Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Άστεγοι στην Σουηδία; 

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ο αριθ­μός των Σου­η­δών που ζουν σε συν­θή­κες μεγά­λης έλλει­ψη στέ­γης αυξά­νε­ται με ταχείς ρυθ­μούς. Πολ­λοί άνθρω­ποι μετα­ξύ των οποί­ων και πολ­λοί γονείς υπο­φέ­ρουν χωρίς να προ­έρ­χο­νται από τις κατη­γο­ρί­ες ανθρώ­πων με προ­βλή­μα­τα ψυχι­κής υγεί­ας ή κατα­χρή­σε­ων. Παρό­λα αυτά, δεν έχουν που­θε­νά να μείνουν.

Ο Δήμος Στοκ­χόλ­μης έχει βάλει σιδε­ρέ­νιο φρά­κτη κάτω από μια σκά­λα στο Kungsholmen για  να απο­τρέ­ψει τους άστε­γους ανθρώ­πους να κοι­μού­νται εκεί. Σε 4.000 υπο­λο­γί­ζο­νται οι άστε­γοι στην Στοκχόλμη.

Σε όλο και περισ­σό­τε­ρους Σου­η­δούς  λεί­πει η στέ­γη και ανα­γκά­ζο­νται να ζουν στο δρό­μο ή σε προ­σω­ρι­νά καταλύματα.

Αυτή την δια­πί­στω­ση κάνει το Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Υγεί­ας και Πρό­νοιας μετά από έρευ­να για την έλλει­ψη στέ­γης στη Σου­η­δία, η πρώ­τη μετά το 2011.

Η έρευ­να δεί­χνει ότι 5 900 άτο­μα βρί­σκο­νται σε έκτα­κτη ανά­γκη εύρε­σης στέ­γης. Είναι 1 500 περισ­σό­τε­ροι σε σύγκρι­ση με την ίδια εβδο­μά­δα τον Απρί­λιο του 2011, όταν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε παρό­μοια έρευ­να. Την ίδια στιγ­μή, ο αριθ­μός των ατό­μων που κοι­μού­νται κάτω από τον ουρα­νό έχει αυξη­θεί κατά 400 άτο­μα, που αντι­προ­σω­πεύ­ουν αύξη­ση 130 % από το 2011.

astegoi3

«Αυτό που βλέ­που­με είναι ότι η οξεία έλλει­ψη στέ­γης και ότι ο αριθ­μός των ατό­μων που ζει μακρο­χρό­νια σε προ­σω­ρι­νά κατα­λύ­μα­τα αυξά­νε­ται, λέει η Nina Frohm, ερευ­νή­τρια στο Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Υγεί­ας και Πρό­νοιας στο TT.

Από το 2011, ο αριθ­μός των ανθρώ­πων που ζουν μακρο­χρό­νια σε προ­σω­ρι­νά κατα­λύ­μα­τα αυξή­θη­κε κατά 30 τοις εκα­τό, σε σχε­δόν 16 000 άτο­μα. Συνή­θως πρό­κει­ται για δια­με­ρί­σμα­τα, όπου ο Δήμος ή η κοι­νω­νι­κή υπη­ρε­σία τα παρα­χω­ρεί υπό ορι­σμέ­νες προϋποθέσεις.

«Μια μεγά­λη δια­φο­ρά από πριν, προ­σθέ­τει η Nina Frohm, είναι ότι ο αριθ­μός των ατό­μων με προ­βλή­μα­τα εθι­σμού ή προ­βλή­μα­τα ψυχι­κής υγεί­ας που έχουν ανά­γκη από στέ­γη είναι μειω­μέ­νος. Δεν είναι πια τόσο συνη­θι­σμέ­νο σήμε­ρα» Η έρευ­να έδει­ξε ότι περισ­σό­τε­ροι από ένας στους πέντε ανθρώ­πους δεν είχε καμία άλλη ανά­γκη εκτός από την στέγη.

Η έρευ­να επί­σης δεί­χνει ότι ένα τρί­το των αστέ­γων είναι γονείς  παι­διών κάτω των 18 ετών. Συνο­λι­κά υπάρ­χουν 24. 000 τα παι­διά των οποί­ων οι γονείς βρί­σκο­νται σε κάποια μορ­φή έλλει­ψης στέ­γης. Σε σύγκρι­ση με το 2011 είναι περί­που 900 περισ­σό­τε­ροι γονείς άστε­γοι σήμερα.

«Το πιο ανη­συ­χη­τι­κό είναι ότι αυξά­νε­ται ο αριθ­μός των γονέ­ων χωρίς στέ­γη γεγο­νός που έρχε­ται σε αντί­θε­ση με τη σύμ­βα­ση για τα δικαιώ­μα­τα του παι­διού» λέει ο Per-Uno Åslund, συνερ­γά­της του ‘στρα­τού σωτη­ρί­ας’ που ασχο­λεί­ται με τους άστεγους.

astegoi4

«Είναι απο­τέ­λε­σμα της στε­γα­στι­κής πολι­τι­κής. Χτί­ζο­νται κατοι­κί­ες αλλά είναι πολύ ακρι­βές για αυτές τις ομά­δες. Αυτούς που συνα­ντά­με δεν έχουν τέτοια πορτοφόλια».

Η έρευ­να έχει γίνει σε εθνι­κό επί­πε­δο και βασί­ζε­ται σε δεδο­μέ­να από δήμους, νομαρ­χί­ες, εκκλη­σια­στι­κά συμ­βού­λια, ΜΚΟ κ.α. Η έρευ­να δεν περι­λαμ­βά­νει την πιθα­νή έλλει­ψη στέ­γης των Ρομά ή ατό­μων χωρίς χαρ­τιά που ζουν στη Σουηδία.

Οι όλο και περισ­σό­τε­ροι άστε­γοι δεί­χνουν και το άνοιγ­μα της ταξι­κής και εισο­δη­μα­τι­κής ψαλί­δας στην Σου­η­δία που κατά τον ΟΟΣΑ αυξά­νει περισ­σό­τε­ρο από όλες τις χώρες του κόσμου. Η νέα έκθε­ση ‚που δημο­σιεύ­τη­κε μέσα στην εβδο­μά­δα, της στα­τι­στι­κής υπη­ρε­σί­ας της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης, Eurostat για το ποσο­στό του πλη­θυ­σμού που κιν­δυ­νεύ­ει από φτώ­χεια και κοι­νω­νι­κό απο­κλει­σμό δεί­χνει πως 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο άνθρω­ποι στην Σου­η­δία βρί­σκο­νται σε κίν­δυ­νο. «Νέοι, συντα­ξιού­χοι, μόνες μητέ­ρες με παι­δί και πολί­τες που γεν­νή­θη­καν εκτός Σου­η­δί­ας είναι οι ευαί­σθη­τες κατη­γο­ρί­ες». δηλώ­νει ο Thomas Helgeson, στα­τι­στι­κο­λό­γος στην στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία Σου­η­δί­ας, SCB,

astegoi5

«Η οικο­νο­μι­κή ψαλί­δα έχει αυξη­θεί αισθη­τά τα τελευ­ταία χρό­νια και άφη­σε τους ανθρώ­πους κοι­νω­νι­κά εκτε­θει­μέ­νους . Έχου­με συνει­δη­το­ποι­ή­σει ότι η εξέ­λι­ξη πήρε λάθος κατεύ­θυν­ση» δηλώ­νει η υπουρ­γός κοι­νω­νι­κής πολι­τι­κής Annika Strandhäll (S).

Υπουρ­γός απο το 2014 και το ανα­κά­λυ­ψε τώρα…

Πηγές:
Έκθε­ση ΟΟΣΑ
Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία Σου­η­δί­ας, SCB
Εθνι­κό Συμ­βού­λιο Υγεί­ας και Πρόνοιας
Εφη­με­ρί­δα GP.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο