Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Στην Αυστρία της Ε.Ε. πάνω από 1,5 εκατομμύριο πολίτες απειλούνται από φτώχεια και περιθωριοποίηση

Πάνω από 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο, συγκε­κρι­μέ­να 1.512.000 (ποσο­στό 17,5% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού της χώρας), ήταν ο αριθ­μός των ανθρώ­πων στην Αυστρία οι οποί­οι το 2018 δια­κιν­δύ­νευαν από φτώ­χεια η περι­θω­ριο­ποί­η­ση, όπως κατα­γρά­φουν τα νέα στοι­χεία της Αυστρια­κής Στα­τι­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμερα.

Όπως ανα­φέ­ρε­ται σχε­τι­κά, ο αριθ­μός έχει μειω­θεί μέσα στα προη­γού­με­να δέκα χρό­νια κατά 187.000 πρό­σω­πα, ενώ οι άνθρω­ποι που δια­τρέ­χουν τον μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο φτώ­χειας και κοι­νω­νι­κής περι­θω­ριο­ποί­η­σης είναι οι για μακρό χρο­νι­κό διά­στη­μα άνερ­γοι, οι αλλο­δα­ποί, οι πολύ­τε­κνες οικο­γέ­νειες, όπως και πρό­σω­πα σε μονο­γο­νεϊ­κή οικογένεια.

Από τους 1.699.000 (ποσο­στό 20,6% στο σύνο­λο του πλη­θυ­σμού) που δια­κιν­δύ­νευαν το 2008 στην Αυστρία από φτώ­χεια και περι­θω­ριο­ποί­η­ση, στο 1.512.000 (ποσο­στό 17,5%) το 2018, έχει επι­τευ­χθεί έως σήμε­ρα μία μεί­ω­ση κατά 187.000 πρόσωπα.

Αυτά συμ­βαί­νουν στην Αυστρία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, όπου έχουν συγκυ­βερ­νή­σει σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, φιλε­λεύ­θε­ροι και — εσχά­τως — ακρο­δε­ξιοί. Οι αριθ­μοί της φτώ­χειας, της ανέ­χειας, των αστέ­γων και της κοι­νω­νι­κής περι­θω­ριο­ποί­η­σης είναι ενδει­κτι­κοί του που οδη­γεί ο καπι­τα­λι­στι­κός δρό­μος ανά­πτυ­ξης και πόσο κάλ­πι­κες είναι οι δια­κη­ρύ­ξεις της Ε.Ε. και των αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων (δεξιών και αρι­στε­ρών) για «κατα­πο­λέ­μη­ση της φτώ­χειας» και «κοι­νω­νι­κή συνοχή». 

Ο αριθ­μός των αστέ­γων στην Αγγλία αυξή­θη­κε κατά 165% από το 2010

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο