Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το Διαδικτυακό Εμπόριο των μονοπωλίων κλείνει χιλιάδες μικρά καταστήματα

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Ο θάνα­τος των μικρών κατα­στη­μά­των επέρ­χε­ται σε ταχύ­τε­ρους ρυθ­μούς από τις προ­βλέ­ψεις.   5000 μικρά κατα­στή­μα­τα λια­νι­κής και γρα­φεία υπη­ρε­σιών έχουν κλεί­σει τα τελευ­ταία 5 χρό­νια μόνο στην Σου­η­δία. Σε 10.000 υπο­λο­γί­ζο­νται να κλεί­νουν κάθε χρό­νο στις ΗΠΑ. Παρό­μοια εικό­να συνα­ντά­ται και στον υπό­λοι­πο κόσμο.

Σύμ­φω­να με την έκθε­ση του Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου της Σου­η­δί­ας έως και 11.000 κατα­στή­μα­τα πρό­κει­ται να κλεί­σουν μέχρι το 2025. 49.000 θέσεις εργα­σί­ας θα εξαφανιστούν.
Μια από τις κύριες αιτί­ες είναι το Εμπό­ριο μέσω διαδικτύου.

Το 2025 οι παραγ­γε­λί­ες μέσω δια­δι­κτύ­ου θα απο­τε­λούν το 22 ή το 33% του λια­νι­κού εμπο­ρί­ου στην Σου­η­δία σύμ­φω­να με τα δύο σενά­ρια πρόβλεψης.

Στο εμπό­ριο των σπά­νιων ειδών που παραγ­γέλ­λο­νται τα ποσο­στά θα είναι μεγα­λύ­τε­ρα, από 31 ή μέχρι 46%, από αυτά το 8–17% θα είναι παραγ­γε­λί­ες από το εξωτερικό.

Από 6000 μέχρι 11000 κατα­στή­μα­τα θα κλεί­σουν και 28.000 μέχρι και 49.000 θέσεις εργα­σί­ας θα εξα­φα­νι­στούν. Αυτά λέει ο οικο­νο­μι­κός διευ­θυ­ντής του Επι­με­λη­τη­ρί­ου Johan Davidsson για τα δύο σενά­ρια του ήπιου και του σκλη­ρού αφανισμού.

Ο απο­λο­γι­σμός των 4 τελευ­ταί­ων χρό­νων όμως ξεπέ­ρα­σε αρνη­τι­κά όλες τις δυσοί­ω­νες προ­βλέ­ψεις και δια­φο­ρο­ποιεί τα σενά­ρια. Το Δικτυα­κό Εμπό­ριο αυξή­θη­κε κατά 45%. Οι παραγ­γε­λί­ες το 2017 ήταν 11 δισε­κα­τομ­μύ­ρια ευρώ, 1 δισ παρα­πά­νω από το 2016!

Η έκθε­ση διαπιστώνει:

Στον τομέα των υπη­ρε­σιών η αύξη­ση ήταν 47%.

Στο σύνο­λο των παραγ­γε­λιών: το 16% αφο­ρούν υπη­ρε­σί­ες, το 39% εμπο­ρεύ­μα­τα και το 45% ταξίδια.

Ήδη έχουν κλεί­σει 5000 κατα­στή­μα­τα τα τελευ­ταία 5 χρόνια.

Αν η αύξη­ση αυτή συνε­χί­σει όπως το 2017 τότε θα αλλά­ξουν οι προ­βλέ­ψεις και οι χαμέ­νες θέσεις εργα­σί­ας μπο­ρεί να φτά­σουν ακό­μη και τις 133.000 προ­σθέ­τει ο Davidsson.

-Πιστεύ­α­με πως τα ποσο­στά θα είναι της τάξης του 15% και τότε θα ήταν δια­χει­ρί­σι­μα. Όμως ήδη στα ηλε­κτρι­κά, στα ηλε­κτρο­νι­κά είδη και στα βιβλία το όριο έχει ξεπε­ρα­στεί. Στον τομέα της μόδας έχει φτά­σει στο 15%. Ήδη άρχι­σαν ακό­μη περισ­σό­τε­ρες μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις μόδας να δίνουν την δυνα­τό­τη­τα παραγ­γε­λί­ας με δικαί­ω­μα επι­στρο­φής μέσω δικτύ­ου για να ακο­λου­θή­σουν την εξέ­λι­ξη. Αυτό χτυ­πά­ει ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τα μικρά καταστήματα.

-Αν το ποσο­στό παραγ­γε­λιών από το εξω­τε­ρι­κό θα αυξά­νε­ται τότε οι συνέ­πειες θα είναι κατα­στρο­φι­κές, συμπλη­ρώ­νει η Karin Johansson διευ­θύ­ντρια του Επι­με­λη­τη­ρί­ου. Η εισβο­λή στην ντό­πια αγο­ρά τερά­στιων επι­χει­ρή­σε­ων όπως η Amazon που απο­κλει­στι­κά παίρ­νει παραγ­γε­λί­ες μέσω δικτύ­ου θα επι­δει­νώ­σει την κατά­στα­ση. Κάτι πρέ­πει να σκε­φτούν οι πολι­τι­κοί μας για την προ­στα­σία της ντό­πιας αγοράς.

Οι μεγά­λοι παί­κτες, τα μονο­πώ­λια με τις μεγά­λες αλυ­σί­δες, μπαί­νουν ακό­μη πιο γερά στο παι­χνί­δι και οι μικροί δεν μπο­ρούν να ακο­λου­θή­σουν. Ιδιαί­τε­ρα στην επαρ­χία και με τις ισχύ­ου­σες κλι­μα­το­λο­γι­κές συν­θή­κες της Σουηδίας.

Όποιο σενά­ριο και να επι­κρα­τή­σει η φθο­ρά και το κλεί­σι­μο των μικρών κατα­στη­μά­των και γρα­φεί­ων δεν μπο­ρεί να στα­μα­τή­σει. Η κρί­ση του 2008 δεν έχει ξεπε­ρα­στεί και η αδύ­να­μη ανά­καμ­ψη δεν θα σημαί­νει καλύ­τε­ρες μέρες για τους «μικρούς» επιχειρηματίες.

Κανείς δεν μπο­ρεί φυσι­κά να προ­στα­τέ­ψει ούτε την ντό­πια παρα­γω­γή ούτε τα μικρά κατα­στή­μα­τα όσο και να το επι­κα­λεί­ται η διευ­θύ­ντρια. Στο σύστη­μα της ελεύ­θε­ρης αγο­ράς και του αντα­γω­νι­σμού το μεγά­λο ψάρι κάποια στιγ­μή θα φάει το μικρό.

Άλλω­στε οι “ φονιά­δες” των μικρών κατα­στη­μά­των είναι εδώ και πολ­λά χρό­νια τα ίδια τα Σου­η­δι­κά μονο­πώ­λια όπως το ΙΚΕΑ, η Έρικ­σον, η ΗΜ και οι άλλες επι­χει­ρή­σεις που με τις αλυ­σί­δες τους και το δια­δι­κτυα­κό εμπό­ριο μονο­πω­λούν την αγορά.

Ούτε καν έξο­δα μετα­φο­ράς δεν χρε­ώ­νουν όταν φέρ­νουν τις παραγ­γε­λί­ες επί­πλων και ηλε­κτρι­κών ειδών στα σπί­τια. Ποια μικρή επι­χεί­ρη­ση μπο­ρεί να κάνει το ίδιο;

Ποια μπο­ρεί να αντι­πα­ρα­τε­θεί στην τερά­στια δια­φή­μι­ση των μονοπωλίων;

Οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι και τα μικρά κατα­στή­μα­τα έχουν τους φυσι­κούς τους συμ­μά­χους στους εργα­ζό­με­νους και στην εργα­τι­κή τάξη, στην κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία που μπο­ρεί να βάλει φρέ­νο στην κυριαρ­χία των μονοπωλίων.

________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο