Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πέθανε η Βιργινία Τσουδερού

Απε­βί­ω­σε σήμε­ρα σε ηλι­κία 94 ετών η Βιρ­γι­νία Τσουδερού.

Η Βιρ­γι­νία Τσου­δε­ρού γεν­νή­θη­κε στις 24 Ιου­νί­ου 1924 στο Ηρά­κλειo Κρή­της. Σπού­δα­σε φιλο­σο­φία, οικο­νο­μι­κά και πολι­τι­κές επι­στή­μες στο Πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης  στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, καθώς και δημο­σιο­νο­μία και οικο­νο­μι­κά περι­φε­ρεια­κής ανά­πτυ­ξης στα πανε­πι­στή­μια της Μινε­σό­τα και του Ράντ­κλιφ-Χάρ­βαρντ στις ΗΠΑ.

Μετα­ξύ άλλων δια­τέ­λε­σε εμπει­ρο­γνώ­μο­νας στον Διε­θνή Οργα­νι­σμό Υγεί­ας και Τρο­φί­μων του ΟΗΕ  κατά την περί­ο­δο 1949–56, και στη συνέ­χεια δημο­σιο­γρά­φος και αρθρο­γρά­φος στις εφη­με­ρί­δες «Το Βήμα» και «Ελευ­θε­ρία». Στην τελευ­ταία κυβέρ­νη­ση του Γεωρ­γί­ου Παπαν­δρέ­ου, από τον Φεβρουά­ριο του 1964 μέχρι τον Ιού­λιο του 1965, ήταν οικο­νο­μι­κή σύμ­βου­λος του Ανδρέα Παπαν­δρέ­ου, αρχι­κά στο υπουρ­γείο Προ­ε­δρί­ας της Κυβερ­νή­σε­ως και έπει­τα στο υπουρ­γείο Συντονισμού.

Κατά τη διάρ­κεια της χού­ντας είχε αντι­στα­σια­κή δρά­ση ως γενι­κή γραμ­μα­τέ­ας της Εται­ρεί­ας Μελέ­της Ελλη­νι­κών Προ­βλη­μά­των, με απο­τέ­λε­σμα να συλ­λη­φθεί και να κρα­τη­θεί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ.

Μετά την απο­κα­τά­στα­ση της δημο­κρα­τί­ας το καλο­καί­ρι του 1974, υπήρ­ξε ιδρυ­τι­κό μέλος της κίνη­σης των «Νέων Πολι­τι­κών Δυνά­με­ων», η οποία συνερ­γά­στη­κε με την Ένω­ση Κέντρου. Εκλέ­χθη­κε βου­λευ­τής Β’ Αθη­νών τον Νοέμ­βριο του 1974 και στις εκλο­γές του 1977 επα­νε­κλέ­χθη­κε στη Β΄ Αθή­νας, με την ΕΔΗΚ.

Το 1985 συνερ­γά­στη­κε με την ΝΔ και επα­νήλ­θε στην Βου­λή, καθώς ο Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης την τοπο­θέ­τη­σε σε εκλό­γι­μη θέση στο ψηφο­δέλ­τιο Επι­κρα­τεί­ας. Τον Ιού­νιο του 1989 εκλέ­χθη­κε στην Α’ Αθη­νών, ενώ τον Νοέμ­βριο του 1989 και το 1990 εκλέ­χθη­κε ξανά με το ψηφο­δέλ­τιο Επικρατείας.

Στην κυβέρ­νη­ση Κων­στα­ντί­νου Μητσο­τά­κη, δια­τέ­λε­σε υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών από τον Αύγου­στο του 1991 μέχρι τον Οκτώ­βριο του 1993.

Υπήρ­ξε αντι­πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Αμνη­στί­ας, καθώς και μέλος της Ενώ­σε­ως Ελλη­νί­δων Επι­στη­μό­νων, του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Ελλη­νί­δων, του ελλη­νι­κού παραρ­τή­μα­τος της Διε­θνούς Κοι­νω­νι­κής Υπη­ρε­σί­ας κ.α.

Επί­σης υπήρ­ξε μέλος της ελλη­νι­κής αντι­προ­σω­πεί­ας στον ΟΗΕ για το Κυπρια­κό και επί­τι­μη πρό­ε­δρος της Διε­θνούς Διαφάνειας–Ελλάδας και του Ιδρύ­μα­τος Θρα­κι­κής Τέχνης και Παράδοσης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο