Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο

Το καλο­καί­ρι του 2023 δια­φαί­νε­ται στα­δια­κά ότι θα είναι ιδιαί­τε­ρα θερ­μό, με το ευρω­παϊ­κό παρα­τη­ρη­τή­ριο Copernicus να επι­βε­βαιώ­νει σήμε­ρα ότι ο συν­δυα­σμός της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής και της επι­στρο­φής του φαι­νο­μέ­νου El Niño ωθεί τις θερ­μο­κρα­σί­ες στους ωκε­α­νούς και τη Γη σε πρω­το­φα­νή επίπεδα.

Αν και δεν είναι εύκο­λο να προ­βλε­φθεί η εξέ­λι­ξη του καλο­και­ριού, στη Γη — από την Κίνα ως την Ισπα­νία, περ­νώ­ντας από τον Ατλα­ντι­κό-κατα­γρά­φο­νται ρεκόρ θερ­μο­κρα­σί­ας ήδη από τον Απρί­λιο, η πιο ξεκά­θα­ρη ένδει­ξη της απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης του κλί­μα­τος του πλα­νή­τη, με κατα­στρο­φι­κές συνέ­πειες: δασι­κές πυρ­κα­γιές, ξηρα­σία, σφο­δρές βροχοπτώσεις…

«Ο φετι­νός Ιού­νιος ήταν ο πιο θερ­μός που έχει κατα­γρα­φεί σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, λίγο περισ­σό­τε­ρο από μισό βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω από τον μέσο όρο της περιό­δου 1991–2000, ξεπερ­νώ­ντας κατά πολύ το ρεκόρ του Ιου­νί­ου του 2019», επε­σή­μα­νε η υπη­ρε­σία Copernicus για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή (C3S), τα στοι­χεία της οποί­ας, που συγκε­ντρώ­νο­νται από το 1950 , θεω­ρού­νται μαζί με αυτά της αμε­ρι­κα­νι­κής NOAA από τα πιο αξιό­πι­στα παγκοσμίως.

Η θερ­μο­κρα­σία έσπα­σε ρεκόρ στη βορειο­δυ­τι­κή Ευρώ­πη, ενώ κάποιες περιο­χές του Κανα­δά, των ΗΠΑ, του Μεξι­κού, της Ασί­ας και της ανα­το­λι­κής Αυστρα­λί­ας «ήταν σαφώς πιο θερ­μές από το κανο­νι­κό», ανα­κοί­νω­σε το Copernicus, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πόσο μεγά­λη ήταν η δια­φο­ρά της θερ­μο­κρα­σί­ας από το κανονικό.

Αντι­θέ­τως οι θερ­μο­κρα­σί­ες στη δυτι­κή Αυστρα­λία, τις δυτι­κές ΗΠΑ και τη δυτι­κή Ρωσία ήταν χαμη­λό­τε­ρες από το συνηθισμένο.

Εδώ και 15 χρό­νια οι θερ­μο­κρα­σί­ες που κατα­γρά­φο­νται τον μήνα Ιού­νιο είναι στα­θε­ρά πάνω από τον μέσο όρο της περιό­δου 1991–2000, αλλά «ο Ιού­νιος του 2023 είναι πολύ πάνω από τους άλλους. Πρό­κει­ται για ένα είδος παρέκ­κλι­σης στο οποίο δεν είμα­στε συνη­θι­σμέ­νοι», εξή­γη­σε ο Ζου­λιέν Νικο­λά ερευ­νη­τής στο C3S.

Η μέση παγκό­σμια θερ­μο­κρα­σία ήταν τον Ιού­νιο 16,51 βαθ­μοί Κελ­σί­ου, υψη­λό­τε­ρη κατά 0,53 βαθ­μό Κελ­σί­ου από τον μέσο όρο των τριών προη­γού­με­νων δεκα­ε­τιών. Το προη­γού­με­νο ρεκόρ, τον Ιού­νιο του 2019, ήταν κατά 0,37 βαθ­μό Κελ­σί­ου πάνω αυτόν τον μέσο όρο.

Θαλάσσιοι καύσωνες

«Το ρεκόρ του Ιου­νί­ου του 2023 οφεί­λε­ται σε μεγά­λο βαθ­μό στις ιδιαί­τε­ρα υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες στην επι­φά­νεια των ωκε­α­νών», υπο­γράμ­μι­σε ο ερευνητής.

Η θερ­μο­κρα­σία στον Ειρη­νι­κό Ωκε­α­νό έφτα­σε σε επί­πε­δο ρεκόρ ήδη τον Μάιο, λόγω του φαι­νο­μέ­νου El Niño. Τον Ιού­νιο θαλάσ­σιοι καύ­σω­νες κατα­γρά­φη­καν στον βόρειο Ατλα­ντι­κό, επε­σή­μα­νε ο Νικολά.

«Ακραί­οι θαλάσ­σιοι καύ­σω­νες» κατα­γρά­φη­καν στη Βαλ­τι­κή θάλασ­σα καθώς και γύρω από την Ιρλαν­δία και τη Μεγά­λη Βρε­τα­νία, χώρα η οποία ανα­κοί­νω­σε πριν λίγες ημέ­ρες ότι ο Ιού­νιος που πέρα­σε ήταν ο θερ­μό­τε­ρος που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ.

Εξάλ­λου η τάση αυτή φαί­νε­ται ότι συνε­χί­ζε­ται και τον Ιού­λιο: η περα­σμέ­νη Τρί­τη ήταν η θερ­μό­τε­ρη που έχει ποτέ κατα­γρα­φεί σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, καταρ­ρί­πτο­ντας το ρεκόρ που κατεί­χε, για λίγο, η Δευ­τέ­ρα 3 Ιου­λί­ου, σύμ­φω­να με την Αμε­ρι­κα­νι­κή Υπη­ρε­σία Παρα­τή­ρη­σης των Ωκε­α­νών και της Ατμό­σφαι­ρας (NOAA).

Την Τρί­τη 4η Ιου­λί­ου, η μέση θερ­μο­κρα­σία του αέρα και της επι­φά­νειας του πλα­νή­τη μετρή­θη­κε στους 17,18 ° C.

Η υπερ­θέρ­μαν­ση του πλα­νή­τη θα τρο­φο­δο­τεί­ται τους επό­με­νους μήνες από το φαι­νό­με­νο El Niño το οποίο θα συνε­χι­στεί ολό­κλη­ρο το έτος με μία έντα­ση που ανα­μέ­νε­ται να είναι «του­λά­χι­στον μετρια­σμέ­νη», όπως έχει ανα­κοι­νώ­σει ο Παγκό­σμιος Οργα­νι­σμός Μετεωρολογίας.

Παράλ­λη­λα «ο όγκος των παγε­τώ­νων της Ανταρ­κτι­κής μειώ­θη­κε στο χαμη­λό­τε­ρο επί­πε­δό για τον μήνα Ιού­νιο από τότε που δια­τη­ρού­νται δορυ­φο­ρι­κά στοι­χεία, κατά 17% μικρό­τε­ρος από τον μέσο όρο», σύμ­φω­να με το Copernicus.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο