Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 18 Μαρτίου

1662 Κυκλο­φο­ρούν στο Παρί­σι οι πρώ­τες άμα­ξες — λεω­φο­ρεία, με θέσεις για οκτώ καθι­στούς επιβάτες.

1844 Ο Οθων ορκί­ζε­ται ενώ­πιον της Συνε­λεύ­σε­ως ως Συνταγ­μα­τι­κός Βασι­λεύς. Στην ίδια συνε­δρί­α­ση, η Εθνο­συ­νέ­λευ­ση ψηφί­ζει εκλο­γι­κό νόμο, με τον οποίο καθιε­ρω­νό­ταν το δικαί­ω­μα του εκλέ­γειν και εκλέ­γε­σθαι για τους άνδρες που διέ­θε­ταν κινη­τή ή ακί­νη­τη περιουσία.

1858 γεν­νή­θη­κε ο Ρού­ντολφ Ντί­ζελ, γερ­μα­νός εφευ­ρέ­της της μηχα­νής συμπιε­σμέ­νης ανά­φλε­ξης, γνω­στή και ως μηχα­νή ντίζελ.

1871 Η Κομ­μού­να του Παρι­σιού. Η εξέ­γερ­ση των εργα­τών του Παρι­σιού που έκα­να «έφο­δο για την κατά­κτη­ση του ουρα­νού». Για πρώ­τη φορά στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας, η κρα­τι­κή εξου­σία πέρα­σε, αν και για σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, στα χέρια του προ­λε­τα­ριά­το.  Η Κομ­μού­να που ίδρυ­σαν το 1871 οι εργά­τες του Παρι­σιού έζη­σε μόνο 72 μέρες. Εγκα­θι­δρύ­θη­κε στις 18 Μάρ­τη και ανα­τρά­πη­κε στις 28 Μάη του 1871. Ήταν δύο­μή­νες όμως που συντά­ρα­ξαν τον κόσμο και η σημα­σία της για τον παρα­πέ­ρα απε­λευ­θε­ρω­τι­κό αγώ­να της εργα­τι­κής τάξης τεράστια.

1900 Ιδρύ­ε­ται στο Αμστερ­νταμ η ποδο­σφαι­ρι­κή ομά­δα του Αγιαξ.

1902 Ο Ιτα­λός τενό­ρος Ενρί­κο Καρού­ζο γίνε­ται ο πρώ­τος καλ­λι­τέ­χνης, που η φωνή του απο­τυ­πώ­νε­ται σε δίσκο γραμμοφώνου.

1913 Δολο­φο­νεί­ται στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ο βασι­λιάς Γεώρ­γιος Α’. Δρά­στης ήταν ο Αλέ­ξαν­δρος Σχι­νάς.  Ο ιστο­ρι­κός Γ. Κορ­δά­τος, επι­κα­λού­με­νος συνο­μι­λία που είχε με τον ίδιο τον πρω­το­δί­κη της υπό­θε­σης Β. Καντα­ρέ, ανα­φέ­ρει γύρω από τα αίτια της δολο­φο­νί­ας: «(Ο Β. Καντα­ρές) Είπε ότι στην αρχή, παρ’ όλο το ξύλο που έφα­γε ο Σχι­νάς (σ.σ.: από τους αστυ­νο­μι­κούς), δεν έβγα­λε τσι­μου­διά, αλλά μια — δυο μέρες ύστε­ρα, άρχι­σε να κάνει διά­φο­ρους υπαι­νιγ­μούς. Ενο­χο­ποιού­σε πρά­χτο­ρες Γερ­μα­νούς και μάλι­στα τον Γερ­μα­νό πρε­σβευ­τή. Αλλά δεν προ­χω­ρού­σε, αν και έλε­γε πως υπάρ­χουν και άλλα πιο σπου­δαία, πιο τρα­νά και πιο υψη­λά πρό­σω­πα. […] Ο Σχι­νάς δεν ήταν μανια­κός κι ανι­σόρ­ρο­πος. Ίσα-ίσα τα είχε τετρα­κό­σια και, όπως δια­πι­στώ­θη­κε, έκα­νε ταξί­δια στην Γερ­μα­νία και την Αυστρία. Η δολο­φο­νία οργα­νώ­θη­κε στο Βερο­λί­νο ή στη Βιέν­νη» («Ιστο­ρία της Νεό­τε­ρης Ελλά­δας», 5ος τόμος, σελ. 314).

1926 Ιδρύ­ε­ται η Ακα­δη­μία Αθη­νών, με πρω­το­βου­λία του καθη­γη­τή αστρο­νο­μί­ας, Δημή­τριου Αιγινήτου.

1936 Πέθα­νε ο  έλλη­νας πολι­τι­κός, Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε επί πέντε φορές πρωθυπουργός

1938 Φτά­νει στον Πει­ραιά από τη Μασ­σα­λία η καρ­διά του ανα­βιω­τή των Ολυ­μπια­κών Αγώ­νων, Βαρό­νου ντε Κου­μπερ­τέν, για να εντα­φια­στεί σύμ­φω­να με την επι­θυ­μία του στην Ολυμπία.

1939 Γεν­νιέ­ται ο συν­θέ­της Γιάν­νης Μαρ­κό­που­λος. Ανά­με­σα στα έργα του: «Οχτροί», «τα Λόγια και τα χρό­νια», «Χίλια μύρια κύμα­τα», «Λέν­γκω», «ο Γίγα­ντας», «Κάτω στης Μαρ­γα­ρί­τας το αλω­νά­κι», «το Καφε­νεί­ον η Ελλάς», «Ο τόπος μας είναι κλει­στός», «Παρα­πο­νε­μέ­να λόγια», «Μιλώ για τα παι­διά μου», κ.α.

1962 Η Γαλ­λία και η Αλγε­ρία υπο­γρά­φουν συμ­φω­νία, η οποία τερ­μα­τί­ζει το μετα­ξύ τους πόλε­μο και τα 130 χρό­νια γαλ­λι­κής αποι­κιο­κρα­τί­ας στην Αλγερία.

1967 Το Δεξα­με­νό­πλοιο Torrey Canyon, που μετέ­φε­ρε περί τους 120.000 τόνους αργό πετρέ­λαιο, προ­σά­ρα­ξε σε ύφα­λο ανοι­κτά της Κορ­νουά­λης. Από τη διαρ­ροή του φορ­τί­ου που σημειώ­θη­κε επήλ­θε η μεγα­λύ­τε­ρη μέχρι τότε περι­βαλ­λο­ντι­κή κατα­στρο­φή στην ιστο­ρία της Αγγλί­ας. Η πετρε­λαιο­κη­λί­δα που δημιουρ­γή­θη­κε, η πρώ­τη μεγά­λη παγκο­σμί­ως, κάλυ­πτε 270 τετρα­γω­νι­κά μίλια πλήτ­το­ντας 120 μίλια αγγλι­κής ακτο­γραμ­μής και 55 γαλ­λι­κής. Τελι­κά το πλοίο βυθί­στη­κε κατό­πιν βομ­βαρ­δι­σμού από την αγγλι­κή βασι­λι­κή αερο­πο­ρία στις 30 Μαρτίου.

1989 Στην Αίγυ­πτο, στην Πυρα­μί­δα του Χέο­πα, βρί­σκε­ται μία μού­μια 4.400 χρόνων.

1990 Δώδε­κα πίνα­κες αξί­ας 100 εκα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων γίνο­νται λεία δύο ληστών, οι οποί­οι προ­σποιού­νται τους αστυ­νο­μι­κούς. Οι πίνα­κες εκλά­πη­σαν από το Μου­σείο Ισα­βέλ­λα Στιού­αρτ Γκάρ­ντ­νερ στη Βοστό­νη και απο­τε­λούν τη μεγα­λύ­τε­ρη κλο­πή της αμε­ρι­κά­νι­κης ιστορίας.

1991 Ο Χαρί­λα­ος Φλω­ρά­κης απο­σύ­ρε­ται από την ηγε­σία του Συνα­σπι­σμού. Τον δια­δέ­χε­ται η Μαρία Δαμανάκη.

1996 Πέθα­νε ο νομπε­λί­στας ποι­η­τής, Οδυσ­σέ­ας Ελύ­της.

Σαν σήμε­ρα 18 Οκτω­βρί­ου 1979 η Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία αναγ­γέλ­λει την απο­νο­μή του Βρα­βείο Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας στον Οδυσ­σέα Ελύτη

2001 Εγκαι­νιά­ζο­νται τα τέσ­σε­ρα πρώ­τα τμή­μα­τα της Αττι­κής Οδού, που θα συν­δέ­ει το αερο­δρό­μιο «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» με την Ελευσίνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο