΑ με σκο­πό να προ­ω­θη­θούν μεταρ­ρυθ­μί­σεις στο σημα­ντι­κό­τε­ρο όργα­νο του ΟΗΕ για την προ­στα­σία των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των απέ­βη­σαν άκαρ­πες ως προς την ικα­νο­ποί­η­ση των απαι­τή­σε­ών τους και η Ουά­σινγ­κτον ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νώ­σει πολύ σύντο­μα ότι απο­χω­ρεί από το φόρουμ της Γενεύ­ης, οι εργα­σί­ες του οποί­ου ξεκι­νούν ξανά τη Δευ­τέ­ρα, δήλω­σαν διπλω­μά­τες και ακτιβιστές.

Πηγή προ­σκεί­με­νη στην αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, που μίλη­σε υπό τον όρο να μην κατο­νο­μα­στεί, δήλω­σε στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων Ρόι­τερς ότι η απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από το Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του ΟΗΕ «επί­κει­ται άμε­σα», αλλά δεν θέλη­σε να υπει­σέλ­θει σε λεπτομέρειες.

Διπλω­μα­τι­κές πηγές επι­σή­μα­ναν ότι το ζήτη­μα δεν είναι το αν, αλλά το πότε οι ΗΠΑ θα απο­χω­ρή­σουν από το Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των, η συνέ­λευ­ση του οποί­ου θα διαρ­κέ­σει τρεις εβδο­μά­δες, ως την 6η Ιουλίου.

Ένας αμε­ρι­κα­νός αξιω­μα­τού­χος στη Γενεύη είπε ότι δεν έχει ενη­με­ρω­θεί για μια ενδε­χό­με­νη απο­χώ­ρη­ση κατά τη διάρ­κεια αυτών των εργασιών.

Η Νίκι Χέι­λι, η πρε­σβεύ­τρια των ΗΠΑ στα Ηνω­μέ­να Έθνη, είχε προει­δο­ποι­ή­σει το Συμ­βού­λιο πριν από έναν χρό­νο ότι η Ουά­σινγ­κτον ενδέ­χε­ται να εγκα­τα­λεί­ψει το όργα­νο αυτό εάν δεν εξα­λει­φθεί η «προ­κα­τά­λη­ψή του ενα­ντί­ον του Ισραήλ».

Το συγκε­κρι­μέ­νο φόρουμ, το οποίο δημιουρ­γή­θη­κε το 2006, έχει πάγια στην ημε­ρή­σια του διά­τα­ξη τις παρα­βιά­σεις που φέρε­ται να δια­πράτ­τει το Ισρα­ήλ στα κατε­χό­με­να παλαι­στι­νια­κά εδά­φη, κάτι που η Ουά­σινγ­κτον θέλει να απαλειφθεί.

Η Ουά­σινγ­κτον θεω­ρεί ότι το Συμ­βού­λιο είναι γεμά­το με εχθρούς του Ισρα­ήλ και απεί­χε από τις εργα­σί­ες του για τρία χρό­νια επί των ημε­ρών του Τζορτζ Ουό­κερ Μπους στην προ­ε­δρία, πριν οι ΗΠΑ επα­νε­ντα­χθούν σε αυτό επί των ημε­ρών του Μπα­ράκ Ομπά­μα το 2009.

Το 47μελές συμ­βού­λιο ψήφι­σε τον περα­σμέ­νο μήνα υπέρ της διε­νέρ­γειας έρευ­νας για τα αιμα­τη­ρά επει­σό­δια στη Λωρί­δα της Γάζας και κατη­γό­ρη­σε τις ένο­πλες δυνά­μεις του Ισρα­ήλ για χρή­ση δυσα­να­λο­γης βίας. Οι  ΗΠΑ και η Αυστρα­λία ήταν οι μόνες χώρες που ψήφι­σαν «όχι». Η πρε­σβεύ­τρια του Ισρα­ήλ στη Γενεύη Αβί­βα Ραζ Σέχτερ κατη­γό­ρη­σε το Συμ­βού­λιο ότι «δια­σπεί­ρει ψεύ­δη ενα­ντί­ον του Ισραήλ».

Σύμ­φω­να με ακτι­βι­στές και διπλω­μά­τες που πήραν μέρος στις συνο­μι­λί­ες που διε­ξά­γο­νταν επί μήνες στη Γενεύη και στη Νέα Υόρ­κη, δεν υπήρ­ξε συμ­φω­νία για μια νέα ατζέντα.

Μολο­νό­τι η κυβέρ­νη­ση του Τραμπ δεν έχει ακό­μη ανα­κοι­νώ­σει κάποια από­φα­ση, η ανα­στο­λή της συμ­με­το­χής των ΗΠΑ ή η απο­χώ­ρη­σή τους θα σημα­το­δο­τή­σει άλλη μια αθέ­τη­ση αμε­ρι­κα­νι­κών δεσμεύ­σε­ων σε πολυ­με­ρή φόρα και συμ­φω­νί­ες, μετά την απο­χώ­ρη­σή τους από τη συμ­φω­νία του Παρι­σιού για το κλί­μα και την από­συρ­σή τους από τη συμ­φω­νία για το πυρη­νι­κό πρό­γραμ­μα του Ιράν.

Διπλω­μά­τες σημειώ­νουν πως η κίνη­ση αυτή θα απο­μό­νω­νε ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το Ισρα­ήλ στο Συμ­βού­λιο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των και θα ενί­σχυε τη θέση χωρών όπως η Ρωσία, η Αίγυ­πτος, το Πακι­στάν και η Κού­βα, που προ­βάλ­λουν αντί­στα­ση σε αυτές που θεω­ρούν ότι απο­τε­λούν επεμ­βά­σεις του οργά­νου αυτού στα εσω­τε­ρι­κά τους.

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση δεν κατά­φε­ρε να κατα­λή­ξει σε κοι­νή θέση κυρί­ως διό­τι το Βέλ­γιο επέ­με­νε ότι το Ισρα­ήλ πρέ­πει να παρα­μεί­νει στην ημε­ρή­σια διάταξη.

Οι ΗΠΑ εξάλ­λου αξί­ω­ναν να γίνει ευκο­λό­τε­ρο να απο­πέ­μπο­νται μέλη που παρα­βιά­ζουν κατά την άπο­ψή τους κατά­φω­ρα τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα–η Χέι­λι είχε ανα­φερ­θεί σε χώρες όπως η Βενε­ζου­έ­λα, η Κίνα και η Σαου­δι­κή Αραβία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο