Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποιός είναι ο πραξικοπηματίας Λεοπόλντο Λόπεζ στην Βενεζουέλα;

 Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Την Τρί­τη 30 Απρι­λί­ου στρα­τιώ­τες συνερ­γά­τες της μαριο­νέ­τας των ΗΠΑ Γκουαι­ντό απε­λευ­θέ­ρω­σαν τον Λεο­πόλ­ντο Λόπεζ από το σπί­τι του που βρι­σκό­ταν σε κρά­τη­ση. Έσπευ­σε αμέ­σως να βρε­θεί δίπλα στον Γκουαι­ντό στην προ­σπά­θεια πρα­ξι­κο­πή­μα­τος που ξεκί­νη­σε στην στρα­τιω­τι­κή βάση “La Carlota”.

«Όταν είδα­με τον Λόπεζ στην τηλε­ό­ρα­ση δίπλα στον Γκουαι­ντό κατα­λά­βα­με πως ήρθε η ώρα να βγού­με στους δρό­μους, αλλά δεν κρά­τη­σε πολύ» δήλω­νε την ίδια ημέ­ρα ένας οπα­δός του Γκουαιντό.

Το από­γευ­μα της ίδιας ημέ­ρας ο Λόπεζ, η σύζυ­γός του, Lilian Tintori και ο μεγα­λύ­τε­ρος γιός του ζητού­σαν προ­στα­σία στην πρε­σβεία της Χιλής. Λίγη ώρα αργό­τε­ρα κατέ­λη­ξαν στην πρε­σβεία της Ισπα­νί­ας, δήλω­σε ο πρέ­σβης της Χιλής, έχο­ντας ίσως πιο πιστό σύμ­μα­χο τον Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη πρω­θυ­πουρ­γό της Ισπα­νί­ας Σάν­τσες που χαι­ρέ­τη­σε το πραξικόπημα.

Τον Ιού­λιο του 2017 το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο απο­φά­σι­σε να μετα­τρέ­ψει την ποι­νή του Λεο­πόλ­ντο Λόπεζ σε κατ οίκον κρά­τη­ση. Είχε κατα­δι­κα­στεί στο 2014 σε 14 χρό­νια φυλα­κή σαν υπαί­τιος για τον θάνα­το 43 ανθρώ­πων στα επει­σό­δια τον Φεβρουά­ριο-Μάρ­τιο του 2014 με σκο­πό την ανα­τρο­πή του Μαδούρο.

lopez tramp

Την απε­λευ­θε­ρω­σή του είχε ζητή­σει και ο Τραμπ, απο­κα­λώ­ντας τον “πολι­τι­κό κρα­τού­με­νο” κατά την επι­σκε­ψή της γυναί­κας του Λόπεζ στον Λευ­κό Οίκο. μετά από πρό­σκλη­ση του Τραμπ.

Την υπο­δέ­χτη­καν όχι μόνο ο Τράμπ αλλά και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Τίλ­λερ­τον και ο σύμ­βου­λος ασφα­λεί­ας Μπόλ­τον, δίνο­ντας στην επί­σκε­ψη, δια­στά­σεις επί­σκε­ψης αρχη­γού κράτους.

Η από­φα­ση του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου που μετέ­τρε­ψε την ποι­νή του ήταν απο­τέ­λε­σμα του δια­λό­γου μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης Μαδού­ρο και αντι­πο­λί­τευ­σης με μεσο­λα­βη­τή τον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό της Ισπα­νί­ας Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τη Θαπατέρο.

Μετά την από­φα­ση ο Θαπα­τέ­ρο με ανα­κοί­νω­σή του χαι­ρέ­τι­ζε την από­φα­ση σαν μέρος της συμ­φω­νί­ας κυβέρ­νη­σης και αντι­πο­λί­τευ­σης στα πλαί­σια της πρω­το­βου­λί­ας ”Comisión Verdad”.

Ο Λόπεζ είναι ο ηγέ­της του ακρο­δε­ξιού κόμ­μα­τος Voluntad Popular και ο πιο γνω­στός ηγέ­της της αντι­πο­λί­τευ­σης στην Βενε­ζου­έ­λα. Είναι γόνος μιας από τις πιο πλού­σιες οικο­γέ­νειες της Βενε­ζου­έ­λας που ακό­μη “ζουν και βασι­λεύ­ουν” στην Βενε­ζου­έ­λα. Σπού­δα­σε στο Kenyon College και στο Harvard στις ΗΠΑ.

Είναι συγ­γε­νής υπουρ­γών σε παλαιό­τε­ρες δεξιές κυβερ­νή­σεις όπως του Eduardo Mendoza και του Rafael Lopez.

Ο πατέ­ρας του Λόπεζ είναι ιδιο­κτή­της της εφη­με­ρί­δας της Δεξιάς El Nacional.

lopez

Ο ξάδελ­φος του Lorenzo Mendoza, ο πιο ισχυ­ρός επι­χει­ρη­μα­τί­ας της χώρας, είναι ιδιο­κτή­της της αλυ­σί­δας κατα­στη­μά­των τρο­φί­μων La Polar από τους πρω­τα­γω­νι­στές του σαμπο­τάζ από­κρυ­ψης τρο­φί­μων από τον λαό της Βενεζουέλας.

Ο εγγο­νός του Eduardo Mendoza και συγ­γε­νής του Λόπεζ είναι ο Thor Halvorssen Mendoza πολέ­μιος του Τσά­βεζ και ιδρυ­τής του αντι­πο­λι­τευ­τι­κού οργα­νι­σμού Human Rights Foundation στην Νορβηγία.

Ο Λόπεζ ήταν δήμαρ­χος το 2002 όταν πρω­τα­γω­νί­στη­σε στο πρα­ξι­κό­πη­μα ενα­ντί­ον του Τσά­βεζ και έγι­νε γνω­στός όταν παρέ­δω­σε τον τότε υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών στον όχλο των πρα­ξι­κο­πη­μα­τιών που τον τραυ­μά­τι­σαν σοβαρά.

Η οργά­νω­ση των συγ­γε­νών των δολο­φο­νη­μέ­νων στα επει­σό­δια που προ­κά­λε­σε ο Λόπεζ το 2014 δήλω­νε πως δεν θέλουν εκδί­κη­ση αλλά δικαιο­σύ­νη, μόλις έγι­νε γνω­στή η από­φα­ση, σημειώ­νο­ντας όμως πως ο Λόπεζ ποτέ δεν ζήτη­σε συγνώ­μη από τα θύμα­τά του. Ο τότε υπουρ­γός Άμυ­νας του Μαδού­ρο δήλω­νε πως η μετα­τρο­πή της ποι­νής είναι ένα βήμα στην σωστή κατεύ­θυν­ση στις προ­σπά­θειες της κυβέρ­νη­σης να επι­κρα­τή­σει ειρήνη.

Τα βήμα­τα δεν ήταν φαί­νε­ται προς την σωστή κατεύ­θυν­ση όσο και να το πίστευε η κυβέρ­νη­ση Μαδού­ρο μέσα στους ανα­ρίθ­μη­τους συμ­βι­βα­σμούς που έχει κάνει με τους εκπρό­σω­πους της αστι­κής τάξης της Βενε­ζου­έ­λα. Ο Λόπεζ στή­ρι­ξε το πρα­ξι­κό­πη­μα και όταν είδε την απο­τυ­χία κρύ­φτη­κε στις φιλι­κές πρε­σβεί­ες. Μένει να απο­δει­χθεί πόσο το εννο­εί αυτή την φορά ο Μαδού­ρο όταν δια­κη­ρύτ­τει πως οι προ­δό­τες της πατρί­δας θα τιμω­ρη­θούν. Φτά­νει μόνο αυτό ή πρέ­πει να αμφι­σβη­τη­θεί όλη η αστι­κή δομή της Βενε­ζου­έ­λας; 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο