Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης κατά της ακρίβειας

Αρκε­τές χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν σήμε­ρα στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν κατά του υψη­λού κόστους δια­βί­ω­σης στην Τουρ­κία, σε ένα κλί­μα οικο­νο­μι­κής δυσχέ­ρειας στη χώρα που σημα­το­δό­τη­σε η κατάρ­ρευ­ση της ισο­τι­μί­ας της τουρ­κι­κής λίρας, μετέ­δω­σε το Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Υπό ισχυ­ρή αστυ­νο­μι­κή παρου­σία, οι δια­δη­λω­τές κρα­τού­σαν πλα­κάτ που ανα­γρά­φο­νταν συν­θή­μα­τα με ανα­φο­ρά στο κίνη­μα των «κίτρι­νων γιλέ­κων» στη Γαλλία.

Οι συμ­με­τέ­χο­ντες, που αντα­πο­κρί­θη­καν στο κάλε­σμα της Συν­δι­κα­λι­στι­κής Συνο­μο­σπον­δί­ας των Εργα­ζο­μέ­νων του Δημό­σιου Τομέα, ήρθαν από διά­φο­ρες περιο­χές της Τουρ­κί­ας, όπως την Αδρια­νού­πο­λη, την Πρού­σα και τη Γιά­λο­βα, στο βορειο­α­να­το­λι­κό τμή­μα της χώρας.

«Δου­λειά, ψωμί, ελευ­θε­ρία» φώνα­ζε ο κόσμος, πολ­λοί εκ των οποί­ων κρα­τού­σαν πλα­κάτ με συν­θή­μα­τα όπως «η κρί­ση είναι δική τους, οι δρό­μοι είναι δικοί μας» ή “Haziran”, ο Ιού­νιος στα τούρκικα.

Ο μήνας Ιού­νιος ανα­φέ­ρε­ται στις ογκώ­δεις δια­δη­λώ­σεις του 2013 ενα­ντί­ον της πολι­τι­κής του προ­έ­δρου της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, τις οποί­ες πυρο­δό­τη­σε το κίνη­μα δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά ενός κατα­σκευα­στι­κού σχε­δί­ου στο πάρ­κο Γκε­ζί στην Κωνσταντινούπολη.

Πριν από μία εβδο­μά­δα, αρκε­τές χιλιά­δες άνθρω­ποι δια­δή­λω­σαν στο Ντι­γιάρ­μπα­κιρ, στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Τουρ­κία, για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν για τη μεγά­λη αύξη­ση των τιμών τους τελευ­ταί­ους μήνες.

Η οικο­νο­μι­κή κατά­στα­ση στην Τουρ­κία έχει επι­δει­νω­θεί τους τελευ­ταί­ους μήνες, με τον πλη­θω­ρι­σμό στο 25,24% τον Οκτώ­βριο, ένα ποσο­στό χωρίς προη­γού­με­νο εδώ και 15 χρόνια.

Αν και ο πλη­θω­ρι­σμός μειώ­θη­κε στο 21,62% τον Νοέμ­βριο, η τιμή των βασι­κών προ­ϊ­ό­ντων, όπως των κρεμ­μυ­διών, παρα­μέ­νει υψηλή.

Από τον Ιανουά­ριο του 2018, η τουρ­κι­κή λίρα έχα­σε το 22,5% της αξί­ας της σε σύγκρι­ση με το δολάριο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο