Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Τη Θεσσαλονίκη την απελευθέρωσε από τους Ναζί το ΕΑΜ–ΕΛΑΣ»: Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σε ανα­κοί­νω­σή της η Κομ­μα­τι­κή Οργά­νω­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ για τα 74 χρό­νια της απε­λευ­θέ­ρω­σης της Θεσ­σα­λο­νί­κης από τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής αναφέρει: 

«Τιμά­με την απε­λευ­θέ­ρω­ση της Θεσ­σα­λο­νί­κης από τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα κατο­χής. Τιμά­με τους ηρω­ι­κούς αγω­νι­στές του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ που στις 30 Οκτώ­βρη του 1944 μπή­καν νικη­τές στην πόλη μας.

Τιμή και δόξα στην ηρω­ι­κή γενιά της αθά­να­της Εθνι­κής μας Αντί­στα­σης, του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ, τους αγω­νι­στές και τις αγω­νί­στριες, όλους όσοι δεν λύγι­σαν στους ΝΑΖΙ — ΦΑΣΙΣΤΕΣ και τα μαύ­ρα κελιά της Ασφά­λειας, των ντό­πιων συνερ­γα­τών τους.

Τιμή και δόξα σε αυτούς που έπε­σαν στα πεδία των μαχών, που εκτε­λέ­στη­καν, βασα­νί­στη­καν, εξο­ρί­στη­καν, πέρα­σαν πολ­λά δει­νά για να κρα­τή­σουν άσβε­στη τη φλό­γα του αγώ­να, του ηρω­ι­κού παρα­δείγ­μα­τος, της ιστο­ρι­κής συνέ­χειας, για να ξημε­ρώ­σει ένα καλύ­τε­ρο μέλ­λον για τις νέες γενιές.

Στη διάρ­κεια της Κατο­χής, οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις και τα όργα­νά τους προ­σπα­θού­σαν να σπεί­ρουν στη λαϊ­κή συνεί­δη­ση την ηττο­πά­θεια, τη “φρο­νι­μά­δα”. Να πεί­σουν το λαό ότι οι χιτλε­ρι­κές στρα­τιές ήταν αήτ­τη­τες, πως η ανα­μέ­τρη­ση μαζί τους ισο­δυ­να­μού­σε με τρέλα.

Σήμε­ρα, προ­σπα­θούν να πεί­σουν το λαό ότι οι κρί­σεις, η φτώ­χεια, οι πόλε­μοι και η προ­σφυ­γιά είναι φυσι­κά φαι­νό­με­να, ότι η συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχη­μα­τι­σμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι μονό­δρο­μος, ότι δεν υπάρ­χει άλλη επι­λο­γή για το λαό. Μας καλούν να στρα­τευ­τού­με πίσω από τις “εθνι­κές επι­λο­γές”, όλοι μαζί να βάλου­με πλά­τη στην καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη, που πατά­ει πάνω στο πετσό­κομ­μα των εργα­τι­κών — λαϊ­κών δικαιω­μά­των. Ταυ­τό­χρο­να, με τις πρό­σφα­τες συμ­φω­νί­ες η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ, με τη συναί­νε­ση και των υπό­λοι­πων κομ­μά­των, έχει μετα­τρέ­ψει τη χώρα μας σε σημαιο­φό­ρο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών συμ­φε­ρό­ντων, σε ορμη­τή­ριο των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών εγκλη­μα­τι­κών σχε­δια­σμών και συμ­με­το­χής στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις, προ­κα­λώ­ντας μεγά­λους κιν­δύ­νους για τη χώρα και το λαό μας.

Από την απε­λευ­θέ­ρω­ση και μέχρι σήμε­ρα, στο όνο­μα της αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας της ιστο­ρί­ας και των “ίσων απο­στά­σε­ων”, εξι­σώ­νο­νται οι θύτες και τα θύμα­τα. Αυτοί που έδω­σαν και τη ζωή τους για την απε­λευ­θέ­ρω­ση της πατρί­δας μας, μνη­μο­νεύ­ο­νται μαζί μ’ αυτούς που συνερ­γά­στη­καν με τους Γερ­μα­νούς κατα­κτη­τές, με τους δοσί­λο­γους και τους ταγ­μα­τα­σφα­λί­τες που συνό­δευ­σαν το γερ­μα­νι­κό στρα­τό μέχρι τα σύνο­ρα της χώρας κατά την απο­χώ­ρη­σή του και που στη συνέ­χεια στά­θη­καν πάλι απέ­να­ντι από το λαό συνερ­γα­ζό­με­νοι με τους Άγγλους και Αμε­ρι­κα­νούς ιμπεριαλιστές.

Χρη­σι­μο­ποιούν την ιστο­ρία για να ξεπλύ­νουν και να δικαιο­λο­γή­σουν τις πολι­τι­κές τους αμαρ­τί­ες. Χει­ρί­ζο­νται την ιστο­ρία και τα γεγο­νό­τα κατά πώς τους βολεύ­ει, για να απο­θε­ώ­σουν τον αστι­κό κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό, το ρεα­λι­σμό της υπο­τα­γής, για να σκο­τώ­σουν το ρεα­λι­σμό των ανα­γκών και της προ­ο­πτι­κής ανα­τρο­πής του βάρ­βα­ρου καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Μιλά­νε για την Ιστο­ρία του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ, θέλο­ντας ουσια­στι­κά να την απο­γυ­μνώ­σουν από τη θεμε­λια­κή σχέ­ση της με το ΚΚΕ

Η ιστο­ρι­κή αλή­θεια είναι όμως μία και έχει γρα­φτεί στη μνή­μη του λαού. Τη Θεσ­σα­λο­νί­κη την απε­λευ­θέ­ρω­σαν από τους Γερ­μα­νούς και τα Τάγ­μα­τα Ασφα­λεί­ας το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που κύριος αιμο­δό­της του ήταν το ΚΚΕ. Αυτή η αλή­θεια δεν πρό­κει­ται να δια­γρα­φεί, όσο και να προ­σπα­θούν τα αστι­κά επι­τε­λεία και οι διά­φο­ρες πλη­ρω­μέ­νες γρα­φί­δες τους.

Η απε­λευ­θέ­ρω­ση  της Θεσ­σα­λο­νί­κης, η πάλη του ελλη­νι­κού λαού ενά­ντια στη φασι­στι­κή τρι­πλή κατο­χή, μέσα από τις γραμ­μές του ΕΑΜ — ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, απο­τε­λεί πηγή έμπνευ­σης και διδαγ­μά­των, ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα, που η ιστο­ρία ξανα­γρά­φε­ται με προ­με­τω­πί­δα τον αντι­κομ­μου­νι­σμό, που οι αντι­θέ­σεις και τα αδιέ­ξο­δα στο παγκό­σμιο καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα εγκυ­μο­νούν τερά­στιους κιν­δύ­νους γενι­κευ­μέ­νων πολε­μι­κών συγκρούσεων.

Πιστο­ποιεί ότι οι λαοί μπο­ρούν να νική­σουν, οργα­νω­μέ­νοι, απο­φα­σι­σμέ­νοι, μαχη­τι­κοί. Το Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Ελλά­δας οργά­νω­σε και οργα­νώ­νει, ενέ­πνευ­σε και εμπνέ­ει τους εργά­τες, τη νεο­λαία, το λαό και τους οδη­γεί σε αυτόν τον αγώ­να, σε αυτήν την προ­ο­πτι­κή. Έτσι έγι­νε τότε, έτσι θα ξανα­γί­νει αύριο, όσες φορές χρεια­στεί, μέχρι να χαθεί στο βάθος του ιστο­ρι­κού χρό­νου η εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, οι πόλε­μοι και όλα τα εγκλή­μα­τα που εκπο­ρεύ­ο­νται από τη συν­θή­κη αυτή».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο