Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Αθήνα

Αρκε­τές οι εκδη­λώ­σεις στην Αθή­να — κάποιες με εισι­τή­ριο, άλλες δωρε­άνν — για όσους δεν θα μπο­ρέ­σουν να φύγουν, αλλά και για εκεί­νους που θα την επι­σκε­φτούν τις ημέ­ρες αυτές. Εκδη­λώ­σεις για μικρούς και μεγάλους .

«Το Άστρο των Χριστουγέννων» στο Ευγενίδειο Ίδρυμα

Η ψηφια­κή παρά­στα­ση επι­στρέ­φει στο Ευγε­νί­δειο έως τις 5 Ιανουα­ρί­ου. Το Νέο Ψηφια­κό Πλα­νη­τά­ριο του Ιδρύ­μα­τος Ευγε­νί­δου, ο αγα­πη­μέ­νος χρι­στου­γεν­νιά­τι­κος προ­ο­ρι­σμός μικρών και μεγά­λων υπο­δέ­χε­ται και αυτές τις γιορ­τές το κοι­νό με οκτώ εντυ­πω­σια­κές ψηφια­κές παρα­στά­σεις και ται­νί­ες θόλου! Οι παρα­στά­σεις αυτές μετα­φέ­ρουν στο πνεύ­μα των εορ­τών και άλλο­τε μας μιλούν για «το Άστρο των Χρι­στου­γέν­νων», άλλο­τε γεμί­ζουν με τις θαυ­μα­στές εικό­νες που μας χαρί­ζει το Βόρειο Σέλας κι άλλο­τε μας ταξι­δεύ­ουν στο Σύμπαν που μας περιβάλλει.

Προ­τεί­νε­ται για ηλι­κί­ες άνω των 9 ετών.

«Χριστούγεννα στο Αστεροσκοπείο »

Έως τις 6 Ιανουα­ρί­ου 2018 το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών, στε­γα­σμέ­νο σε ένα υπέ­ρο­χα κομ­ψό κτί­ριο του 19ου αιώ­να ανοί­γει τις πόρ­τες του στο κοι­νό της Action Plus για μια ξεχω­ρι­στή γιορ­τι­νή ξενά­γη­ση από τους αστρο­νό­μους του, με παρα­τή­ρη­ση του ουρα­νού από το τηλε­σκό­πιο Δωρί­δη, στον λόφο της Πνύ­κας και με θεμα­τι­κή ομι­λία από την αστρο­φυ­σι­κό Φιό­ρη — Ανα­στα­σία Μεταλ­λη­νού με θέμα: «Ο αστέ­ρας των Χρι­στου­γέν­νων και η αστρο­νο­μι­κή ερμη­νεία του». Μονα­δι­κά εκθέ­μα­τα, ιστο­ρί­ες για σπου­δαί­ες προ­σω­πι­κό­τη­τες της επι­στή­μης, το κατα­πλη­κτι­κό αντί­γρα­φο του Μηχα­νι­σμού των Αντι­κυ­θή­ρων και ο περί­φη­μος χάρ­τη της Σελή­νης, σχε­δια­σμέ­νος από τον Julius Shmid περι­μέ­νουν να ανα­κα­λυ­φθούν. Η ξενά­γη­ση γίνε­ται από την ομά­δα της ActionPlus, ενώ το πρό­γραμ­μα είναι κατάλ­λη­λο για ηλι­κί­ες άνω των 12 ετών.

Περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες στη διεύ­θυν­ση: https://action-plus.gr/product/christougenna-sto-asteroskopio/

Το Κέντρο Επι­σκε­πτών Θησεί­ου του Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών για το μήνα Δεκέμ­βριο πέρα από τις καθιε­ρω­μέ­νες δρά­σεις έχει ετοι­μά­σει ειδι­κές δρά­σεις για παι­διά και μεγάλους.

«Αναζητώντας το Άστρο των Χριστουγέννων»

Επει­δή οι γονείς απο­λαμ­βά­νουν το παι­χνί­δι με τα παι­διά, στις 27 Δεκεμ­βρί­ου στις 11:00 το Αστε­ρο­σκο­πείο έχει ετοι­μά­σει ένα ειδι­κό εκπαι­δευ­τι­κό πρό­γραμ­μα σχε­τι­κά με την επι­στη­μο­νι­κή ερμη­νεία του Άστρου των Χρι­στου­γέν­νων. Ένα δια­φο­ρε­τι­κό κυνή­γι θησαυ­ρού στο οποίο μπο­ρεί να συμ­με­τέ­χει όλη η οικο­γέ­νεια ή η παρέα σας! Ο Λόφος των Νυμ­φών μετα­μορ­φώ­νε­ται σε μία περιο­χή ερω­τα­πα­ντή­σε­ων που εσείς καλεί­στε να ξεκαθαρίσετε.

Τετάρ­τη 27 Δεκεμ­βρί­ου, 11:00–13:00

«Χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο Αστρο­νο­μι­κό Εργαστήριο»

Μία δρά­ση για παι­διά προ­σχο­λι­κής ηλι­κί­ας 4–6 ετώ). Οι πλα­νή­τες και τα αστέ­ρια θα συντρο­φεύ­ουν το Χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο δέντρο μας.

Τετάρ­τη 27 Δεκεμ­βρί­ου, 16:00–17:30

Μπο­ρεί­τε να μάθε­τε περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες εδώ:  http://www.noa.gr/images/news/11_12_2015/Xmas_kids.pdf

«Χριστούγεννα 2017 στο Μουσείο Ακρόπολης»

Το Μου­σείο Ακρό­πο­λης υπο­δέ­χε­ται τους επι­σκέ­πτες του με εορ­τα­στι­κές δρά­σεις, χρι­στου­γεν­νιά­τι­κη ατμό­σφαι­ρα και πολ­λές εκπλή­ξεις από τις 16 Δεκεμ­βρί­ου έως τις 31 Δεκεμ­βρί­ου. Μικροί και μεγά­λοι θα μπο­ρούν ν’ απο­λαύ­σουν παι­δι­κά εργα­στή­ρια, μου­σι­κές εκδη­λώ­σεις, παρα­δο­σια­κά γλυ­κί­σμα­τα, αλλά και ν’ ανα­κα­λύ­ψουν το φετι­νό γού­ρι του Μου­σεί­ου με την ευχή «Αγα­θή Τύχη».

Μπο­ρεί κανείς να ενη­με­ρω­θεί σχε­τι­κά με το πλή­ρες πρό­γραμ­μα των εκδη­λώ­σε­ων στη διεύ­θυν­ση:  http://www.theacropolismuseum.gr/el/content/eortastiko-programma-moyseioy-akropolis

«Ο Φλοίσβος στη χώρα του Καρυοθραύστη»

Έως τις 6 Ιανουα­ρί­ου ο μικρός μας ήρω­ας Φλοί­σβος σκαρ­φα­λώ­νει στη βιβλιο­θή­κη και ανοί­γει το και­νού­ριο του βιβλίο, για να συνα­ντή­σει φέτος τον Καρυο­θραύ­στη και τη Νεράι­δα των Ζαχα­ρω­τών, σε ένα φαντα­στι­κό ταξί­δι, που θα ζωντα­νέ­ψει στη Μαρί­να Φλοίσβου.

Η Μαρί­να Φλοί­σβου και «Ο Φλοί­σβος στη χώρα του Καρυο­θραύ­στη» δημιουρ­γούν ένα παρα­μυ­θέ­νιο σκη­νι­κό σαν ένα πραγματικό…βιβλίο, οι σελί­δες του οποί­ου ζωντα­νεύ­ουν και φέτος τη χρι­στου­γεν­νιά­τι­κη διά­θε­ση μικρών και μεγάλων!

Το εορ­τα­στι­κό πρό­γραμ­μα περι­λαμ­βά­νει καλ­λι­τε­χνι­κά εργα­στή­ρια χρι­στου­γεν­νιά­τι­κων στο­λι­διών, φαντα­στι­κά παι­χνί­δια, εμπνευ­σμέ­νες δρα­στη­ριό­τη­τες ζαχα­ρο­πλα­στι­κής, θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις, μαγι­κά, μου­σι­κή, χορό και φυσι­κά φωτο­γρα­φί­ες με τον λατρε­μέ­νο όλων, τον Άγιο Βασί­λη, με φόντο το υπέ­ρο­χο φως ενός χει­μω­νιά­τι­κου δειλινού.

Ανα­λυ­τι­κό πρό­γραμ­μα εκδη­λώ­σε­ων στη διεύ­θυν­ση  ΕΔΩ

Άρωμα Χριστουγέννων στην Αθήνα

Δια­κό­σιες είκο­σι εκδη­λώ­σεις, σε 34 ημέ­ρες. Στις γει­το­νιές της Αθή­νας αλλά και στα 7 πιο εμβλη­μα­τι­κά σημεία της πρωτεύουσας.

Πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, Στύ­λοι του Ολυ­μπί­ου Διός, Μονα­στη­ρά­κι, πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος, πλα­τεία Ομο­νοί­ας, Αθη­ναϊ­κή Τρι­λο­γία (Προ­πύ­λαια) και Θησείο βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο αλλά και κάθε γει­το­νιά γίνε­ται κυψέ­λη πολι­τι­σμού με 49 εκδη­λώ­σεις μου­σι­κής, θεά­τρου, καθώς και δρά­σεις για παι­διά, σε κλει­στούς χώρους και πλα­τεί­ες σε κάθε γειτονιά.

Στην Πλα­τεία Συντάγ­μα­τος, κάτω από το φωτει­νό δέντρο έως τις 30 Δεκεμ­βρί­ου, ορχή­στρες καθώς και ένα εντυ­πω­σια­κό Glasshouse — ένας γυά­λι­νος ραδιο­θά­λα­μος απ’ όπου δια­κε­κρι­μέ­νοι DJs, δίνουν από την κεντρι­κή σκη­νή τον παλ­μό και τον τόνο των γεμά­των ζωντά­νια Χρι­στου­γέν­νων, καλώ­ντας μας να γίνου­με όλοι μέρος της μεγά­λης αυτής γιορ­τής και να ανα­κα­λύ­ψου­με τη χαρά της συμ­με­το­χής και της φιλι­κής συνύπαρξης.

Η φαντα­σία κάνει στά­ση στην πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος, που θα απο­θε­ω­θεί από τους μικρούς μας φίλους, ενώ το όνει­ρο στην πλα­τεία Μονα­στη­ρα­κί­ου που θα πλαι­σιω­θεί με φωτει­νές φιγού­ρες. Το φως και τη γνώ­ση θα συνα­ντή­σου­με στους Στύ­λους του Ολυ­μπί­ου Διός και την Αθη­ναϊ­κή Τρι­λο­γία αντίστοιχα.

Τη μεγα­λύ­τε­ρη νύχτα της χρο­νιάς, 21 Δεκεμ­βρί­ου, έχε­τε την ευκαι­ρία να τη ζήσε­τε υπό τους «φωτει­νούς» ήχους και στί­χους της Λένας Πλά­τω­νος στους Στύ­λους του Ολυ­μπί­ου Διός, ενώ στα Προ­πύ­λαια θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν δρά­σεις φόρος-τιμής στις λέξεις, τα βιβλία, την εξέ­λι­ξη και την επιστήμη.

Η πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος απο­τε­λεί το κεντρι­κό σημείο των παι­δι­κών εκδη­λώ­σε­ων από 19 έως 31 Δεκεμ­βρί­ου. Εκτός από την πλα­τεία Κλαυθ­μώ­νος, καλ­λι­τε­χνι­κά δρώ­με­να, θεα­τρι­κές παρα­στά­σεις και εργα­στή­ρια, τους περι­μέ­νουν και στα Μου­σεία, τις Βιβλιο­θή­κες, τα Πολι­τι­στι­κά Κέντρα, το Κέντρο Πηλού του δήμου Αθη­ναί­ων, καθώς και σε επι­λεγ­μέ­νους πολι­τι­στι­κούς χώρους.

Η Δημο­τι­κή Αγο­ρά Κυψέ­λης έως την Κυρια­κή 24 Δεκεμ­βρί­ου βάζει τα γιορ­τι­νά της με μου­σι­κή, δώρα, παι­χνί­δια, μαγει­ρέ­μα­τα, εργα­στή­ρια και περι­μέ­νει μικρούς και μεγά­λους στην πιο εορ­τα­στι­κή Κυψέλη.

Την Παρα­μο­νή της Πρω­το­χρο­νιάς η Αθή­να θα υπο­δε­χτεί το 2018 στο Θησείο με ένα πολυ­θέ­α­μα — έκπλη­ξη, σχε­δια­σμέ­νο και σκη­νο­θε­τη­μέ­νο για να ολο­κλη­ρώ­σει την αφή­γη­ση του χρι­στου­γεν­νιά­τι­κου παρα­μυ­θιού με την υπο­γρα­φή των Γιάν­νη Κακλέα, Μανό­λη Παντε­λι­δά­κη και Φρό­σως Λύτρα, καλε­σμέ­νους εκλε­κτούς καλ­λι­τέ­χνες και παρου­σια­στή το Χρή­στο Φερεντίνο.

Το σύν­θη­μα υπο­δο­χής του νέου έτους, με φόντο τον Παρ­θε­νώ­να, δίνει ο δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων Γιώρ­γος Καμί­νης, με τη Μαρί­ζα Ρίζου και τον Πάνο Μου­ζου­ρά­κη να ντύ­νουν με τις φωνές τους τα πρώ­τα λεπτά του 2018. Οι δύο καλ­λι­τέ­χνες διευ­κρί­νη­σαν οτι τις αμοι­βές τους θα τις δια­θέ­σουν σε ιδρύ­μα­τα κοι­νω­νι­κής αλληλεγγύης.

Νωρί­τε­ρα οι Batuca, οι Batala και οι Artventure δίνουν με κρου­στά και πνευ­στά το ρυθ­μό της βρα­διάς, οι Circus Dayz φέρ­νουν τη μαγεία και η Φιλαρ­μο­νι­κή Ορχή­στρα δήμου Αθη­ναί­ων με υπέ­ρο­χες χρι­στου­γεν­νιά­τι­κες μελω­δί­ες, μας προ­ε­τοι­μά­ζει να υπο­δε­χτού­με στις 22.00 τη μονα­δι­κή Ευαν­θία Ρεμπού­τσι­κα σε μία εμφά­νι­ση με πολ­λές εκπλή­ξεις. Τα Μου­σι­κά Σύνο­λα δήμου Αθη­ναί­ων, η Συμ­φω­νι­κή Ορχή­στρα, η Big Band, το Εργα­στή­ρι Ελλη­νι­κής Μου­σι­κής, η Φιλαρ­μο­νι­κή Ορχή­στρα και η Χορω­δία, απο­τε­λούν και φέτος μία δυνα­μι­κή παρου­σία στις γιορ­τές και συμπράτ­τουν με κατα­ξιω­μέ­νους καλλιτέχνες.

Δια­βά­στε εδώ το ανα­λυ­τι­κό πρό­γραμ­μα των εκδη­λώ­σε­ων: https://www.opanda.gr/images/xmas_2017-2018_program.pdf

Χριστούγεννα στο Εθνικό Θέατρο

Φέτος, τις ημέ­ρες των εορ­τών, οι ήρω­ες των παι­δι­κών παρα­στά­σε­ων του Μικρού Εθνι­κού, η «Μόμο», η παρέα της, αλλά και «Τα παι­διά του Γαλά­ζιου Πλα­νή­τη», το σκά­νε από τη σκη­νή, κρύ­βο­νται σε κάθε γωνιά του ιστο­ρι­κού κτι­ρί­ου Τσίλ­λερ και ετοι­μά­ζουν μονα­δι­κές εκπλή­ξεις για τους μικρούς τους φίλους. Το Εθνι­κό Θέα­τρο γεμί­ζει από παι­διά και γιορ­τά­ζει τη μαγεία των Χρι­στου­γέν­νων με τους μικρούς του φίλους.

Θα βοη­θή­σεις τη Μόμο να βρει το κλεμ­μέ­νο αστέ­ρι των Χρι­στου­γέν­νων; Μπο­ρείς να κάνεις το θλιμ­μέ­νο βιο­λί να χαμο­γε­λά­σει; Μήπως εσύ έχεις τη λύση για τους γρί­φους του Μαστρο­ώ­ρα; Και, τέλο­σπά­ντων, τι δου­λειά έχει μια χελώ­να να κάνει face painting, μια πέτρα να πραγ­μα­το­ποιεί ευχές και τρεις Γκρί­ζοι Κύριοι να στο­λί­ζουν μια χρι­στου­γεν­νιά­τι­κη που­τί­γκα; Θέλεις να ακο­λου­θή­σεις τον Τζί­τζη σε μια απο τις τρε­λο­ξε­να­γή­σεις του στο ιστο­ρι­κό κτί­ριο Τσίλ­λερ; Ακού­γε­ται ότι κυκλο­φο­ρούν σοφοί, βασι­λιά­δες αλλά και…καλλικάντζαροι στους δια­δρό­μους του!

Το Εθνι­κό Θέα­τρο γεμί­ζει από παι­διά και γιορ­τά­ζει την μαγεία των Χρι­στου­γέν­νων με τους μικρούς του φίλους!

Και μην φύγε­τε στο τέλος της παρά­στα­σης! Αμέ­σως μετά το χει­ρο­κρό­τη­μα ξεκι­νά το «Χρι­στου­γεν­νιά­τι­κο σκα­σιαρ­χείο». Η Μόμο, οι φίλοι της, αλλά και τα παι­διά του Γαλά­ζιου Πλα­νή­τη, το ‘σκά­νε απ’ τη σκη­νή και περι­μέ­νουν τους μικρούς θεα­τές σε διά­φο­ρες γωνιές, για face painting, γρί­φους, τρε­λο­χτε­νί­σμα­τα, μου­σι­κές, τρε­λο­ξε­να­γή­σεις και πολ­λές ακό­μα εκπλήξεις.

Ανα­λυ­τι­κά το πρό­γραμ­μα: https://www.n‑t.gr/el/youngstage/news/?nid=32584

Χριστούγεννα στο Μέγαρο 2017

Το Μέγα­ρο Μου­σι­κής σας περι­μέ­νει με μία σει­ρά εκδη­λώ­σε­ων για να σας βάλει για τα καλά στο πνεύ­μα των γιορτών.

«Τα Χρι­στού­γεν­να του Καρα­γκιό­ζη στο φεγ­γά­ρι», Θία­σος Ηλία Καρελλά

Τα φετι­νά Χρι­στού­γεν­να ο Καρα­γκιό­ζης και η παρέα του ζουν μια τρε­λή περι­πέ­τεια στο Διάστημα!

Ο Μεγά­λος Βεζί­ρης επι­θυ­μεί να περά­σει τις χρι­στου­γεν­νιά­τι­κες δια­κο­πές του στο φεγ­γά­ρι. Μια ομά­δα αστρο­ναυ­τών με αρχη­γό τον Καρα­γκιό­ζη, προ­σπα­θώ­ντας να προ­ε­τοι­μά­σει το έδα­φος και να βεβαιω­θεί πως όλα είναι ασφα­λή, έρχο­νται αντι­μέ­τω­ποι με αλλό­κο­τα εξω­γή­ι­να πλάσματα…

«Το ορα­τό­ριο των Χριστουγέννων»

Στις 20 Δεκεμ­βρί­ου, στις 20:30 το εμβλη­μα­τι­κό Ορα­τό­ριο των Χρι­στου­γέν­νων του Μπαχ: μια σύγ­χρο­νη ανά­γνω­ση ενός έργου σταθ­μού του μπα­ρόκ ρεπερ­το­ρί­ου από τους Μου­σι­κούς του Λού­βρου σε όργα­να επο­χής. (με ελλη­νι­κούς υπέρτιτλους)

«Ο Καρυοθραύστης του Γιούρι Γκριγκορόβιτς»

Μια χορευ­τι­κή υπερ­πα­ρα­γω­γή του θρύ­λου των Μπολ­σόι Γιού­ρι Γκρι­γκο­ρό­βιτς με το Grigorovich Ballet Theatre of Russia, με εντυ­πω­σια­κά εφέ και με την συμ­με­το­χή πρώ­των σολίστ των Μπολσόι.

«Γιάν­νης Μαρ­κό­που­λος: Τα κάλαντα»

Ο μεγά­λος έλλη­νας συν­θέ­της μετα­γρά­φει τα κάλα­ντα και άλλα παρα­δο­σια­κά χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα τρα­γού­δια από διά­φο­ρα σημεία της Ελλά­δας, για τα εγγό­νια του και για τα παι­διά όλου του κόσμου, με επί­ση­μη προ­σκε­κλη­μέ­νη την Ξένια Καλο­γε­ρο­πού­λου στην ανά­γνω­ση παρα­μυ­θιών. Δύο συναυ­λί­ες με γιορ­τι­νό χαρα­κτή­ρα, λίγο πριν από τα Χρι­στού­γεν­να, με τη συμ­με­το­χή παι­δι­κής χορω­δί­ας και μικρού μου­σι­κού συνόλου.

«Ουρα­νία Γκά­σιου: Ρεσι­τάλ εκκλη­σια­στι­κού οργάνου»

Στις 26 Δεκεμ­βρί­ου, στις 20:30 6.000 αυλοί ηχούν χαρ­μό­συ­να στο Μέγα­ρο. Το μεγα­λύ­τε­ρο εκκλη­σια­στι­κό όργα­νο στην Ελλά­δα, στα δεξιο­τε­χνι­κά χέρια της Ουρα­νί­ας Γκά­σιου. Έργα των Johann Sebastian Bach, Louis Vierne, Johann Pachelbel, Johannes Brahms, Olivier Messiaen, Pierre Cochereau, David Willcocks, Sigfrid Karg-Elert, Joseph Bonnet, Richard Purvis.

«Τα παρα­μύ­θια του Χ. Κ. Άντερσεν»

Ο Γιώρ­γος Νανού­ρης δια­σκευά­ζει και σκη­νο­θε­τεί επτά από τα πιο δημο­φι­λή παρα­μύ­θια του Χανς Κρί­στιαν Άντερ­σεν. Ένα ταξί­δι στον κόσμο των παρα­μυ­θιών από τους Μου­σι­κούς της Καμε­ρά­τας υπό τον Πανα­γιώ­τη Βλά­χο, που ζωντα­νεύ­ουν στη σκη­νή η Μαρία Ναυ­πλιώ­του, ο Νίκος Κου­ρής, η Λένα Παπα­λη­γού­ρα και ο Γιώρ­γος Νανούρης.

«Μάριος Φρα­γκού­λης: In the mοοd»

Στις 27 και 28 Δεκεμ­βρί­ου στις 20:30 αγα­πη­μέ­να τρα­γού­δια από γνω­στά μιού­ζι­καλ, οπε­ρέ­τες και χρι­στου­γεν­νιά­τι­κες μελω­δί­ες ερμη­νεύ­ουν ο Μάριος Φρα­γκού­λης, η Βασι­λι­κή Καρα­γιάν­νη και η Μυρ­σί­νη Μαρ­γα­ρί­τη υπό τη διεύ­θυν­ση του Στά­θη Σούλη.

«Εορ­τα­στι­κό γκα­λά με την Κρα­τι­κή Ορχή­στρα Αθηνών

Στις 30 Δεκεμ­βρί­ου στις 20:30 άριες και ορχη­στρι­κά απο­σπά­σμα­τα των Μότσαρτ, Ροσ­σί­νι, Όφφεν­μπαχ, Μπερν­στάιν από την Νίνα Κου­φο­χρή­στου, την Αρτέ­μι­δα Μπό­γρη και τον Βασί­λη Καβά­για υπό τη διεύ­θυν­ση του Λου­κά Καρυτινού.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο