Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 24 Απριλίου

1184 π.Χ Κατά μία άπο­ψη, οι Αχαιοί κατα­φέρ­νουν να μπουν στην Τροία, στην οποία εισέρ­χο­νται χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το Δού­ρειο Ίππο.

1783 πέθα­νε ο Γκρι­γκό­ρι Ορλόφ, Ρώσος αξιω­μα­τι­κός, ο οποί­ος προ­σπά­θη­σε να ξεση­κώ­σει τους υπό­δου­λους Έλλη­νες ενά­ντια στους Οθωμανούς

1792 Ο λοχα­γός του πυρο­βο­λι­κού Κλοντ Ζοζέφ Ρου­ζέ ντε Λιλ συν­θέ­τει τη “Μασ­σα­λιώ­τι­δα”, που σήμε­ρα απο­τε­λεί τον εθνι­κό ύμνο της Γαλλίας.

1800 Ιδρύ­ε­ται η Βιβλιο­θή­κη του Κογκρέ­σου, που βρί­σκει αρχι­κά φιλο­ξε­νία στο κτί­ριο του Καπι­τω­λί­ου στην Ουά­σινγ­κτον. ‘Επει­τα από 97 χρό­νια θα απο­κτή­σει τη δική της στέγη.

1821 Ο ήρω­ας της ελλη­νι­κής επα­νά­στα­σης, Αθα­νά­σιος Διά­κος, βρή­κε φρι­κτό θάνα­το με ανα­σκο­λο­πι­σμό από τους Οθω­μα­νούς, οι οποί­οι τον είχαν συλ­λά­βει την προη­γου­μέ­νη στη Μάχη της Αλαμάνας

1827 Μία μέρα μετά το θάνα­το του Καραϊ­σκά­κη στο Φάλη­ρο, ακο­λου­θεί η κατα­στρο­φι­κή ήττα των ελλη­νι­κών δυνά­με­ων από τον Κιου­τα­χή στην περιο­χή του Ανα­λά­του, σημε­ρι­νή Νέα Σμύρνη.

1898 Οι ΗΠΑ κηρύσ­σουν τον πόλε­μο στην Ισπα­νία, όταν η Ισπα­νία απορ­ρί­πτει τελε­σί­γρα­φό τους για να απο­συρ­θεί από την Κούβα.

1915 Οι Νεό­τουρ­κοι συλ­λαμ­βά­νουν 200 εξέ­χο­ντες Αρμε­νί­ους της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης. Αρχή της γενο­κτο­νί­ας των Αρμε­νί­ων, που στοί­χι­σε τη ζωή σε 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο ανθρώ­πους ως το 1923.

1926 Εγκαι­νιά­ζε­ται η Γεν­νά­δειος Βιβλιοθήκη.

1935 Εκτε­λού­νται οι στρα­τη­γοί Ανα­στά­σιος Παπού­λας και Μιλ­τιά­δης Κοι­μή­σης. Και οι δύο ήταν μάρ­τυ­ρες κατη­γο­ρί­ας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο βενι­ζε­λι­κό Κίνη­μα της 1ης Μαρ­τί­ου 1935.

1944 Τα γερ­μα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής εκτε­λούν στους Πύρ­γους (Κατρά­νι­τσα) Κοζά­νης 318 κατοί­κους του χωριού, σε αντί­ποι­να για την εκτέ­λε­ση δύο γερ­μα­νών στρα­τιω­τών από δυνά­μεις του ΕΛΑΣ.

 

1967 Το δια­στη­μό­πλοιο Σογιούζ Ι συντρί­βε­ται στη Γη. Ο σοβιε­τι­κός κοσμο­ναύ­της, Βλα­ντι­μίρ Κομά­ροφ, που επι­βαί­νει σε αυτό γίνε­ται ο πρώ­τος άνθρω­πος, που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρ­κεια δια­στη­μι­κής αποστολής.

1968  Ο Μαυ­ρί­κιος απο­κτά την ανε­ξαρ­τη­σία του και γίνε­ται κρά­τος-μέλος των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

1971 Ανα­κοι­νώ­νε­ται η ανέ­γερ­ση του διοι­κη­τι­κού μεγά­ρου του ΟΤΕ στο Μαρού­σι, σε έκτα­ση 51 στρεμμάτων.

1975 Στη Σου­η­δία, η τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση “Φρά­ξια Κόκ­κι­νος Στρα­τός” (RAF), μετε­ξέ­λι­ξη της “Μπά­α­ντερ-Μάιν­χοφ”, εισβάλ­λει στο κτί­ριο της δυτι­κο­γερ­μα­νι­κής πρε­σβεί­ας στη Στοκ­χόλ­μη και συλ­λαμ­βά­νει 12 ομή­ρους, ζητώ­ντας την απε­λευ­θέ­ρω­ση 26 κρα­του­μέ­νων της οργά­νω­σης Μπά­α­ντερ-Μάιν­χοφ. Μετά την άρνη­ση της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης να ενδώ­σει στις απαι­τή­σεις τους, οι τρο­μο­κρά­τες σκο­τώ­νουν δυο ομή­ρους, ενώ λίγο αργό­τε­ρα συλ­λαμ­βά­νο­νται από τη σου­η­δι­κή αστυνομία.

1981 Η IBM παρου­σιά­ζει τον πρώ­το προ­σω­πι­κό ηλε­κτρο­νι­κό υπο­λο­γι­στή, τον IBM PC.

1997 Ο Ολυ­μπια­κός ανα­δει­κνύ­ε­ται πρω­τα­θλη­τής Ευρώ­πης στο μπά­σκετ. Στον τελι­κό, που γίνε­ται στη Ρώμη, επι­βάλ­λε­ται της Μπαρ­τσε­λό­να με 73–58.

2004 Με ποσο­στό 75,83% οι Ελλη­νο­κύ­πριοι απορ­ρί­πτουν το Σχέ­διο Ανάν στο δημο­ψή­φι­σμα, που διε­ξή­χθη ταυ­τό­χρο­να στην ελεύ­θε­ρη Κύπρο και στα κατε­χό­με­να και είχε ως στό­χο την επί­λυ­ση του Κυπρια­κού. Στην άλλη πλευ­ρά του νησιού, το “Ναι” συγκε­ντρώ­νει ποσο­στό 64,9%.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο