Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

19 Ιουλίου 1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Στις 19 Ιού­λη 1980 αρχί­ζουν στη Μόσχα οι 12οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες. Στο κατά­με­στο από κόσμο στά­διο «Λένιν» γίνε­ται, κατά γενι­κή ομο­λο­γία, η πιο εντυ­πω­σια­κή τελε­τή έναρ­ξης. Η Μόσχα είχε βάλει τα καλά της, ενώ ειδι­κοί μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί πύραυ­λοι, που προ­κα­λούν πρό­ω­ρη βρο­χό­πτω­ση, έχουν εξα­σφα­λί­σει για λίγες του­λά­χι­στον ώρες αίθριο ουρα­νό πάνω από τους 80.000 θεα­τές και τους 6.000 αθλητές.
Οι διορ­γα­νω­τές δίνουν ιδιαί­τε­ρο βάρος στην παρου­σί­α­ση του αρχαί­ου ελλη­νι­κού πνεύ­μα­τος μέσα στην τελε­τή. Την παρά­στα­ση, όμως, κλέ­βουν οι περί­τε­χνοι σχη­μα­τι­σμοί δέκα χιλιά­δων ευέλ­πι­δων, οι οποί­οι, με τη βοή­θεια έγχρω­μων χαρ­το­νιών, σχη­μα­τί­ζουν με ακρί­βεια ηλε­κτρο­νι­κού υπο­λο­γι­στή σύν­θε­τες παραστάσεις.

Ομως, στη 12η Ολυ­μπιά­δα, ο ολυ­μπι­σμός υπέ­στη ένα σημα­ντι­κό τραύ­μα. Οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και αρκε­τές άλλες χώρες δεν επέ­τρε­ψαν στους αθλη­τές τους να πάρουν μέρος. Αφορ­μή ήταν η σοβιε­τι­κή παρου­σία στο Αφγα­νι­στάν, βάσει της συμ­φω­νί­ας με την κυβέρ­νη­ση της χώρας.

Το μποϊ­κο­τάζ των Αγώ­νων ανα­κοί­νω­σε ο Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζί­μι Κάρ­τερ σε ομι­λία του στο Κογκρέ­σο στις 4 Γενά­ρη 1980. Μετα­ξύ των άλλων μέτρων που ανα­κοι­νώ­νει, όπως το εμπάρ­γκο σιτη­ρών, απα­γό­ρευ­ση εξα­γω­γών προ­ϊ­ό­ντων υψη­λής τεχνο­λο­γί­ας, υπο­βάθ­μι­ση των διπλω­μα­τι­κών σχέ­σε­ων, ανα­στο­λή της επι­κύ­ρω­σης της συν­θή­κης SALT-II, απει­λεί ότι οι ΗΠΑ θα μποϊ­κο­τά­ρουν την Ολυ­μπιά­δα της Μόσχας.

Ηταν η πρώ­τη φορά στον 20ό αιώ­να, που η κορυ­φαία διε­θνής αθλη­τι­κή διορ­γά­νω­ση απει­λεί­ται να ναρ­κο­θε­τη­θεί για πολι­τι­κούς λόγους, αφού ακό­μα και οι Ολυ­μπια­κοί Αγώ­νες του ’36 στη χιτλε­ρι­κή Γερ­μα­νία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν κανο­νι­κά, σε μια επο­χή που τα τύμπα­να του πολέ­μου ακού­γο­νταν δυνα­τά στην Ευρώπη.

Η δήλω­ση Κάρ­τερ γίνε­ται δεκτή με δυσφο­ρία από τις κυβερ­νή­σεις της Δυτι­κής Ευρώ­πης. Στη συνέ­χεια όμως, η εξω­τε­ρι­κή πολι­τι­κή των ΗΠΑ προ­σα­να­το­λί­ζε­ται απο­κλει­στι­κά στο θέμα του μποϊ­κο­τάζ, ασκώ­ντας κάθε είδους πιέ­σεις στους «συμ­μά­χους» για να την ακο­λου­θή­σουν. Ο ίδιος ο Κάρ­τερ επι­κοι­νω­νεί τηλε­φω­νι­κά με περισ­σό­τε­ρους από 100 ηγέ­τες σ’ ολό­κλη­ρο τον κόσμο.

Ο κόλα­φος στην πολι­τι­κή των ΗΠΑ έρχε­ται από τη Διε­θνή Ολυ­μπια­κή Επι­τρο­πή, η οποία στις 12 Φλε­βά­ρη απο­φα­σί­ζει ομό­φω­να την πραγ­μα­το­ποί­η­ση της Ολυ­μπιά­δας στη Μόσχα. Σε πολ­λές χώρες, οι εθνι­κές ολυ­μπια­κές επι­τρο­πές (όπως στη Βρε­τα­νία), που είναι και απο­κλει­στι­κά υπεύ­θυ­νες για τη συμ­με­το­χή των αθλη­τών τους, παίρ­νουν απο­φά­σεις συμ­με­το­χής, παρά τις αντί­θε­τες απο­φά­σεις των κυβερνήσεων.

Τελι­κά, στη 12η Ολυ­μπιά­δα μετέ­χουν 81 χώρες και μετα­ξύ αυτών όλες οι χώρες της ΕΟΚ, πλην της Γερμανίας.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο