Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Συναυλία αλληλεγγύης στο Ηρώδειο (29/8 ) για τους πυρόπληκτους, αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου

Μία ξεχω­ρι­στή συναυ­λία- αφιέ­ρω­μα στον σπου­δαίο στι­χουρ­γό, λογο­τέ­χνη και ποι­η­τή Μάνο Ελευ­θε­ρί­ου φιλο­ξε­νεί στο Ηρώ­δειο το Φεστι­βάλ Αθη­νών, σήμε­ρα Τετάρ­τη 29 Αυγού­στου (στις 21:00), με σκο­πό όλα τα έσο­δα από τα εισι­τή­ρια να κατα­τε­θούν στον ειδι­κό λογα­ρια­σμό για τους πυρό­πλη­κτους από τις πρό­σφα­τες πυρ­κα­γιές στην Αττική.

Πλή­θος καλ­λι­τε­χνών συμ­με­τέ­χουν στο μεγά­λο αφιέ­ρω­μα, το οποίο διορ­γα­νώ­νε­ται από το Φεστι­βάλ Αθη­νών και Επι­δαύ­ρου, υπό την αιγί­δα του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού και Αθλη­τι­σμού. Ειδι­κό­τε­ρα, οι καλ­λι­τέ­χνες που συμ­με­τέ­χουν αφι­λο­κερ­δώς στη συναυ­λία είναι οι: Γιώρ­γος Ανδρέ­ου, Φωτει­νή Βελε­σιώ­του, Μανώ­λης Λιδά­κης, Λαυ­ρέ­ντης Μαχαι­ρί­τσας, Μιχά­λης Μυτα­κί­δης, Γιώρ­γος Ντα­λά­ρας, Χρή­στος Νικο­λό­που­λος, Μίλ­τος Πασχα­λί­δης, Ηρώ Σαΐα, Ασπα­σία Στρα­τη­γού, Τάνια Τσα­να­κλί­δου, Μαρία Φαρα­ντού­ρη, Λάκης Χαλ­κιάς και πολυ­με­λής ορχήστρα.

Ο καλ­λι­τε­χνι­κός διευ­θυ­ντής του Φεστι­βάλ Αθη­νών και Επι­δαύ­ρου, Βαγ­γέ­λης Θεο­δω­ρό­που­λος δήλω­σε σχε­τι­κά με την εκδήλωση:

«Με την εκδή­λω­ση αυτή του Φεστι­βάλ Αθη­νών και Επι­δαύ­ρου τιμά­με τη μνή­μη του Μάνου Ελευ­θε­ρί­ου, περί­που σαρά­ντα ημέ­ρες μετά το θάνα­τό του. Τιμά­με τη ζώσα μνή­μη ενός σπου­δαί­ου ποι­η­τή που τα τρα­γού­δια του μας συντρό­φε­ψαν επί δεκα­ε­τί­ες, σε στιγ­μές όμορ­φες αλλά και δύσκο­λες. Στη χαρά αλλά και στη λύπη.

Ο Μάνος Ελευ­θε­ρί­ου έπλα­σε στί­χους για εκα­το­ντά­δες τρα­γού­δια. Μας έδω­σε έτσι τη δυνα­τό­τη­τα να τον αισθαν­θού­με σαν ευφυή και ευαί­σθη­το μετα­φρα­στή των συναι­σθη­μά­των μας, σαν πυκνω­τή των σκέ­ψε­ών μας, σαν εκφρα­στή ελπί­δων που ξεπερ­νού­σαν τον ιδιω­τι­κό ορί­ζο­ντα. Η μαστο­ριά του ήταν να ετοι­μά­ζει λαϊ­κά τρα­γού­δια που δεν τα βάραι­νε τίπο­τε το επι­πό­λαιο, το φτη­νό και το κοι­νό­το­πο. Παρέ­με­ναν τρα­γού­δια στο­χα­στι­κά, που η εσω­τε­ρι­κό­τη­τά τους δεν είχε καμία σχέ­ση με το δήθεν και με τη ναρ­κισ­σευό­με­νη ψευ­το­α­να­ζή­τη­ση. Ο Μάνος Ελευ­θε­ρί­ου ήταν λογο­τέ­χνης και στους στί­χους του. Δεν είχε όμως το παρα­μι­κρό άγχος να το αποδείξει.

Σ’ αυτόν τον τόπο με τη μακρό­τα­τη και στέ­ρεη λυρι­κή παρά­δο­ση, έχου­με μάθει να λει­τουρ­γού­με με το τρα­γού­δι, όποιο κι αν είναι το είδος του, σε όλες τις περι­στά­σεις του βίου μας. Στην ευτυ­χία αλλά και στη θλί­ψη. Στην ολο­κλή­ρω­ση αλλά και στη βαριά κι αγιά­τρευ­τη απώ­λεια. Στην προ­σω­πι­κή αγω­νία αλλά και στον συλ­λο­γι­κό αγώ­να. Στον έρω­τα, στον ξενι­τε­μό, στον θάνατο.

Μία μόλις ημέ­ρα μετά τον θάνα­το του Μάνου Ελευ­θε­ρί­ου, ο Χάρος, λες και του δόθη­κε παραγ­γε­λιά, το τόσο γνω­στό τρα­γού­δι του αγα­πη­μέ­νου ποι­η­τή από τη Σύρο, βγή­κε παγα­νιά στο Μάτι και θέρι­σε 96 συναν­θρώ­πους μας, Έλλη­νες και ξένους. Ο καθέ­νας μας κλαί­ει κι έναν συγ­γε­νή, φίλο ή γνώ­ρι­μο. Σίγου­ρα ανά­με­σά τους θα βρί­σκο­νταν και άνθρω­ποι που ερω­τεύ­τη­καν ακού­γο­ντας Ελευ­θε­ρί­ου, θα ήπιαν ένα ποτή­ρι παρα­πά­νω από καη­μό σιγο­τρα­γου­δώ­ντας Ελευ­θε­ρί­ου, θα συνα­ντή­θη­καν σε συγκε­ντρώ­σεις και δια­δη­λώ­σεις με μου­σι­κές πάνω σε στί­χους Ελευθερίου.

Υπο­κλι­νό­μα­στε με δέος στη μνή­μη τους και εναρ­μο­νί­ζου­με την εκδή­λω­ση αυτή με τους ρυθ­μούς της αλλη­λεγ­γύ­ης, που δεν έπα­ψαν ούτε στιγ­μή ν’ ακού­γο­νται μετά την τρα­γω­δία. Όλοι όσοι συνερ­γα­στή­κα­με για το αφιέ­ρω­μα πιστεύ­ου­με ότι πρώ­τος ο Μάνος Ελευ­θε­ρί­ου θα συμ­φω­νού­σε μ’ αυτό».

Σημειώ­νε­ται ότι όσοι επι­θυ­μούν να στη­ρί­ξουν το σκο­πό της συναυ­λί­ας αλλά δεν έχουν τη δυνα­τό­τη­τα να την παρα­κο­λου­θή­σουν, μπο­ρούν να αγο­ρά­σουν δελ­τία οικο­νο­μι­κής ενί­σχυ­σης των 10 και των 20 ευρώ από τα ταμεία του Φεστι­βάλ Αθη­νών ή από τη Viva.gr.

Τιμές εισι­τη­ρί­ων: VIP 60 ευρώ, A’ Ζώνη 45 ευρώ, Β’ Ζώνη 35 ευρώ, Γ’ Ζώνη 25 ευρώ, Άνω διά­ζω­μα 20 ευρώ, Φοι­τη­τι­κά και 65+ 15 ευρώ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο