Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Οι… πολιτικές μεταγραφές !

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Όχι δεν θα μιλή­σου­με σήμε­ρα για ποδό­σφαι­ρο και για την τρα­γι­κή κατά­στα­ση που αυτό βρί­σκε­ται εξαι­τί­ας αυτών (των οικο­νο­μι­κά ισχυ­ρών) που έχουν το λαο­φι­λές αυτό άθλη­μα στα χέρια τους όλα αυτά τα χρό­νια. Θα μιλή­σου­με για το χώρο της πολι­τι­κής και τα όσα (για μία ακό­μη φορά) το τελευ­ταίο διά­στη­μα συμ­βαί­νουν με διά­φο­ρες «μετα­γρα­φές» των πολι­τι­κών …Όπως τις τελευ­ταί­ες μέρες συνέ­βη π.χ με την βου­λευ­τή προ­ερ­χό­με­νη από ΔΗΜΑΡ, ΠΟΤΑΜΙ κα Μάρ­κου που μετά την ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­ση της βρέ­θη­κε στη Ν.Δ. Όπως και για τον Φώτη Κου­βέ­λη που έγι­νε υπουρ­γός στο μετασχηματισμό…

Να υπο­γραμ­μί­σου­με από την αρχή ότι είναι μόνι­μο φαι­νό­με­νο (αφο­ρά τα αστι­κά και μικρο­α­στι­κά κόμ­μα­τα) να υπάρ­χει μια κατη­γο­ρία πολι­τι­κών που ειδι­κεύ­ε­ται στις μετα­γρα­φές. Να αλλά­ζει τα κόμ­μα­τα «σαν τα που­κά­μι­σα» και να το εμφα­νί­ζει μάλι­στα και ως φυσι­κό γεγο­νός. Είναι οι διά­φο­ροι «γυρο­λό­γοι» της πολιτικής.

Όχι δεν έχου­με τίπο­τε με το παλιό επάγ­γελ­μα των πρα­μα­τευ­τά­δων (γυρο­λό­γων) που πρω­τα­γω­νι­στού­σαν στις μέχρι τα μέσα του 20ου αιώ­να στην ελλη­νι­κή επαρ­χία και στα διά­φο­ρα πανη­γύ­ρια. Στην πολι­τι­κή απλά οι «γυρο­λό­γοι» που­λά­νε (ή καλύ­τε­ρα μας που­λά­νε) ιδε­ο­λο­γία, ρεα­λι­σμό, φρό­νη­ση κ.λπ. με στό­χο πάντα την καρέ­κλα , για­τί ως γνω­στόν «η εξου­σία φθεί­ρει και δια­φθεί­ρει απόλυτα»

Θα μου πει κάποιος ότι η βου­λευ­τι­κή καρέ­κλα – με ότι αυτό σημαί­νει – είναι «γλυ­κιά» και δεν μπο­ρεί κανείς εύκο­λα να την απο­χω­ρι­στεί. Όμως θα πρέ­πει να υπάρ­χει και συνέ­πεια και φιλό­τι­μο. Κάτι που στους αστούς πολι­τι­κούς δεν ευδοκιμεί.

Και αυτό έχει τις αιτί­ες του. Όταν καλεί­σαι να υπη­ρε­τείς με την πολι­τι­κή σου τα συμ­φέ­ρο­ντα των οικο­νο­μι­κά ισχυ­ρών και ταυ­τό­χρο­να να λες ότι υπε­ρα­σπί­ζε­σαι τα λαϊ­κά συμ­φέ­ρο­ντα προ­φα­νώς και δεν μπο­ρεί κάτι τέτοιο να στα­θεί για­τί τα συμ­φέ­ρο­ντα αυτά είναι αντί­θε­τα, ανταγωνιστικά.

Από αυτή την άπο­ψη το …πέρα­σμα αστών πολι­τι­κών από διά­φο­ρα κόμ­μα­τα δεν συνι­στά και … «απο­στα­σία». Απλά μετα­γρα­φή μια και δεν υπάρ­χει ιδε­ο­λο­γι­κή μετα­κί­νη­ση από μέρους τους. Και αυτό για­τί τα κόμ­μα­τα αυτά δεν χωρί­ζο­νται με σινι­κά τεί­χη ιδε­ο­λο­γι­κά και πολι­τι­κά αλλά κινού­νται σε συγκε­κρι­μέ­να πλαί­σια, παρά τις δευ­τε­ρεύ­ου­σες δια­φο­ρές και αντι­θέ­σεις που εμφανίζουν.

Το ζήτη­μα είναι  το πώς ο λαός τελι­κά τους αντι­με­τω­πί­ζει. Συχνά συμ­βαί­νει στους ψηφο­φό­ρους το «Σύν­δρο­μο της Στοκ­χόλ­μης». Δηλα­δή ότι παθαί­νουν κάποιοι βασα­νι­ζό­με­νοι που ερω­τεύ­ο­νται τους…βασανιστές τους! Να τους ακο­λου­θούν ως ψηφο­φό­ροι και στα κόμ­μα­τα που αλλά­ζουν λες και τους έχουν «στο τσε­πά­κι τους».

Επο­μέ­νως αν θέλει κανείς να στα­μα­τή­σει το φαι­νό­με­νο αυτό θα πρέ­πει να ξεπε­ρά­σει το όποιο «Σύν­δρο­μο της Στοκ­χόλ­μης» , να τους γυρί­σει πολι­τι­κά την πλά­τη και επι­τέ­λους να βαδί­σει (αγω­νι­ζό­με­νος και ψηφί­ζο­ντας) με βάση τα πραγ­μα­τι­κά του ταξι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, για­τί αλλιώς προ­κο­πή δεν θα βρει…

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο