Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Υπό επιτροπεία η Ελλάδα και μετά την (μη) έξοδο από τα μνημόνια, μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων

Υπό επι­τρο­πεία θα παρα­μέ­νει η Ελλά­δα και μετά τη λήξη του 3ου μνη­μο­νί­ου, τον Αύγου­στο του 2018, σύμ­φω­να με την απά­ντη­ση του επί­τρο­πος Οικο­νο­μι­κών και Νομι­σμα­τι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκο­βι­σί σε ερώ­τη­ση του ευρω­βου­λευ­τή Ν. Χου­ντή για το πότε η Ελλά­δα θα βγει από την Επιτροπεία.

Ο κ. Μοσκο­βι­σί παρέ­πεμ­ψε τον Ν. Χου­ντή στο άρθρο 14 το οποίο λέει ότι η Ελλά­δα μέχρι να ξεπλη­ρώ­σει το 75% των δανεί­ων (176 δις ευρώ) που έχει λάβει θα είναι σε καθε­στώς επι­τρο­πεί­ας και χωρίς δικαί­ω­μα ψήφου:

«Τα κρά­τη μέλη παρα­μέ­νουν υπό επο­πτεία μετά το πρό­γραμ­μα εφό­σον δεν έχει εξο­φλη­θεί του­λά­χι­στον το 75% της χρη­μα­το­δο­τι­κής συν­δρο­μής που έχει ληφθεί από ένα ή περισ­σό­τε­ρα άλλα κρά­τη μέλη, τον ΕΜΧΣ, τον ΕΜΣ ή το ΕΤΧΣ».

Ο Π. Μοσκο­βι­σί δεν κάνει ανα­φο­ρά στο τι θα συμ­βεί μετά τη λήξη του 3ου μνη­μο­νί­ου και ανα­φέ­ρει μόνο, ότι θα λάβει υπό­ψη του την «κατά­στα­ση της χώρας και τα πλέ­ον ενη­με­ρω­μέ­να στοι­χεία για τις οικο­νο­μι­κές και χρη­μα­το­πι­στω­τι­κές συν­θή­κες και προ­ο­πτι­κές της αγο­ράς εκεί­νη τη χρο­νι­κή στιγμή».

Να υπεν­θυ­μί­σου­με το αφή­γη­μα της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ περί εξό­δου από τα μνη­μό­νια και τέλους της επι­τρο­πεί­ας, το οποίο και θα ξανα­ε­πα­να­λά­βει ο πρω­θυ­πουρ­γός και στη ΔΕΘ τις επό­με­νες ημέ­ρες. Η τοπο­θέ­τη­ση Μοσκο­βι­σί απο­κα­λύ­πτει το όσο απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή ήταν και είναι η συζή­τη­ση περί τέλους των μνη­μο­νί­ων. Η σκλη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα δε θα αλλάξει.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο