Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Πρωταγωνιστεί στην καταπολέμηση της βρεφικής θνησιμότητας

Το χαμηλότερο ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας στην ιστορία της Κούβας- και ένα από τα χαμηλότερα σε όλη την αμερικανική ήπειρο- σημειώθηκε το 2017, επιβεβαιώνοντας γι άλλη μια φορά τις εξαιρετικές επιδόσεις του κουβανικού συστήματος υγείας. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο υγείας της Κούβας, κατά το περασμένο έτος ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας κατέγραψε περαιτέρω μείωση, φτάνοντας στο 4,1 ανά 1000 γεννήσεις.

«Πρόκειται για κατάκτηση-ορόσημο» σημείωσε ο υπουργός υγείας Ρομπέρτο Μοράλες, προσθέτοντας πως «σχετίζεται με ζωές που σώζονται, με την ποιότητα της ζωής, την ευτυχία και ευχαρίστηση του λαού μας». Ο κουβανός υπουργός υπογράμμισε πως, στο πλαίσιο συνεχούς βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών του κρατικού συστήματος υγείας, σημειώθηκαν και άλλες επιτυχίες, όπως η μείωση του δείκτη μητρικής θνησιμότητας από 42,6 σε 38 ανά 100.000 γεννήσεις.

Να σημειωθεί ότι το 2015 η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που κατάφερε να εξαλείψει τη μετάδοση του ιού HIV και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, κάτι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δικαίως χαρακτήρισε ως «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας».

Τα μεγάλα αυτά επιτεύγματα του κουβανικού συστήματος υγείας λαμβάνουν τόπο σε μια χώρα που συνεχίζει, επί σχεδόν 60 χρόνια, να βρίσκεται υπό τον οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό της μεγάλης γειτονικής υπερδύναμης, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις οποίες ΗΠΑ, ειρήσθω εν παρόδω, ο δείκτης βρεφικής θνησιμότητας παραμένει υψηλότερος (5,52 ανά 1000 γεννήσεις) από αυτόν της μικρής Κούβας.

Πηγές: Κουβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ACN) / EFE. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο