Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σε επίπεδα ρεκόρ ο αριθμός των αγνοουμένων προσφύγων

«Κατά τη διάρ­κεια του περα­σμέ­νου έτους δηλώ­θη­καν ως αγνο­ού­με­νοι περισ­σό­τε­ροι από 2.700 συγ­γε­νείς προ­σφύ­γων. Μετα­ξύ όσων ανα­ζη­τού­νται είναι και πολ­λοί ανή­λι­κοι» γρά­φει η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Die Zeit

Όπως ανα­φέ­ρει το δημο­σί­ευ­μα, ο αριθ­μός των προ­σφύ­γων που έχουν δηλω­θεί από συγ­γε­νείς τους στον Γερ­μα­νι­κό Ερυ­θρό Σταυ­ρό ως αγνο­ού­με­νοι παρα­μέ­νει σε επί­πε­δα – ρεκόρ. Από τον Ιανουά­ριο έως τα μέσα Δεκεμ­βρί­ου και παρά την υπο­χώ­ρη­ση του μετα­να­στευ­τι­κού κύμα­τος, υπε­βλή­θη­σαν περί­που 2.700 νέες αιτή­σεις ανα­ζή­τη­σης, αριθ­μός που αγγί­ζει σχε­δόν τα επί­πε­δα του 2016 που θεω­ρεί­ται έτος ρεκόρ, κατά τη διάρ­κεια του οποί­ου κατε­γρά­φη­σαν συνο­λι­κά 2.800 αντί­στοι­χες περιπτώσεις.

Η Die Zeitgeist παρα­πέ­μπει στα στοι­χεία που παρα­τί­θε­νται μέσω του Γερ­μα­νι­κού Ερυ­θρού Σταυ­ρού στο αντί­στοι­χο ρεπορ­τάζ της έντυ­πης έκδο­σης της Die Welt που φιλο­ξε­νεί­ται στο σημε­ρι­νό της φύλ­λο υπό τον τίτλο «Οι δηλώ­σεις ανα­ζή­τη­σης σε επί­πε­δα ρεκόρ» και υπό­τι­τλο «Μέσω της προ­σφυ­γι­κής κρί­σης χιλιά­δες είναι αυτοί που απευ­θύ­νο­νται στον Ερυ­θρό Σταυ­ρό προ­κει­μέ­νου να εντο­πί­σουν τους συγ­γε­νείς τους – κυρί­ως άνθρω­ποι από το Αφγα­νι­στάν, τη Σομα­λία και τη Συρία».

To 2014, δηλα­δή προ της κλι­μά­κω­σης των προ­σφυ­γι­κών ροών προς τη Γερ­μα­νία, ο αντί­στοι­χος αριθ­μός δηλω­θέ­ντων ως αγνο­ου­μέ­νων ανερ­χό­ταν σε 1.053. Σύμ­φω­να με δηλώ­σεις της επι­κε­φα­λής του Γερ­μα­νι­κού Ερυ­θρού Σταυ­ρού, Gerda Hasselfeldt, εκεί­νο που είναι το πλέ­ον τρο­μα­κτι­κό στοι­χείο είναι κυρί­ως ο υψη­λός αριθ­μός των ασυ­νό­δευ­των ανη­λί­κων προ­σφύ­γων που είτε ανα­ζη­τούν οι ίδιοι συγ­γε­νείς τους, είτε ανα­ζη­τού­νται από αυτούς. Οι περι­πτώ­σεις αγο­ριών και κορι­τσιών που εμπί­πτουν σε αυτήν την κατη­γο­ρία ανέρ­χο­νται σε 1.000, αριθ­μός που παρα­μέ­νει σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο έτος σχε­δόν αμε­τά­βλη­τος, επι­ση­μαί­νει η Hasselfeldt.

Οι περισ­σό­τε­ροι προ­έρ­χο­νται από το Αφγα­νι­στάν, τη Σομα­λία και τη Συρία, σημειώ­νε­ται στο ρεπορ­τάζ με βάση τις δηλώ­σεις της επι­κε­φα­λής του, ενώ ο Γερ­μα­νι­κός Ερυ­θρός Σταυ­ρός είναι σε θέση να βοη­θή­σει ή του­λά­χι­στον να παρά­σχει πλη­ρο­φο­ρί­ες για μία στις δύο περι­πτώ­σεις αγνο­ου­μέ­νων. Ωστό­σο, σύμ­φω­να με τα όσα δηλώ­νει η κα Hasselfeldt, για ένα κομ­μά­τι των αγνο­ου­μέ­νων θα πρέ­πει κανείς δυστυ­χώς να εικά­σει ότι έχει χάσει τη ζωή του ενώ επι­χει­ρού­σε να δια­φύ­γει από τη χώρα του, τονί­ζο­ντας ότι «το ότι η τύχη πολ­λών παρα­μέ­νει αδιευ­κρί­νι­στη οφεί­λε­ται στο γεγο­νός ότι η ταυ­το­ποί­η­ση των νεκρών στις διά­φο­ρες δια­δρο­μές δια­φυ­γής δεν είναι πάντα εφικτή».

Πηγή: thepressroom.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο