Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι έγινε στον κόσμο και στον τόπο μας σαν σήμερα 27 Ιουνίου;

Σαν σήμερα   27 Ιουνίου
Μια ματιά στην ιστορία _σε  γεγονότα και πρόσωπα
που δεν πρέπει να ξεχάσουμε 

1350 Γεννήθηκε ο βυζαντινός αυτοκράτορας, Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος

1556 Οι δεκατρείς μάρτυρες του Στράτφορντ καίγονται στην πυρά, κοντά στο Λονδίνο, λόγω των προτεσταντικών τους πεποιθήσεων.

1638 Απαγχονίστηκε από τους Τούρκους ο Κύριλλος Λούκαρις, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, επειδή τον υποψιάζονταν ότι ετοίμαζε εξέγερση των υπόδουλων Ρωμιών

1693 Το πρώτο γυναικείο περιοδικό εκδίδεται στο Λονδίνο με τίτλο «Ladies Mercury».

1709 Η Μάχη της Πολτάβας, επί ουκρανικού εδάφους. Ο Μέγας Πέτρος επικεφαλής του ρωσικού στρατού νικά το σουηδικό υπό τον Κάρολο τον 12ο και θέτει τέρμα στις μεγαλοϊδεατικές φιλοδοξίες των σκανδιναβών.

1759 Στον Καναδά, οι Βρετανοί υπό τον Τζον Γουλφ αρχίζουν την πολιορκία του Κεμπέκ.

1806 Βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Μπουένος Άιρες κατά τη διάρκεια των πρώτων βρετανικών επιδρομών στο Ρίο ντε λα Πλάτα.
1821 Ελληνική Επανάσταση: Οι Οθωμανοί σφάζουν δώδεκα μοναχούς στη Μονή Τοπλού.

1844 Ο Τζόζεφ Σμιθ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων, λυντσάρεται μέχρι θανάτου σε φυλακή της Καρθαγένης στο Ιλινόις.

1850 Γεννήθηκε ο Ελληνοϊρλανδός συγγραφέας, Λευκάδιος Χερν. Λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου (Θαν. 26/9/1904)

xern

1877 Αρχίζει ο ρωσοτουρκικός πόλεμος

1880 Γεννήθηκε η Έλεν Κέλερ, Αμερικανίδα ακτιβίστρια και συγγραφέας (Helen Adams Keller, πέθανε 1η Ιουνίου 1968). Ήταν το πρώτο τυφλό άτομο που κέρδισε το πτυχίο Bachelor of Arts. Η ιστορία της Κέλερ και της δασκάλας της, Άννι Σάλιβαν, έγινε διάσημη από την αυτοβιογραφία της Κέλερ με τίτλο Η ιστορία της ζωής μου, και από τις προσαρμογές της στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Η γενέτειρά της στη Δυτική Τασκούμπια, της Αλαμπάμα, είναι πλέον μουσείο και χορηγεί μια ετήσια «Ημέρα Έλεν Κέλερ».
Η Κέλερ είχε κάνει πολλά ταξίδια και ήταν ειλικρινής στις πεποιθήσεις της. Μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αμερικής και των Βιομηχανικών Εργαζομένων του Κόσμου, αγωνίστηκε για την ψήφο των γυναικών, τα εργασιακά δικαιώματα, τον σοσιαλισμό, τον αντιμιλιταρισμό και άλλα παρόμοια αιτήματα.

rosotourkikos

1905 Ανταρσία στο θωρηκτό Ποτέμκιν, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης ρωσικής επανάστασης. Οι ναύτες του θωρηκτού «Πρίγκιπας Ποτέμκιν της Ταυρίδας», αγανακτισμένοι από την απάνθρωπη μεταχείριση και την ανήκουστη σκληρότητα της διοίκησης, εξόντωσαν τους πιο μισητούς αξιωματικούς και ύψωσαν στο πλοίο κόκκινη σημαία.
«Το θωρηκτό “Ποτέμκιν ” έμεινε ένα ανίκητο έδαφος της επανάστασης και όποια και αν ήταν η τύχη του, έχουμε μπροστά μας ένα αναμφισβήτητο και σημαντικότατο γεγονός: Την απόπειρα σχηματισμού ενός πυρήνα επαναστατικού στρατού», έγραφε εκείνες τις μέρες ο Λένιν.

potemkin2

1911 Η ελληνική Βουλή οριστικοποιεί, με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, το διορισμό του διαδόχου Κωνσταντίνου στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή Στρατού.

1913 Ναυτική μοίρα με επικεφαλής τον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη ελλιμενίζεται στην Καβάλα, απελευθερώνοντας την πόλη από τη βουλγαρική κατοχή.

1913  Ανακαταλαμβάνεται από τον ελληνικό στρατό και τo Σιδηρόκαστρο Σερρών, το οποίο απελευθερώνεται από τη βουλγαρική κατοχή.

1929 Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας.

1932 Γεννήθηκε Άννα Μόφο, Αμερικανίδα υψίφωνος

1939 Επιτροπή, στην οποία συμμετέχει ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης, εξετάζει το θέμα της σύνταξης της νέας Γραμματικής της ελληνικής γλώσσας.

1941 Γεννήθηκε ο Πολωνός σκηνοθέτης, Κριστόφ Κισλόφσκι («Μπλε, Κόκκινη, Λευκή Ταινία»)

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: την παράσταση κλέβουν looks και γκλαμουριάρικη παρέλαση αστέρων …

1941 Ιδρύεται το Γενικό Στρατηγείο των εθνικοαπελευθερωτικών παρτιζάνικων σωμάτων της Γιουγκοσλαβίας με επικεφαλής τον Ι. Μπ. Τίτο.

1941 Οι φασιστικές ρουμανικές αρχές αρχίζουν στο Ιάσιο ένα από τα πιο βίαια πογκρόμ στην εβραϊκή ιστορία, με αποτέλεσμα τη δολοφονία τουλάχιστον 13.266 Εβραίων.

1943 Πέθανε ο ρεμπέτης Βαγγέλης Παπάζογλου

1946 Η διάσκεψη των τεσσάρων υπουργών Εξωτερικών (Σοβιετικής Ένωσης, ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας) αποφάσισε ομόφωνα, μετά από πρόταση της Σοβιετικής Ένωσης, την απόδοση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα.

1950 Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στον Πόλεμο της Κορέας.

Για ποιόν πολέμησες στην Κορέα, Έλληνα στρατιώτη;

1951 Πέθανε ο μεγαλοεπιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη και αποκαλούμενος εθνικός ευεργέτης Κωνσταντίνος Σισμάνογλου («Σισμανόγλειο»)

1954 Ανοίγει κοντά στη Μόσχα ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Σοβιετικής Ένωσης.

1954 Ο προημιτελικός αγώνας του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου μεταξύ της Ουγγαρίας και της Βραζιλίας, που αναμενόταν να είναι συναρπαστικός, μετατρέπεται σε βίαιος, με τρεις παίκτες να αποβάλλονται και οι αψιμαχίες να συνεχίζονται και μετά τον αγώνα.

1962 «Ο τελικός της Νύχτας»: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντώνται στο ουδέτερο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Ο αγώνας στην κανονική του διάρκεια λήγει ισόπαλος 0- 0, ενώ στο 100ό λεπτό της παράτασης ο Ελβετός διαιτητής τον διακόπτει λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι όλα είναι κανονισμένα για να επαναληφθεί ο αγώνας για περισσότερες εισπράξεις, εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ, φοβούμενη παρόμοια επεισόδια, δεν ορίζει επαναληπτικό, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει νικητής τη χρονιά αυτή.

1965 Προφυλακίζονται ως ενεχόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι αξιωματικοί Ι. Θεοδοσίου, Γ. Δαμηλάκος, Τάκης Παπαγεωργόπουλος και Θεοφάνης Τόμπρας. Την επομένη προφυλακίζεται ως πρωτοστατήσας στην ίδρυση, οργάνωση και επέκταση του ΑΣΠΙΔΑ ο λοχαγός Αριστείδης Μπουλούκος.

1967 Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.

1974 Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Νίξον επισκέπτεται τη Σοβιετική Ένωση.

1976 Μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης πραγματοποιούν αεροπειρατεία στην πτήση 139 της Air France (Τελ Αβίβ-Αθήνα-Παρίσι), κατά την πορεία προς το Παρίσι και την ανακατευθύνεουν στην Ουγκάντα.

1977 Η Γαλλική Σομαλία αποκτά την ανεξαρτησία της, με την επονομασία, Τζιμπουτί.

1995 Στο Κατάρ, με αναίμακτο πραξικόπημα, ο πρίγκιπας διάδοχος Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Τάνι ανατρέπει τον πατέρα του που βρίσκεται στο εξωτερικό, και αυτοχρίζεται Εμίρης.

1998 Πέθανε ο κομμουνιστής διανοούμενος Κωστής Μοσκώφ

moskof

1999 Πέθανε ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός και πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών

2001 Πέθανε από καρκίνο ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης  Τζον Ούλερ “Τζακ” Λέμον ΙΙΙ (John Uhler “Jack” Lemmon III, γενν. 8-Φεβ-1925) , βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1973 Σώστε τον Τίγρη (Save the Tiger) και με Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1955 Μίστερ Ρόμπερτς (Mr. Roberts) και στενός φίλος και συνεργάτης του Γουόλτερ Ματάου. Ο Λέμον είχε επίσης λάβει Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1982 για την ταινία του Κώστα Γαβρά Ο αγνοούμενος (Missing). Πρωταγωνίστησε σε θρυλικές ταινίες όπως το Μερικοί το προτιμούν καυτό, Η γκαρσονιέρα, Γλυκιά μου Ίρμα, Ένα παράξενο ζευγάρι, και Το σύνδρομο της Κίνας.

2009 Πέθανε ο ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου

2016 Πέθανε ο Μπαντ Σπένσερ, Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης (Bud Spencer, πραγματικό όνομα Carlo Pedersoli γενν. 31-Οκτ-1929). Γνωστός για τους ρόλους δράσης – κωμωδίας και συνεργάτης του Τέρενς Χιλλ. Επιτυχημένος κολυμβητής στα νιάτα του , απέκτησε πτυχίο νομικής και είχε εγγράψει πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Πήρε μέρος σε περισσότερες από 65 ταινίες.

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές