Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συνέχιση του διαλόγου με την πολιτεία — Όχι στην αλλαγή της μισθοδοσίας αποφάσισε η ιεραρχία της Εκκλησίας

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε, αργά το μεση­μέ­ρι η έκτα­κτη συνε­δρί­α­ση της ιεραρ­χί­ας της εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος, ανα­φο­ρι­κά με την κατ’ αρχήν συμ­φω­νία του αρχιε­πι­σκό­που Ιερω­νύ­μου με τον πρω­θυ­πουρ­γό Αλέ­ξη Τσί­πρα για τις σχέ­σεις εκκλη­σί­ας — πολιτείας.

Κατά τη συνε­δρί­α­ση που διήρ­κη­σε περί­που 6 ώρες, απο­χώ­ρη­σαν ο μητρο­πο­λί­της Μεσ­ση­νί­ας Χρυ­σό­στο­μος και ο Και­σα­ρια­νής Δανιήλ.

Ομό­φω­να εκτός δια­λό­γου τέθη­κε από την έκτα­κτη Ιεραρ­χία της Εκκλη­σί­ας της Ελλά­δος, το θέμα της μισθο­δο­σί­ας του κλή­ρου και των λαϊ­κών υπαλ­λή­λων, η οποία τόνι­σε ότι εμμέ­νει στο καθε­στώς μισθο­δο­σί­ας ως έχει.

Επί­σης, η Ιεραρ­χία έκα­νε δεκτή την πρό­τα­ση του αρχιε­πί­σκο­που Ιερώ­νυ­μου για συγκρό­τη­ση ειδι­κής επι­τρο­πής (ανα­τί­θε­ται στη Διαρ­κή Ιερά Σύνο­δο), η οποία θα συζη­τή­σει τις λεπτο­μέ­ρειες για τη συμ­φω­νία Εκκλη­σί­ας — κυβέρνησης.

Νωρί­τε­ρα, στην ομι­λία του ο αρχιε­πί­σκο­πος ζήτη­σε από την Ιεραρ­χία της Εκκλη­σί­ας να εγκρι­θούν τα 15 σημεία του σχε­δί­ου συμ­φω­νί­ας με τον πρω­θυ­πουρ­γό, κάνο­ντας έκκλη­ση να μην απα­ξιω­θεί αυτή η προ­σπά­θεια. Να σημειω­θεί ότι οι 81 μητρο­πο­λί­τες κλή­θη­καν εκτά­κτως από τον αρχιε­πί­σκο­πο με μονα­δι­κό θέμα το προ­σύμ­φω­νο Εκκλη­σί­ας — πολιτείας.

Σύμ­φω­να με όσα έγι­ναν γνω­στά, στην ομι­λία του ο αρχιε­πί­σκο­πος πρό­τει­νε τη δημιουρ­γία νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κής ομά­δας εργα­σί­ας που θα απο­τε­λεί­ται από αρχιε­ρείς που γνω­ρί­ζουν νομι­κά, τη Νομι­κή Υπη­ρε­σία της Ιεράς Συνό­δου και κλη­ρι­κούς, που θα δου­λέ­ψουν από κοι­νού με την πολι­τεία για τη δια­μόρ­φω­ση του νομο­σχε­δί­ου. Το εν λόγω σχέ­διο θα τεθεί προς έγκρι­ση στην Ιεραρχία.

Ακό­μα, ο αρχιε­πί­σκο­πος επι­σή­μα­νε ότι ασχο­λεί­ται 30 χρό­νια με το θέμα της εκκλη­σια­στι­κής περιου­σί­ας και ότι συνερ­γά­στη­κε με όλους τους πρω­θυ­πουρ­γούς για τη δια­μόρ­φω­ση εται­ρεί­ας για την αξιο­ποί­η­σή της. Μάλι­στα, παρου­σί­α­σε τα πρα­κτι­κά όλων των ενη­με­ρώ­σε­ων. Κλεί­νο­ντας ο αρχιε­πί­σκο­πος είπε ότι «(…) η σημε­ρι­νή ημέ­ρα είναι η αφε­τη­ρία για μια ελεύ­θε­ρη Εκκλησία».

Σε ανα­κοί­νω­σή του, το από­γευ­μα της Παρα­σκευ­ής, το γρα­φείο του Πρω­θυ­πουρ­γού, σχο­λιά­ζο­ντας τις απο­φά­σεις της Ιεραρ­χί­ας, ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων ότι μετά την ομό­φω­νη από­φα­ση της Ιεραρ­χί­ας για συνέ­χι­ση του δια­λό­γου, «η Ελλη­νι­κή Κυβέρ­νη­ση θα προ­χω­ρή­σει άμε­σα στην εκπό­νη­ση Σχε­δί­ου Νόμου, στο πλαί­σιο του Κοι­νού Ανα­κοι­νω­θέ­ντος της 6ης Νοεμ­βρί­ου (…). Το Σχέ­διο Νόμου θα τεθεί σε γνώ­ση της Ειδι­κής Επι­τρο­πής της Διαρ­κούς Ιεράς Συνό­δου, πριν κατα­τε­θεί στη Βου­λή. Το δε καθε­στώς της μισθο­δο­σί­ας των εκκλη­σια­στι­κών λει­τουρ­γών, απο­τε­λεί –σε κάθε περί­πτω­ση- ευθύ­νη και από­φα­ση της Πολιτείας».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο