Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα»

Το ΔΣ του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Εικα­στι­κών Τεχνών Ελλά­δος (ΕΕΤΕ) καλεί τη Δευ­τέ­ρα 9 Ιού­λη, στις 8.30 μ.μ., στα γρα­φεία του ΕΕΤΕ (Βαλ­τε­τσί­ου 42, Εξάρ­χεια), στην προ­βο­λή της ται­νί­ας του Παντε­λή Βούλ­γα­ρη «Το τελευ­ταίο σημεί­ω­μα», σε σενά­ριο της Ιωάν­νας Καρυ­στιά­νη και του ίδιου του σκη­νο­θέ­τη. Η είσο­δος είναι ελεύθερη.

«Όταν ο άνθρω­πος δίνει τη ζωή του για ανώ­τε­ρα ιδα­νι­κά δεν πεθαί­νει ποτέ…», έγρα­φε ένα απ’ τα δεκά­δες σημειώ­μα­τα τα σκορ­πι­σμέ­να κοντά στα άψυ­χα κορ­μιά των 200 κομ­μου­νι­στών — κρα­τού­με­νων στο στρα­τό­πε­δο του Χαϊ­δα­ρί­ου — που εκτε­λέ­στη­καν από τους ναζί κατα­κτη­τές την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή…

Η ται­νία ανα­φέ­ρε­ται στο στρα­τό­πε­δο Χαϊ­δα­ρί­ου την περί­ο­δο της ναζι­στι­κής Κατο­χής, στη στά­ση και δρά­ση των φυλα­κι­σμέ­νων αγω­νι­στών, ατσα­λω­μέ­νων ‑οι περισ­σό­τε­ροι από τους «200»- στα μετα­ξι­κά στρα­τό­πε­δα εξο­ρί­ας με επι­κε­φα­λής το στέ­λε­χός τους Ναπο­λέ­ο­ντα Σου­κα­τζί­δη, που εκτε­λέ­στη­καν στην Καισαριανή…

«Το Τελευ­ταίο Σημεί­ω­μα», χωρίς να έχει την πρό­θε­ση να διδά­ξει ιστο­ρία, σέβε­ται την ιστο­ρι­κά χρή­σι­μη αλή­θεια της.

Η ται­νία, λιτή και αφαι­ρε­τι­κή, διε­γεί­ρει πλού­σια συναι­σθή­μα­τα. Σπου­δαία είναι η συμ­βο­λή των ηθο­ποιών και ειδι­κά του πρω­τα­γω­νι­στι­κού δίδυ­μου, του Ανδρέα Κων­στα­ντί­νου στο ρόλο του Ναπο­λέ­ο­ντα Σου­κα­τζί­δη και του Αντρέ Χένι­κε στο ρόλο του Καρλ Φίσερ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο