Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» ή «Πολωνικά στρατόπεδα συγκέντρωσης»

Σχο­λιά­ζει ο Ηρα­κλής Κακα­βά­νης //

Είναι γνω­στή η δύνα­μη της γλώσ­σας, είτε να παρου­σιά­σει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα με το κεφά­λι κάτω και τα πόδια πάνω είτε να συσκο­τί­σει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είτε στην προ­κει­μέ­νη περί­πτω­ση να αμβλύ­νει τους συνειρ­μούς ή ακό­μα και να σβή­σει ‑σιγά σιγά- την ιστο­ρι­κή μνήμη.

Ας δια­βά­σου­με την ακό­λου­θη είδη­ση όπως δημο­σιεύ­τη­κε πρό­σφα­τα έχο­ντας υπό­ψη κάτι που επι­σή­μα­νε ο ιστο­ρι­κός Γιώρ­γος Μαρ­γα­ρί­της: «Οι σημε­ρι­νές γερ­μα­νι­κές ελίτ κάνουν οτι­δή­πο­τε περ­νά από το χέρι τους για να «βελ­τιώ­σουν» τις τότε εικό­νες και να ‘’διορ­θώ­σουν’’ τη σχε­τι­κή ιστο­ρι­κή αφήγηση»:

Μια τερά­στια δια­φη­μι­στι­κή πινα­κί­δα θα ταξι­δέ­ψει από την Πολω­νία έως τη Βρε­τα­νία στο πλαί­σιο μιας δια­μαρ­τυ­ρί­ας για την ανα­φο­ρά γερ­μα­νι­κού τηλε­ο­πτι­κού δικτύ­ου στα στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης των ναζί ως «πολω­νι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέντρωσης».

Η πινα­κί­δα θα μετα­φερ­θεί από την πολω­νι­κή πόλη Βρό­τσλαβ μέσω της Γερ­μα­νί­ας και του Βελ­γί­ου έως το Κέμπριτζ, όπου θα ολο­κλη­ρώ­σει το ταξί­δι της, όπως μετέ­δω­σε το Polish Radio.

Στη μήκους 6 μέτρων πινα­κί­δα φαί­νε­ται μια γκρί­ζα φωτο­γρα­φία της εισό­δου του δια­βό­η­του στρα­το­πέ­δου συγκέ­ντρω­σης Άου­σβιτς — Μπίρ­κε­να­ου, με δύο μαύ­ρες ζωγρα­φιές που ανα­πα­ρι­στούν την κόμ­μω­ση και το μου­στά­κι του Αδόλ­φου Χίτλερ.

Η λεζά­ντα γρά­φει: «Τα στρα­τό­πε­δα θανά­του ήταν της ναζι­στι­κής Γερ­μα­νί­ας — ZDF ζήτα συγγνώμη!».

Τον Δεκέμ­βριο πολω­νι­κό δικα­στή­ριο απο­φά­σι­σε ότι το γερ­μα­νι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ZDF, το οποίο σε βίντεο που μετέ­δω­σε για την προ­ώ­θη­ση ενός ντο­κι­μα­ντέρ του ανα­φέρ­θη­κε στα «πολω­νι­κά στρα­τό­πε­δα θανά­του», πρέ­πει να ζητή­σει συγ­γνώ­μη από έναν επι­ζώ­ντα του στρα­το­πέ­δου Άουσβιτς.

Έκτο­τε υπάρ­χει δια­μά­χη σχε­τι­κά με το αν το ZDF έχει συμ­μορ­φω­θεί επαρ­κώς στη δικα­στι­κή απόφαση.

Η πινα­κί­δα ανα­μέ­νε­ται να κάνει μια στά­ση έξω από το κεντρι­κό κτί­ριο του ZDF στο Μάιντς της Γερμανίας.

«Η ιδέα της εκστρα­τεί­ας μας είναι απλή», δήλω­σε ο Ντα­βίντ Χάλ­μαν, ένα μέλος της πολω­νι­κής μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης που δημιούρ­γη­σε την πινα­κί­δα αυτή. «Απαι­τού­με την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, είμα­στε αντί­θε­τοι στη χρή­ση του όρου “πολω­νι­κά στρα­τό­πε­δα συγκέ­ντρω­σης”, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται συχνά στα δυτι­κά μέσα», πρόσθεσε.

Η κυβέρ­νη­ση της Πολω­νί­ας έχει δια­μαρ­τυ­ρη­θεί επα­νει­λημ­μέ­να για τη χρή­ση όρων που υπο­νο­ούν ότι υπήρ­χε πολω­νι­κή ευθύ­νη για τις ωμό­τη­τες που δια­πρά­χθη­καν από τους ναζί.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο