Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Το σχέδιο για την κατάτμηση της Β Αθηνών

Τα «σπα­σι­μο» της Β’ Περι­φέ­ρειας Αθη­νών θα περι­λαμ­βά­νε­ται σε τρο­πο­λο­γία που σχε­διά­ζε­ται να κατα­τε­θεί σήμε­ρα από τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Πάνο Σκουρ­λέ­τη στο νομο­σχέ­διο για τις αλλα­γές στην Τοπι­κή Αυτο­διοί­κη­ση «Κλει­σθέ­νης 1», το οποίο ανα­μέ­νε­ται να προ­ω­θη­θεί σήμε­ρα για επε­ξερ­γα­σία στη Βουλή

Η κατά­τμη­ση της θηριώ­δους Β’ Εκλο­γι­κής Περι­φέ­ρειας Αθη­νών στην οποία εκλέ­γο­νται 44 βου­λευ­τές, περί­που το 1/6 του συνό­λου της Βου­λής, έχει συνο­μο­λο­γη­θεί ως ανα­γκαία από όλα τα κόμ­μα­τα, πλην ΚΚΕ (στο τέλος του κει­μέ­νου η θέση του) καθώς επί­σης και το «σπά­σι­μο» του λεγό­με­νου Υπο­λοί­που Αττι­κής, που επί­σης προ­βλέ­πε­ται στη συγκε­κρι­μέ­νη τροπολογία.

Η κυβέρ­νη­ση σπά­ει σε τρεις τομείς τη συγκε­κρι­μέ­νη εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια, μοι­ρά­ζο­ντας τους συνο­λι­κά 44 βου­λευ­τές που εκλέ­γο­νταν με το υφι­στά­με­νο σύστη­μα, κατά τρό­πο που ευνο­εί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ στις προ­σε­χείς εκλο­γές. Ο τρό­πος με τον οποίο δημιουρ­γού­νται οι νέες εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες ευνο­εί σαφώς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εντάσ­σει δύο δήμους στους οποί­ους ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλε­γεί πρώ­τος, τον Δήμο Φιλα­δέλ­φειας — Χαλ­κη­δό­νας και τον Δήμο Γαλα­τσί­ου στην προη­γού­με­νη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση (Σεπτέμ­βριος 2015) στον τομέα των «βορεί­ων» προ­α­στί­ων, όπου η Ν.Δ. είχε την πρώ­τη θέση, με στό­χο να επι­τύ­χει την εκλο­γή μεγα­λύ­τε­ρου αριθ­μού βουλευτών.

Αντί­στοι­χα, χωρί­ζει στα δύο και το Υπό­λοι­πο Αττι­κής και στον τομέα με τους δήμους των νοτί­ων προ­α­στί­ων, οι οποί­οι στις τελευ­ταί­ες εκλο­γές ανέ­δει­ξαν στην πλειο­ψη­φία τους πρώ­το κόμ­μα τη ΝΔ, εντάσ­σο­νται οι δήμοι Ηλιού­πο­λης, Δάφ­νης-Υμητ­τού, Ζωγρά­φου, Βύρω­να και Και­σα­ρια­νής, στους οποί­ους είχε επι­κρα­τή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Σύμ­φω­να με την τρο­πο­λο­γία του υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών, η Β’ Εκλο­γι­κή Περι­φέ­ρεια Αθη­νών με τις 44 έδρες χωρί­ζε­ται ως εξής:

– ο Βόρειος Τομέ­ας (Β1) περι­λαμ­βά­νει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες,

– ο Δυτι­κός Τομέ­ας (Β2) 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες και

– ο Νότιος Τομέ­ας (Β3) 13 δήμους θα έχει 18 έδρες.

Συγκε­κρι­μέ­να:

• Στον Β1 τομέα ανή­κουν οι δήμοι:

–Χαλάν­δρι,

– Μαρού­σι,

– Κηφι­σιά,

– Νέα Ιωνία,

– Αγία Παρασκευή,

– Νέο Ηράκλειο,

– Παπά­γου,

– Πεντέ­λη,

– Λυκό­βρυ­ση — Πεύκη,

– Βρι­λήσ­σια,

– Μετα­μόρ­φω­ση,

– Φιλο­θέη — Ψυχικό,

– Φιλα­δέλ­φεια — Χαλ­κη­δό­να και

– Γαλά­τσι

• Στον Β2 τομέα ανή­κουν οι δήμοι:

– Περι­στέ­ρι,

– Ιλιον,

– Αιγά­λεω,

– Αγιοι Ανάρ­γυ­ροι — Καματερό,

– Πετρού­πο­λη,

– Χαϊ­δά­ρι,

– Αγία Βαρβάρα.

(Σε αυτούς τους δήμους είχε επι­κρα­τή­σει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν γίνε­ται καμιά «μετα­φο­ρά» άλλων δήμων…).

• Στον Β3 τομέα ανή­κουν οι δήμοι:

– Καλ­λι­θέα,

– Γλυ­φά­δα,

– Νέα Σμύρνη,

– Αγιος Δημήτριος,

– Παλαιό Φάληρο,

– Ελλη­νι­κό — Αργυρούπολη,

– Αλι­μος, Μοσχά­το — Ταύρος

και μετα­φέ­ρο­νται από τον κεντρι­κό τομέα:

– Ηλιού­πο­λη,

– Ζωγρά­φου,

– Βύρω­νας,

– Δάφ­νη — Υμητ­τός και

– Και­σα­ρια­νή.

Το υπό­λοι­πο Αττι­κής χωρί­ζε­ται σε δύο εκλο­γι­κές περιφέρειες:

Ανα­το­λι­κή Αττι­κή με 10 έδρες, που περι­λαμ­βά­νει 13 δήμους:

– Αχαρ­νές,

– Παλ­λή­νη,

– Βάρη — Βού­λα — Βουλιαγμένη,

– Διό­νυ­σος,

– Σπά­τα — Αρτέμιδα,

– Ωρω­πός,

– Μαρα­θώ­νας,

– Κορω­πί,

– Σαρω­νι­κός,

– Παια­νία,

– Λαυ­ρε­ω­τι­κή,

– Ραφή­να — Πικέρ­μι και

– Μαρ­κό­που­λο

Δυτι­κή Αττι­κή με 4 έδρες, που περι­λαμ­βά­νει 5 δήμους

– Φυλή,

– Μέγα­ρα,

– Ασπρό­πυρ­γος,

– Ελευ­σί­να,

– Μάν­δρα\

Στη Δυτι­κή Αττι­κή στην προη­γού­με­νη εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση εκλέ­γο­νταν 5 βου­λευ­τές, ωστό­σο με τη νέα κατα­νο­μή μία έδρα χάνε­ται και θα μετα­φερ­θεί στην Αχα­ΐα, όπου από 8 θα εκλέ­γο­νται πλέ­ον 9 βουλευτές.

ΚΚΕ: Απορρίπτουμε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

«Απορ­ρί­πτου­με την κατά­τμη­ση των μεγά­λων εκλο­γι­κών περι­φε­ρειών, για­τί στρέ­φε­ται κυρί­ως κατά των μικρό­τε­ρων κομ­μά­των», ανα­φέ­ρει η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ στην απα­ντη­τι­κή επι­στο­λή προς τον υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Πάνο Σκουρ­λέ­τη για να παρα­στεί εκπρό­σω­πος του Κόμ­μα­τος σε παρου­σί­α­ση της κυβερ­νη­τι­κής πρό­τα­σης για το σπά­σι­μο της Β’ Αθή­νας. Στην απα­ντη­τι­κή επι­στο­λή η Κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα επι­ση­μαί­νει πως «δεν θεω­ρού­με ότι υφί­στα­ται λόγος για την παρου­σία εκπρο­σώ­που μας σε μια τέτοια συνάντηση».

Ολό­κλη­ρη η επι­στο­λή έχει ως εξής:

«Σε απά­ντη­ση της επι­στο­λής σας για την παρου­σία εκπρο­σώ­που του ΚΚΕ στην παρου­σί­α­ση της πρό­τα­σης, σχε­τι­κά με την κατά­τμη­ση των μεγά­λων εκλο­γι­κών περι­φε­ρειών, σας γνω­ρί­ζου­με το εξής:

Δεν θεω­ρού­με ότι υφί­στα­ται λόγος για την παρου­σία εκπρο­σώ­που μας σε μια τέτοια συνά­ντη­ση. Η θέση του ΚΚΕ για το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα είναι εδώ και και­ρό δημό­σια εκφρα­σμέ­νη. Απορ­ρί­πτου­με την κατά­τμη­ση των μεγά­λων εκλο­γι­κών περι­φε­ρειών, για­τί στρέ­φε­ται κυρί­ως κατά των μικρό­τε­ρων κομμάτων.

Ως γνω­στόν, τα μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα εκλέ­γουν τις περισ­σό­τε­ρες έδρες τους στις μεγά­λες εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες, συνε­πώς μια πιθα­νή κατά­τμη­σή τους θα έχει ως απο­τέ­λε­σμα να εκλέ­γο­νται βου­λευ­τές τυχαία σε διά­φο­ρες περιο­χές, με βάση τις “καρα­μπό­λες” του εκλο­γι­κού νόμου, αλλοιώ­νο­ντας επί της ουσί­ας την αντι­προ­σω­πευ­τι­κό­τη­τα της ψήφου.

Με τη συγκε­κρι­μέ­νη πρό­τα­ση, όπως και με την αντί­στοι­χη της ΝΔ, εξυ­πη­ρε­τού­νται άλλου είδους σκο­πι­μό­τη­τες και όχι το αίτη­μα για περισ­σό­τε­ρη δημο­κρα­τία ή δια­φά­νεια. Εξυ­πη­ρε­τού­νται πρα­κτι­κές απο­προ­σα­να­το­λι­σμού από τα πραγ­μα­τι­κά προ­βλή­μα­τα, όπως επί­σης και σκο­πι­μό­τη­τες κατα­νο­μής των κεντρι­κών στε­λε­χών των κομ­μά­των του δικομ­μα­τι­σμού — διπολισμού.

Στη Βου­λή μπο­ρεί κάλ­λι­στα να γίνει συζή­τη­ση για αυτά τα ζητή­μα­τα και κάθε κόμ­μα να τοπο­θε­τη­θεί ουσιαστικά».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο