Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πόλεμος Α.Ε. — WarS.A.»: Έκθεση από τη Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων

Η Λέσχη Ελλή­νων Γελοιο­γρά­φων πραγ­μα­το­ποιεί για τρί­τη συνε­χή χρο­νιά έκθε­ση γελοιο­γρα­φί­ας στον εκθε­σια­κό χώρο του Μετρό Συντάγ­μα­τος, με τίτλο «Πόλε­μος Α.Ε. — WarS.A.». Είχαν προη­γη­θεί το 2016 το «Μετέ­ω­ρο Βήμα» και το 2017 «SweetEurope» [μια έκθε­ση που ανα­πα­ρή­γα­γε την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή αφή­γη­ση για το (χαμέ­νο) ευρω­παϊ­κό όρα­μα και τα «στε­ρε­ό­τυ­πα» για την ελλη­νι­κή κρί­ση, τη δια­χεί­ρι­σή της και την επι­βο­λή των μνη­μο­νί­ων].

Φέτος απο­φά­σι­σαν να μιλή­σουν για τον Πόλε­μο. Όπως λένε, «επι­λέ­ξα­με το θέμα του Πολέ­μου, μη μπο­ρώ­ντας να απο­στρέ­ψου­με τη ματιά μας όχι μόνο από όσα συμ­βαί­νουν στη γει­το­νιά μας αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου που απει­λεί­ται από τα γερά­κια του Πολέ­μου. Φιλο­δο­ξού­με η έκθε­ση «Πόλε­μος Α.Ε. — WarS.A.» να απο­τε­λέ­σει μια φιλει­ρη­νι­κή, διε­θνι­στι­κή κραυ­γή αγω­νί­ας και συμπα­ρά­στα­σης, ένα εικο­νο­γρα­φη­μέ­νο μήνυ­μα φιλί­ας των λαών κόντρα στον μιλι­τα­ρι­σμό, τις βόμ­βες και τον θάνα­το. Αρνού­μα­στε να σιω­πή­σου­με μπρο­στά στα καρα­βά­νια των προ­σφύ­γων και στε­κό­μα­στε με αλλη­λεγ­γύη απέ­να­ντι στα παι­χνί­δια εξου­σί­ας και τις ξένες επεμ­βά­σεις των μεγά­λων δυνά­με­ων στις ζωές των ανθρώπων.

Παράλ­λη­λα, συνε­χί­ζο­ντας την προ­σπά­θεια να συστή­νου­με στο ελλη­νι­κό κοι­νό σκι­τσο­γρά­φους από όλον τον κόσμο, προ­σκα­λέ­σα­με φέτος τους συναδέλφους μας από την Πορτογαλία, μια χώρα με τεράστια γελοιο­γρα­φι­κή παράδοση που έχει να επιδείξει ορισμένα «θηρία» του πολι­τι­κού σκίτσου. Έτσι, φέτος φιλο­ξε­νού­με έργα των κορυ­φαί­ων Πορ­το­γά­λων γελοιο­γρά­φων που καλύ­πτουν ένα μεγά­λο εύρος θεμάτων.

Τα εγκαί­νια θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν τη Δευ­τέ­ρα 14 Μαί­ου στις 7 μ.μ. το βρά­δυ, από τον Πρό­ε­δρο της Βου­λής, Νίκο Βούτση.

Η έκθε­ση θα λει­τουρ­γή­σει από τη Δευ­τέ­ρα 14 έως και την Κυρια­κή 20 Μαΐ­ου 2018 στον εκθε­σια­κό χώρο του Μετρό Συντάγ­μα­τος, καθη­με­ρι­νά, από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

Συνο­λι­κά θα εκτε­θούν 160 έργα. Κάθε μέρα θα βρί­σκο­νται στο χώρο μέλη της Λέσχης Ελλή­νων Γελοιο­γρά­φων για να ενη­με­ρώ­νουν και να ξενα­γούν το κοινό.

Η φετι­νή έκθε­ση είναι αφιε­ρω­μέ­νη στη μνή­μη του Βαγ­γέ­λη Παυ­λί­δη, ενός ακό­μη από τους σπου­δαί­ους της τέχνης μας, που δεν είναι πια κοντά μας.

Έφυ­γε νέος, ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας. Όπως όλοι οι γελοιογράφοι».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο