Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου — Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε

1099 οι χρι­στια­νοί στρα­τιώ­τες κατα­λαμ­βά­νουν την Εκκλη­σία του Πανα­γί­ου Τάφου, στην Ιερου­σα­λήμ, κατά την Α’ Σταυροφορία.

1291 πέθα­νε ο Ροδόλ­φος Α’ της Γερμανίας

1573 γεν­νή­θη­κε ο Ινι­γκο Τζό­ουνς ένας από τους σημα­ντι­κό­τε­ρους Βρε­τα­νούς αρχιτέκτονες

1606 γεν­νή­θη­κε ο μεγά­λος Φλα­μαν­δός ζωγρά­φος Ρέμπραντ Χάρ­μενσ­ζουν φαν Ράιν, γνω­στό­τε­ρος ως Ρέμπραντ

1815 ο Ναπο­λέ­ων Βονα­πάρ­της παρα­δί­δε­ται από το πλοίο HMS Bellerophon.

1848 γεν­νιέ­ται ο Ιτα­λός κοι­νω­νιο­λό­γος Βιλ­φρέ­ντο Παρέ­το, ένας από τους θεμε­λιω­τές της επι­στή­μης της κοινωνιολογίας.

1889 πεθαί­νει στην Αλε­ξάν­δρεια ο εθνι­κός ευερ­γέ­της Γεώρ­γιος Αβέρωφ

1892 φοι­τη­τι­κές ταρα­χές ξεσπούν στην Αθή­να, λόγω της επι­βο­λής διδά­κτρων στο Πανε­πι­στή­μιο από την κυβέρ­νη­ση του Χαρί­λα­ου Τρικούπη.

1900 κατά τη διάρ­κεια των τελι­κών του στί­βου των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων του Παρι­σιού, οι Αμε­ρι­κα­νοί αθλη­τές δεν λαμ­βά­νουν μέρος για θρη­σκευ­τι­κούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή

1918 γεν­νή­θη­κε ο Σου­η­δός σκη­νο­θέ­της Ίνγκ­μαρ Μπέργκμαν

1919 γεν­νή­θη­κε ο Ιτα­λός ηθο­ποιός Λίνο Βεντούρα

1925 στο Ιράκ, εγκαι­νιά­ζε­ται στη Βαγδά­τη το πρώ­το Κοι­νο­βού­λιο από τον βασι­λιά Φεϊζάλ.

1927 οι εργά­τες της Βιέν­νης κατε­βαί­νουν σε απερ­γία δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά της δρά­σης των φασι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων. Στις τρι­ή­με­ρες δια­δη­λώ­σεις και οδο­μα­χί­ες με τις δυνά­μεις κατα­στο­λής, 85 εργά­τες πέφτουν νεκροί και 1.057 τραυ­μα­τί­ζο­νται. Εκα­το­ντά­δες εργα­ζό­με­νοι κλεί­νο­νται στις φυλακές.

1930 στην Ελλά­δα, σημειώ­νε­ται διά­στα­ση μετα­ξύ κρά­τους και Εκκλη­σί­ας για τη ρευ­στο­ποί­η­ση της μονα­στη­ρια­κής περιουσίας

1930 γεν­νιέ­ται ο Γάλ­λος φιλό­σο­φος Ζακ Ντεριντά

1943 γεν­νή­θη­κε ο Λου­κια­νός Κηλαη­δό­νης, Έλλη­νας τρα­γου­δο­ποιός. (Θαν. 7/2/2017)

1945 γεν­νή­θη­κε ο συν­θέ­της Νότης Μαυρουδής

1951 δια­σπά­ται η ΕΠΕΚ (Εθνι­κή Προ­ο­δευ­τι­κή Ένω­σις Κέντρου) του Πλα­στή­ρα, με την απο­χώ­ρη­ση του Τσου­δε­ρού και άλλων βουλευτών.

1953 κάνει πρε­μιέ­ρα στο Roxy Theater της Νέας Υόρ­κης, η ται­νία της Μέρι­λιν Μον­ρό “Οι άνδρες προ­τι­μούν τις ξανθιές”.

1958 Αμε­ρι­κα­νοί πεζο­ναύ­τες απο­βι­βά­ζο­νται στο Λίβα­νο και Βρε­τα­νοί αλε­ξι­πτω­τι­στές στην Ιορ­δα­νία, προ­κει­μέ­νου να στη­ρί­ξουν τις αντί­στοι­χες φιλο — ιμπε­ρια­λι­στι­κές κυβερ­νή­σεις που δοκι­μά­ζο­νταν από εσω­τε­ρι­κές αναταραχές.

1962 αμε­ρι­κα­νι­κή ιατρι­κή έκθε­ση συν­δέ­ει τις πρό­ω­ρες γεν­νή­σεις με το κάπνι­σμα κατά τη διάρ­κεια της εγκυμοσύνης.

1963 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχί­ζουν συνο­μι­λί­ες για συμ­φω­νία περιο­ρι­σμού των πυρη­νι­κών δοκιμών.

1965 η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση καταρ­γεί το μονο­πώ­λιο μπύ­ρας στην Ελλά­δα που είχε η FIX από το 1864.

1965 ο βασι­λιάς Κων­στα­ντί­νος εξα­να­γκά­ζει σε παραί­τη­ση τον πρω­θυ­πουρ­γό Γεώρ­γιο Παπαν­δρέ­ου. Ξεσπούν τα “Ιου­λια­νά”.

1965 το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μό­πλοιο Mariner 4, στέλ­νει στη γη τις πρώ­τες φωτο­γρα­φί­ες του Κόκ­κι­νου Πλα­νή­τη, του Άρη.

1970 η Δανία κατα­κτά το πρώ­το Παγκό­σμιο Πρω­τά­θλη­μα Ποδο­σφαί­ρου Γυναι­κών κερ­δί­ζο­ντας στον τελι­κό την Ιτα­λία με 2–0.

1974 εκδη­λώ­νε­ται χου­ντι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα στην Κύπρο. Οι πρα­ξι­κο­πη­μα­τί­ες κατα­λαμ­βά­νουν την Αρχιε­πι­σκο­πή και το ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό της Λευ­κω­σί­ας, από όπου μετα­δί­δουν: «Σήμε­ρον την πρω­ί­αν η Εθνι­κή Φρου­ρά επε­νέ­βη διά να στα­μα­τή­ση τον αδελ­φο­κτό­νον εμφύ­λιον πόλε­μον. Η Εθνι­κή Φρου­ρά είναι την στιγ­μήν αυτήν κυρία της κατα­στά­σε­ως. Ο Μακά­ριος είναι νεκρός».

Η χού­ντα των Αθη­νών πανη­γυ­ρί­ζει, αλλά στις 3 μ.μ. όλοι τους παγώ­νουν. Από έναν μικρό ιδιω­τι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό της Πάφου ακού­γε­ται:«Ελλη­νι­κέ κυπρια­κέ λαέ! Γνώ­ρι­μη είναι η φωνή που ακού­εις. Γνω­ρί­ζεις ποί­ος σου ομι­λεί. Είμαι ο Μακά­ριος… Δεν είμαι νεκρός, όπως η χού­ντα των Αθη­νών και οι εδώ εκπρό­σω­ποί της θα ήθε­λαν… Η χού­ντα δεν πρέ­πει να περά­σει και δε θα περά­σει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών».

Οι εξε­λί­ξεις, ωστό­σο, έχουν δρο­μο­λο­γη­θεί. Πέντε μέρες μετά, εκδη­λώ­νε­ται η τουρ­κι­κή εισβολή.

CYPRUS

1975 εκτο­ξεύ­ο­νται ο Απόλ­λο και ο Σογιουζ, για να ενώ­σουν δορυ­φο­ρι­κά τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση με τις ΗΠΑ.

1991 αρχί­ζει την κατά­θε­σή του στο Ειδι­κό Δικα­στή­ριο ο Γιώρ­γος Κοσκωτάς.

1991 δυτι­κά στρα­τεύ­μα­τα ολο­κλη­ρώ­νουν την απο­χώ­ρη­σή τους από κουρ­δι­κό κατα­φύ­γιο προ­σφύ­γων στο βόρειο Ιράκ.

1992 ο Νίκος Γκά­λης μετα­κο­μί­ζει από τον Άρη στον Παναθηναϊκό.

1993 η Ελλά­δα παρα­δί­δει στις γερ­μα­νι­κές αρχές τον Γερ­μα­νό Φόιγκτ, ώστε να δικα­στεί για τη συμ­με­το­χή του σε τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση του γνω­στού τρο­μο­κρά­τη “Κάρ­λος”.

1993 θεσπί­ζε­ται ετή­σιο λογο­τε­χνι­κό βρα­βείο, αφιε­ρω­μέ­νο στον κορυ­φαίο ποι­η­τή Νικη­φό­ρο Βρετ­τά­κο.

1996 στην Ουγκά­ντα, φανα­τι­κοί Χρι­στια­νοί σφά­ζουν 90 πρό­σφυ­γες από το Σου­δάν, σε καταυλισμό.

1997 στις ΗΠΑ, έξω από την πολυ­τε­λή του βίλα, δολο­φο­νεί­ται σε ηλι­κία 50 ετών, ο Ιτα­λός σχε­δια­στής μόδας, Τζιά­νι Βερ­σά­τσε, με δύο σφαί­ρες στο κεφάλι.

2001 η Εθνι­κή νεα­νί­δων πόλο κατα­κτά το χρυ­σό μετάλ­λιο στο Πανευ­ρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα του Μάν­τσε­στερ επι­κρα­τώ­ντας στον τελι­κό με 8–6 της Τσεχίας.

2003 ο Χιλια­νός ποι­η­τής Ρομπέρ­το Μπολάνιο.

2006 αρχί­ζει τη λει­τουρ­γία του o ιστό­το­πος κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο