Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μία Αμερικανίδα με καρκίνο που επισκέφτηκε την Κούβα για να κάνει τις ενέσεις CIMAvax μιλά στο BBC

Tο εμπάρ­γκο των ΗΠΑ στην Κού­βα μετρά­ει περισ­σό­τε­ρα από 50 χρό­νια ‑επε­κτά­θη­κε απο­λύ­τως και σε όλες τις εξα­γω­γές, μετα­ξύ των οποί­ων τα τρό­φι­μα και τα φάρ­μα­κα, στις 7 Φεβρουα­ρί­ου του 1962.

Αλλά τώρα, για πρώ­τη φορά, δοκι­μά­ζε­ται στη Νέα Υόρ­κη ένα μονα­δι­κό φάρ­μα­κο το οποίο δημιουρ­γή­θη­κε στην Κούβα.

Όμως, παρά το γεγο­νός ότι είναι ήδη υπό δοκι­μή στη Νέα Υόρ­κη, υπάρ­χουν Αμε­ρι­κα­νοί καρ­κι­νο­πα­θείς που αψη­φούν το εμπάρ­γκο και πηγαί­νουν για θερα­πεία στην Αβάνα.

Το BBC φέρ­νει στο φως την ιστο­ρία της 74χρονης Αμε­ρι­κα­νί­δας καρ­κι­νο­πα­θούς Judy Ingels, μιλά με μία Κου­βα­νή επί­σης καρ­κι­νο­πα­θή, τη για­τρό-ογκο­λό­γο της, αλλά και τον Αμε­ρι­κα­νό ανο­σο­λό­γο, πρό­ε­δρο του Ινστι­τού­του που δοκι­μά­ζει το φάρ­μα­κο στις ΗΠΑ.

Η Judy βρί­σκε­ται με την οικο­γέ­νειά στην Αβά­να εδώ έξι ημέ­ρες. Εκτός από τα αξιο­θέ­α­τα και την τοπι­κή κου­ζί­να, η Judy απο­λαμ­βά­νει την περι­πλά­νη­ση. Είναι φωτο­γρά­φος και η αποι­κια­κή αρχι­τε­κτο­νι­κή της παλιάς πόλης τη γοητεύει.

Αλλά ο λόγος του ταξι­διού είναι ότι η Judy θα κάνει τις πρώ­τες ενέ­σεις με Cimavax.

Πρό­κει­ται για το φάρ­μα­κο που ανα­πτύ­χθη­κε στην Κού­βα και το οποίο, όπως έδει­ξαν οι δοκι­μές, παρα­τεί­νει για μήνες, ακό­μη και χρό­νια, τη ζωή των ασθε­νών με καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να. Πηγαί­νο­ντας από την πατρί­δα της, την Καλι­φόρ­νια, στην Κού­βα, η Judy παρα­βιά­ζει τον νόμο.

cuba2

Το αμε­ρι­κα­νι­κό εμπάρ­γκο κατά της Κού­βας μετρά­ει περισ­σό­τε­ρο από πέντε δεκα­ε­τί­ες και μολο­νό­τι οι σχέ­σεις των δύο χωρών βγή­καν από τον πάγο με την ιστο­ρι­κή επί­σκε­ψη του τέως Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Μπα­ράκ Ομπά­μα, η ανα­ζή­τη­ση ιατρι­κής περί­θαλ­ψης στην Κού­βα δεν επι­τρέ­πε­ται ακό­μα για τους Αμε­ρι­κα­νούς πολίτες.

«Δεν με απα­σχο­λεί» λέει η Judy. «Για πρώ­τη φορά ελπί­ζω πραγματικά».

Τον Δεκέμ­βριο του 2015 δια­γνώ­στη­κε με καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να στα­δί­ου 4. «Ο ογκο­λό­γος μου στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες μου λέει ότι είμαι η καλύ­τε­ρη ασθε­νής του, αλλά έχω αυτή τη θανα­τη­φό­ρα ασθέ­νεια…» Ο για­τρός της δεν ξέρει ότι η Judy πήγε στην Κούβα.

Μάλι­στα, όταν τον ρώτη­σε για το Cimavax, της απά­ντη­σε ότι δεν το έχει ακούσει.

«Αλλά εμείς το ψάξα­με, κάνα­με έρευ­να και δια­βά­σα­με καλά πράγ­μα­τα», λέει η Judy. Από τον Ιανουά­ριο, το Cimavax έχει δοκι­μα­στεί σε ασθε­νείς στο Μπά­φα­λο της Νέας Υόρ­κης, αλλά δεν είναι ακό­μα δια­θέ­σι­μο στις ΗΠΑ.

Ο σύζυ­γός και η κόρη της μένουν στο Διε­θνές Κέντρο Υγεί­ας La Pradera, δυτι­κά της Αβά­να. Το εν λόγω νοσο­κο­μείο δέχε­ται κυρί­ως ξένους. Και μάλι­στα, έτσι όπως είναι δια­μορ­φω­μέ­νο, με πισί­να, φοί­νι­κες και μεγά­λα φωτει­νά ανοίγ­μα­τα ιδα­νι­κά για περι­πά­τους, περισ­σό­τε­ρο θυμί­ζει τρο­πι­κό ξενο­δο­χείο, παρά νοσοκομείο.

Το ταξί­δι από την Καλι­φόρ­νια στην Κού­βα μαζί με τα απο­θέ­μα­τα του Cimavax, τις προ­μή­θειες δηλα­δή, που θα πάρει μαζί της η Judy στην Αμε­ρι­κή, θα κοστί­σουν στην οικο­γέ­νεια Ingles κάτι παρα­πά­νω από 15.000 δολάρια.

Το Cimavax κατα­πο­λε­μά τον καρ­κί­νο διε­γεί­ρο­ντας το ανο­σο­ποι­η­τι­κό απέ­να­ντι σε μια πρω­τε­ΐ­νη στο αίμα που προ­κα­λεί την ανά­πτυ­ξη του καρ­κί­νου του πνεύ­μο­να. Μετά από μια περί­ο­δο επα­γω­γής, οι ασθε­νείς λαμ­βά­νουν ως συνέ­χεια της θερα­πεί­ας μία μηνιαία ενέ­σι­μη δόση (περί­ο­δος συντήρησης).

Η ειρω­νεία της ιστο­ρί­ας είναι ότι οι σπου­δαί­ες βιο­τε­χνο­λο­γι­κές και­νο­το­μί­ες της Κού­βας μπο­ρούν εν μέρει να εξη­γη­θούν από το αμε­ρι­κα­νι­κό εμπάρ­γκο ‑σημείο στο οποίο ο Κάστρο επα­νερ­χό­ταν ξανά και ξανά.

Αυτό σημαί­νει ότι η Κού­βα έπρε­πε να παρά­γει τα φάρ­μα­κα στα οποία δεν μπο­ρού­σε να έχει πρό­σβα­ση ή να αντέ­ξει οικο­νο­μι­κά την εισα­γω­γή τους. Φάρ­μα­κα όπως το Cimavax θεω­ρού­νται low-tech products και ανα­πτύ­χθη­καν απευ­θυ­νό­με­να στον πλη­θυ­σμό της Κούβας.

Η εν λόγω βιο­μη­χα­νία απα­σχο­λεί 22.000 επι­στή­μο­νες, τεχνο­λό­γους και χημι­κούς μηχα­νι­κούς και εξά­γει φάρ­μα­κα σε πολ­λά μέρη του κόσμου, αλλά όχι στις ΗΠΑ.

Και παρό­τι οι Κου­βα­νοί δεν απο­κα­λύ­πτουν το κόστος παρα­γω­γής, η θερα­πεία είναι φθη­νό­τε­ρη από άλλες.

Για τους Κου­βα­νούς το σύστη­μα υγεί­ας είναι δημό­σιο και ως εκ τού­του δωρε­άν για όλους τους πολίτες.

Η Lucrecia κάνει όνει­ρα για το μέλλον

Η 65χρονη Κου­βα­νή, Lucrecia de Jesus Rubillo έμα­θε τον περα­σμέ­νο Σεπτέμ­βριο ότι είχε δύο, το πολύ, τρεις μήνες ζωή. Ένας πόνος στο πόδι απο­δεί­χτη­κε καρ­κί­νος του πνεύ­μο­να στα­δί­ου 4.

Η Lucrecia υπο­βλή­θη­κε σε χημειο­θε­ρα­πεία ‑όπως λέει, ήταν μεγά­λη η δοκι­μα­σία — αλλά τα παι­διά της τής ζήτη­σαν να πολε­μή­σει τη νόσο και εκεί­νη προ­σπά­θη­σε να κρα­τη­θεί δυνατή.

Η Lucrecia

Η Lucrecia

Μετά τις ακτι­νο­βο­λί­ες, η Lucrecia άρχι­σε τις ενέ­σεις με Cimavax.

Τώρα, αισθά­νε­ται δυνα­τή. Μπο­ρεί να ανέ­βει ξανά τα σκα­λιά των πέντε ορό­φων όπου βρί­σκε­ται το δια­μέ­ρι­σμα της, ενώ ο επί­μο­νος βήχας έχει μειω­θεί. «Ίσως πάω στην Ισπα­νία να επι­σκε­φθώ το παι­δί μου. Νιώ­θω ευτυ­χι­σμέ­νη και κάνω όνει­ρα για το μέλ­λον, αλλά αισθά­νο­μαι και θλί­ψη. Έχω χάσει πολ­λούς φίλους από καρ­κί­νο. Οι άνθρω­ποι αυτοί δεν είχαν την ευκαι­ρία που είχα εγώ με τις ενέ­σεις αυτές. Αισθά­νο­μαι προ­νο­μιού­χος» λέει η Lucrecia στο BBC.

Η για­τρός της, Elia Neninger, ογκο­λό­γος στο Νοσο­κο­μείο Hermanos Ameijeiras στην Αβά­να, είναι μία από τους για­τρούς οι οποί­οι πρω­το­στά­τη­σαν στη δοκι­μή του Cimavax σε ασθε­νείς ήδη από τη δεκα­ε­τία του 1990.

 

Η Κουβανή ογκολόγος Elia Neninger

Η Κου­βα­νή ογκο­λό­γος Elia Neninger

«Η Lucrecia έφτα­σε τόσο κατα­βε­βλη­μέ­νη από την ασθέ­νειά ώστε ήταν σε ανα­πη­ρι­κή καρέ­κλα όταν την πρω­το­εί­δα» θυμά­ται η Neninger. Τώρα ο όγκος στον πνεύ­μο­να έχει εξα­φα­νι­στεί και δεν υπάρ­χουν βλά­βες στο συκώ­τι της. Με το Cimavax βρί­σκε­ται σε φάση συντήρησης».

Οι ογκο­λό­γοι στην Κού­βα δεν μιλούν για θερα­πεία του καρ­κί­νου, αλλά για έλεγ­χο της νόσου και μετα­τρο­πή της σε χρό­νια ασθένεια.

«Έχω τέσ­σε­ρις ασθε­νείς με καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να που ζουν 10 χρό­νια μετά τη διά­γνω­ση» λέει η Elia Neninger.

Ωστό­σο, το Cimavax δεν βοη­θά όλους τους ασθε­νείς. Το 20% των καρ­κι­νο­πα­θών δεν αντα­πο­κρί­νο­νται στη θερα­πεία, λέει η Neninger, είτε επει­δή η ασθέ­νεια είναι σε πολύ προ­χω­ρη­μέ­νο στά­διο, είτε επει­δή ή σχε­τί­ζε­ται με άλλες ασθέ­νειες που καθι­στούν τη θερα­πεία πιο δύσκολη.

«Εντυ­πω­σια­σμέ­νος» ο πρό­ε­δρος του αμε­ρι­κα­νι­κού ινστι­τού­του που δοκι­μά­ζει το φάρμακο

Παρ ‘όλα αυτά, ο δρ Kelvin Lee, ανο­σο­λό­γος και πρό­ε­δρος του Roswell Park Cancer Institute στο Μπά­φα­λο της Νέας Υόρ­κης, όπου διε­ξά­γο­νται οι αμε­ρι­κα­νι­κές δοκι­μές του Cimavax, δηλώ­νει εντυπωσιασμένος.

Είναι η πρώ­τη φορά που φάρ­μα­κο από την Κού­βα δοκι­μά­στη­κε στις ΗΠΑ και χρειά­στη­κε ειδι­κή άδεια λόγω του εμπάργκο.

«Η θερα­πεία του καρ­κί­νου γίνε­ται όλο και πιο ακρι­βή στις ΗΠΑ», λέει ο Lee. Ένα φθη­νό εμβό­λιο που θα μπο­ρού­σε να χορη­γη­θεί σε επί­πε­δο πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης είναι πολύ σημα­ντι­κό. Και πιστεύ­ει ότι είναι πιθα­νό πως το Cimavax θα μπο­ρού­σε να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί επί­σης και για την πρό­λη­ψη του καρ­κί­νου του πνεύμονα.

«Εάν μπο­ρού­σα­με να εμβο­λιά­σου­με τους μανιώ­δεις καπνι­στές για να προ­λά­βου­με, να εμπο­δί­σου­με την πιθα­νό­τη­τα να πάθουν καρ­κί­νο του πνεύ­μο­να, θα είχε τερά­στιο αντί­κτυ­πο στη δημό­σια υγεία τόσο στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες όσο και διε­θνώς» λέει ο Lee.

Ο δρ Kelvin Lee, πρόεδρος του Roswell Park Cancer Institute

Ο δρ Kelvin Lee, πρό­ε­δρος του Roswell Park Cancer Institute

Όμως, οι δοκι­μές του Cimavax στις ΗΠΑ άρχι­σαν πολύ πρό­σφα­τα, μόλις τον Ιανουά­ριο και οι Αμε­ρι­κα­νοί θεω­ρούν ότι είναι πρώ­ι­μο να εξα­χθούν συμπεράσματα.

Επι­πλέ­ον, όπως γρά­φει το BBC, υπάρ­χει και πολι­τι­κή αβε­βαιό­τη­τα. Στην προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία του, ο Ντό­ναλντ Τραμπ δήλω­σε ότι θα αντι­στρέ­ψει τη στα­δια­κή απο­κα­τά­στα­ση των σχέ­σε­ων με την Κού­βα που ξεκί­νη­σε ο Ομπά­μα, εκτός αν υπάρ­ξει πολι­τι­κή αλλα­γή στο νησί.

Υπάρ­χει ωστό­σο, μια μεγά­λη εκλο­γι­κή περι­φέ­ρεια Αμε­ρι­κα­νών (ο λόγος για το Μαϊ­ά­μι) που πιστεύ­ει ότι η Κού­βα δεν αξί­ζει το είδος της ανα­γνώ­ρι­σης που προ­κύ­πτει από τη σχέ­ση της Αβά­νας με το Roswell Park Cancer Institute.

Ο Lee θεω­ρεί ότι τα όποια πολι­τι­κά επι­χει­ρή­μα­τα κατά της συνερ­γα­σί­ας των ΗΠΑ-Κού­βας είναι άστοχα.

«Το υγρα­έ­ριο που βάζου­με στα αυτο­κί­νη­τά μας, τα iPhones που χρη­σι­μο­ποιού­με, τα παπού­τσια που αγο­ρά­ζου­με, όλα προ­έρ­χο­νται από χώρες με τις οποί­ες οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες έχουν θεμε­λιώ­δεις δια­φο­ρές όσον αφο­ρά τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών, την ελευ­θε­ρία λόγου, τις προ­σω­πι­κές ελευ­θε­ρί­ες. Ας συνερ­γα­στού­με όμως, μαζί τους σε τομείς που ωφε­λούν τους πολί­τες και των δύο χωρών».

Οι ελπί­δες της Judy

Η Judy και ο σύζυ­γος της δεν ανη­συ­χούν ‑του­λά­χι­στον μέχρι στιγ­μής- για την απα­γό­ρευ­ση των αμε­ρι­κα­νι­κών αρχών.

«Τους είπα ότι πηγαί­νω στην Κού­βα για εκπαι­δευ­τι­κούς σκο­πούς. Να μάθω για τον καρ­κί­νο και θερα­πεία του! Είμαι πολύ ειλι­κρι­νής άνθρω­πος, αλλά αν χρεια­στεί θα το κάνω, θα πω ψέμα­τα» λέει η Judy.

Η Judy με τον σύζυγο και την κόρη της

Η Judy με τον σύζυ­γο και την κόρη της

Οι Ingels θα ξέρουν αν το φάρ­μα­κο έχει απο­τέ­λε­σμα σε τρεις μήνες, όταν η Judy υπο­βλη­θεί εκ νέου σε μαγνη­τι­κή τομογραφία.

Η κόρη της είναι νοσο­κό­μα και θα κάνει τις ενέ­σεις με Cimavax στη μητέ­ρα της όταν επι­στρέ­ψουν στην Καλιφόρνια.

«Ακό­μη και αν ο όγκος παρα­μεί­νει στα­θε­ρός ως προς το μέγε­θος και δεν μεγα­λώ­σει, θα είμα­στε ευχα­ρι­στη­μέ­νοι» λέει. «Εάν ο όγκος συρ­ρι­κνω­θεί, θα είναι ένα πραγ­μα­τι­κό θαύμα…».

Πηγή: tvx.gr

 

CIMAvax-EGF: το κου­βα­νι­κό εμβό­λιο για τον καρ­κί­νο του πνεύμονα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο