Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

DW: «Οι Ελληνες ”κολλημένοι” σε άθλιες θέσεις ημιαπασχόλησης, ενώ η κυβέρνηση ισχυρίζεται επιτυχία»

Το ποσο­στό ανερ­γί­ας στην Ελλά­δα, που κάπο­τε ήταν σε ρεκόρ 27%, μπο­ρεί να έπε­σε επτά ποσο­στιαί­ες μονά­δες από το ξέσπα­σμα της οικο­νο­μι­κής κρί­σης, αλλά σχε­δόν 6 στους 10 είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι σε μία αγο­ρά στην οποία κυριαρ­χούν οι εκ περι­τρο­πής θέσεις εργα­σί­ας ή ημια­πα­σχό­λη­σης, τονί­ζει η Deutsche Welle.

«Οι Ελλη­νες ”κολ­λη­μέ­νοι” σε άθλιες θέσεις ημια­πα­σχό­λη­σης, ενώ η κυβέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται επι­τυ­χία», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος.

Αυτές οι αδιέ­ξο­δες θέσεις εργα­σί­ας «στοι­χειώ­νουν» το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του ταλαι­πω­ρη­μέ­νου νότου της Ευρώ­πης, σημειώ­νει το δημο­σί­ευ­μα, φέρ­νο­ντας ως παρά­δειγ­μα την Ισπα­νία, όπου τα τελευ­ταία χρό­νια οι μισοί νέοι εργα­ζό­με­νοι έχουν προ­σω­ρι­νές συμ­βά­σεις εργα­σί­ας, αλλά και την Ιτα­λία, που αυτό ισχύ­ει για τα 2/5. Ομως, στην Ελλά­δα- συνε­χί­ζει το δημο­σί­ευ­μα- τα στοι­χεία που ανα­κοι­νώ­θη­καν αυτή την εβδο­μά­δα δεί­χνουν μία ανη­συ­χη­τι­κή τάση: 6 στους 10 είναι εγκλω­βι­σμέ­νοι σε άθλιες, ανα­σφα­λείς θέσεις εργα­σί­ας ημιαπασχόλησης.

Αυτή η τάση ξεπέ­ρα­σε το τρο­μα­κτι­κό 50% πέρυ­σι, αλλά οι ειδι­κοί περί­με­ναν ότι θα υπο­χω­ρή­σει γρή­γο­ρα, καθώς η ελλη­νι­κή οικο­νο­μία είχε ανά­πτυ­ξη περί­που 2%. Ομως αυτό δεν συνέ­βη, δεί­χνο­ντας αυτό που οι ειδι­κοί απο­κα­λούν ανά­πτυ­ξη άνευ ουσί­ας, σημειώ­νει η αντα­πο­κρί­τρια της Deutsche Welle στην Αθήνα.

«Η υπό­θε­ση εργα­σί­ας ήταν ότι νέες θέσεις θα δημιουρ­γού­νταν μετά την περι­κο­πή των μισθών και τους ευκο­λό­τε­ρους για τους εργο­δό­τες όρους για προ­σλή­ψεις και απο­λύ­σεις. Τελι­κά αυτό γύρι­σε μπού­με­ρανγκ, δημιουρ­γώ­ντας μία τερα­τώ­δη, εργα­σια­κή ζού­γκλα. Περιτ­τό να πω, ότι οι πιο ευά­λω­τοι επλή­γη­σαν περισ­σό­τε­ρο», δήλω­σε στην Deutsche Welle ο Γιώρ­γος Κόλ­λιας, επι­στη­μο­νι­κός συνερ­γά­της της ΓΣΕΕ.

Το δημο­σί­ευ­μα σημειώ­νει ακό­μη ότι, με βάση τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν αυτή την εβδο­μά­δα, 5 στους 10 Ελλη­νες εργα­ζό­με­νοι είναι απλή­ρω­τοι κατά μέσο όρο για έξι μήνες, από εργο­δό­τες που ήδη πλη­ρώ­νουν λιγό­τε­ρα από 500 ευρώ τον μήνα για ημιαπασχόληση.

«Και παρό­λα αυτά, αξιω­μα­τού­χοι ισχυ­ρί­ζο­νται ότι όλα αυτά είναι μέρος ενός success story της αρι­στε­ρής κυβέρ­νη­σης του Αλέ­ξη Τσί­πρα, που κινεί­ται προς την τελι­κή ευθεία της τετρα­ε­τούς θητεί­ας της, ενώ ετοι­μά­ζε­ται να απε­λευ­θε­ρω­θεί από τη λιτό­τη­τα και τα μνη­μό­νια φέτος», συνε­χί­ζει το δημοσίευμα.

«Τα επί­ση­μα στα­τι­στι­κά αυτόν τον μήνα έδει­ξαν ότι το κάπο­τε τρο­μα­κτι­κό ποσο­στό ανερ­γί­ας του 27% της Ελλά­δας έπε­σε περί­που στο 20%. αλλά παρα­μέ­νει σχε­δόν τρεις φορές υψη­λό­τε­ρο από τον μέσο όρο της ΕΕ του 8,8%. Καθώς η κυβέρ­νη­ση κατα­γρά­φει κάθε άτο­μο που δου­λεύ­ει του­λά­χι­στον 2 ώρες την εβδο­μά­δα ως εργα­ζό­με­νο, ανα­λυ­τές, πολι­τι­κοί και άνθρω­ποι σε όλη τη χώρα έχουν ξεση­κω­θεί, αντι­κρού­ο­ντας την πτω­τι­κή τάση της ανερ­γί­ας. Ιδιω­τι­κές οργα­νώ­σεις εργα­σί­ας και think tank τοπο­θε­τούν το πραγ­μα­τι­κό ποσο­στό σε περί­που 25%. Ακό­μη κι έτσι, η κυβέρ­νη­ση λέει ότι κάνει σημα­ντι­κά βήμα­τα», κατα­λή­γει η Deutsche Welle.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο