Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο Ντίλαν αποδέχτηκε το Νόμπελ αν και δεν παρέστη στην τελετή

Ο Μπομπ Ντί­λαν, που τιμή­θη­κε φέτος με το Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας όμως δεν μετέ­βη χθες Σάβ­βα­το στην Στοκ­χόλ­μη για να παρα­λά­βει το βρα­βείο του, έστει­λε ένα μήνυ­μα με το οποίο ευχα­ρι­στού­σε την Σου­η­δι­κή Ακα­δη­μία για τη βρά­βευ­σή του.

«Λυπά­μαι που δεν μπο­ρώ να είμαι μαζί σας, αλλά σας παρα­κα­λώ θα ήθε­λα να γνω­ρί­ζε­τε ότι το πνεύ­μα μου είναι μαζί σας και ότι νιώ­θω μεγά­λη τιμή που έλα­βα αυτό το τόσο περί­βλε­πτο βρα­βείο», ανέ­φε­ρε ο Ντί­λαν στο μήνυ­μά του, το οποίο διά­βα­σε η Αζί­τα Ράζι πρέ­σβει­ρα των ΗΠΑ στη Σου­η­δία στη διάρ­κεια της τελε­τής απονομής.

Ο Αμε­ρι­κα­νός τρα­γου­δο­ποιός εξέ­φρα­σε επί­σης την έκπλη­ξή του που τιμή­θη­κε με το βρα­βείο αυτό.

«Αν κάποιος μου είχε πει ότι είχα την παρα­μι­κρό­τε­ρη πιθα­νό­τη­τα να κερ­δί­σω το βρα­βείο Νόμπελ, θα είχα πιστέ­ψει ότι έχω τόσες πιθα­νό­τη­τες όσες να βρε­θώ στο φεγ­γά­ρι», πρόσθεσε.

Ο Ντί­λαν τελι­κά δέχθη­κε το βρα­βείο Νόμπελ, αφού όμως πρώ­τα προ­κά­λε­σε την αγα­νά­κτη­ση της σου­η­δι­κής ακα­δη­μί­ας εξαι­τί­ας της σιω­πής που τήρη­σε επί εβδο­μά­δες μετά την ανα­κοί­νω­ση στις 13 Οκτω­βρί­ου της βρά­βευ­σής του. Τελι­κά επέ­λε­ξε να μην παρα­στεί στην τελε­τή απονομής.

Η απου­σία του Ντί­λαν ήταν τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες ένα θέμα έντο­νων συζη­τή­σε­ων στη Σου­η­δία, όπου τα βρα­βεία Νόμπελ θεω­ρού­νται μεγά­λη πηγή περη­φά­νιας. Ένα μέλος της ακα­δη­μί­ας κατη­γό­ρη­σε μάλι­στα τον Αμε­ρι­κα­νό τρα­γου­δο­ποιό ότι είναι «αλα­ζό­νας» και «αγε­νής» που δεν αντέ­δρα­σε στη βρά­βευ­σή του.

Αντί για τον Ντί­λαν, η Πάτι Σμιθ ήταν αυτή που παρέ­στη στην τελε­τή και τρα­γού­δι­σε το τρα­γού­δι του “A hard rain’s a gonna fall”. Παρό­λο που η Σμιθ ξέχα­σε τους στί­χους του τρα­γου­διού εξαι­τί­ας της φόρ­τι­σής της και ανα­γκά­στη­κε να το πει ξανά από την αρχή, κέρ­δι­σε το χει­ρο­κρό­τη­μα του κοινού.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στον Μπομπ Ντύ­λαν το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Μ’ αφορ­μή το βρα­βείο Νόμπελ Λογοτεχνίας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο