Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αμερικάνοι επιστήμονες: «Κάνε μας εσύ την χάρη πρόεδρε. Πρώτα υποβαθμίζεις την επιστήμη και τώρα βιάζεσαι για εμβόλιο»

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Το επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό των ΗΠΑ Scientist στις 13 Μαρ­τί­ου απα­ντά στην έκκλη­ση του πρό­ε­δρου Τραμπ να επι­τα­χύ­νουν οι Αμε­ρι­κά­νοι επι­στή­μο­νες την ανα­κά­λυ­ψη εμβό­λιου για την κατα­πο­λέ­μη­ση του (COVID-19).

«Ζήτη­σε ο πρό­ε­δρος στην Νομο­θε­τι­κή Διά­σκε­ψη της Εθνι­κής Ένω­σης Πολι­τειών να κάνου­με γρή­γο­ρα για την ανα­κά­λυ­ψη του εμβολίου.

-Κάντε μου την χάρη, μας είπε.

Πολ­λοί επι­στή­μο­νες του έχουν ήδη απα­ντή­σει πως η ανά­πτυ­ξη ενός εμβο­λί­ου θα πάρει του­λά­χι­στον ενά­μι­ση χρό­νο. Ο πρό­ε­δρος παρό­λα αυτά πίστε­ψε πως η επα­νά­λη­ψη του αιτή­μα­τος θα αλλά­ξει το αποτέλεσμα.

Αυτός που αρνεί­ται να πάρει μέτρα για την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, που αρνεί­ται την εξέ­λι­ξη των εμβο­λί­ων και τους κιν­δύ­νους του καπνί­σμα­τος δεν είναι ο κατάλ­λη­λος για να δια­μορ­φώ­σει το αίτη­μα των πολιτών.

Την ώρα που οι επι­στή­μο­νες προ­σπα­θούν να μοι­ρα­στούν τα στοι­χεία για την επι­δη­μία, η κυβέρ­νη­ση είτε εμπο­δί­ζει την δια­κί­νη­ση των πλη­ρο­φο­ριών είτε τα επα­να­δια­κι­νεί με αντι­φά­σεις. Τα ποσο­στά όμως μετά­δο­σης του ιού και της θνη­σι­μό­τη­τας δεν αλλά­ζουν μόνο με την επι­θυ­μία μας και την καλή δημό­σια παρουσίαση.

Η κυβέρ­νη­ση έχει πει επα­νει­λημ­μέ­να-όπως έκα­νε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα-ότι η εξά­πλω­ση του ιού στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες είναι ελεγ­χό­με­νη, όταν είναι σαφές από τα στοι­χεία ότι η εξά­πλω­ση του ιού συνε­χί­ζε­ται στην πολι­τεία της Ουά­σιγ­κτον και πέρα από αυτήν.

Αυτού του είδους η δια­στρέ­βλω­ση και η άρνη­ση είναι επι­κίν­δυ­νες και σίγου­ρα συνέ­βα­λαν στην υπο­το­νι­κή αντί­δρα­ση της ομο­σπον­δια­κής κυβέρ­νη­σης. Μετά από 3 χρό­νια συζή­τη­σης για το αν οι λέξεις αυτής της κυβέρ­νη­σης έχουν κάποια αξία, οι λέξεις είναι πλέ­ον σαφώς ζήτη­μα ζωής και θανάτου.

Και παρό­λο που τα βήμα­τα που απαι­τού­νται για την παρα­γω­γή ενός εμβο­λί­ου θα μπο­ρού­σαν ενδε­χο­μέ­νως να γίνουν πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά, πολ­λά από αυτά εξαρ­τώ­νται από βιο­λο­γι­κές και χημι­κές διερ­γα­σί­ες που είναι απαραίτητες.

Αλλά δεν μπο­ρείς να προ­σβάλ­λεις την επι­στή­μη όπο­τε σου αρέ­σει και μετά ξαφ­νι­κά να επι­μέ­νεις σε κάτι που η επι­στή­μη δεν μπο­ρεί να δώσει σε πρώ­τη ζήτηση.

Τα τελευ­ταία 4 χρό­νια, οι προ­ϋ­πο­λο­γι­σμοί του προ­έ­δρου Τραμπ έχουν κάνει βαθιές περι­κο­πές στην έρευ­να και στην επι­στή­μη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και περι­κο­πών στη χρη­μα­το­δό­τη­ση για τα Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Νοσημάτων.

Με την περι­φρό­νη­ση αυτής της κυβέρ­νη­σης για την επι­στή­μη της Υπη­ρε­σί­ας Προ­στα­σί­ας του Περι­βάλ­λο­ντος και της Εθνι­κής Διοί­κη­σης Ωκε­α­νών και Ατμό­σφαι­ρας, και την καθυ­στέ­ρη­ση διο­ρι­σμού διευ­θυ­ντή του Γρα­φεί­ου Επι­στη­μο­νι­κής και Τεχνο­λο­γι­κής Πολι­τι­κής — όλα για την επί­τευ­ξη πολι­τι­κών στό­χων— η επι­στή­μη έχει αγνοη­θεί και πληγεί.

Τώρα, ο Πρό­ε­δρος χρειά­ζε­ται ξαφ­νι­κά την επι­στή­μη. Αλλά μέσα στην διάρ­κεια των περα­σμέ­νων αιώ­νων διευ­κρι­νί­στη­καν θεμε­λιώ­δεις αρχές που διέ­πουν το φυσι­κό κόσμο ‑εξέ­λι­ξη, βαρύ­τη­τα, κβα­ντι­κή μηχα­νι­κή- αρχές που εμπλέ­κο­νται μετα­ξύ τους θέτο­ντας τις βάσεις για να γνω­ρί­ζου­με τι μπο­ρού­με και τι δεν μπο­ρού­με να κάνου­με. Οι τρό­ποι με τους οποί­ους οι επι­στή­μο­νες συσ­σω­ρεύ­ουν και ανα­λύ­ουν απο­δει­κτι­κά στοι­χεία, εφαρ­μό­ζουν επα­γω­γι­κή συλ­λο­γι­στι­κή και υπο­βάλ­λουν ευρή­μα­τα για έλεγ­χο με δοκι­μές έχουν απο­δει­χθεί όλα αυτά τα χρό­νια για να μπο­ρέ­σουν να δώσουν μια υπεύ­θυ­νη γνώση.

Interferon

Οι δια­δι­κα­σί­ες αυτές εφαρ­μό­ζο­νται στην κρί­ση που έχει προ­κή­ψει με την επι­δη­μία του COVID-19 μέσω της διε­θνούς συνερ­γα­σί­ας με ιλιγ­γιώ­δη, πρω­το­φα­νή ταχύ­τη­τα. Η επι­στή­μη δημο­σί­ευ­σε δύο νέες εργα­σί­ες νωρί­τε­ρα αυτό το μήνα για το SARS-CoV‑2, και περισ­σό­τε­ρα είναι καθ’ οδόν. Αλλά οι ίδιες έννοιες που χρη­σι­μο­ποιού­νται για να περι­γρά­ψουν τη φύση χρη­σι­μο­ποιού­νται για να δημιουρ­γή­σουν τα νέα εργαλεία.

Έτσι, ζητώ­ντας ένα εμβό­λιο και ταυ­τό­χρο­να δια­στρε­βλώ­νο­ντας την επι­στή­μη είναι μια συγκλο­νι­στι­κή παραφωνία.

Ένα εμβό­λιο πρέ­πει να έχει μια θεμε­λιώ­δη επι­στη­μο­νι­κή βάση. Πρέ­πει να είναι κατα­σκευα­σμέ­νο. Πρέ­πει να είναι ασφα­λές. Αυτό θα μπο­ρού­σε να διαρ­κέ­σει ενά­μι­ση χρόνο‑ή πολύ περισ­σό­τε­ρο. Τα στε­λέ­χη της Βιο­μη­χα­νί­ας Φαρ­μά­κων έχουν κάθε κίνη­τρο για να φτά­σου­με εκεί γρή­γο­ρα- αυτοί θα πωλούν το εμβό­λιο ‑αλλά ευτυ­χώς, γνω­ρί­ζουν ότι δεν μπο­ρεί­τε εσείς, να παρα­βιά­σε­τε τους νόμους της φύσης για να το πετύχετε.

Ίσως θα έπρε­πε να είμα­στε χαρού­με­νοι. Πριν από τρία χρό­νια, ο πρό­ε­δρος δήλω­σε τον σκε­πτι­κι­σμό του για τα εμβό­λια και προ­σπά­θη­σε να ξεκι­νή­σει μια ομά­δα αντιεμ­βο­λί­α­σης. Τώρα ξαφ­νι­κά λατρεύ­ει τα εμβόλια.

Αλλά κάντε μας τη χάρη, κύριε Πρό­ε­δρε. Αν θέλε­τε κάτι, αρχί­στε να αντι­με­τω­πί­ζε­τε την επι­στή­μη και τις αρχές της με σεβασμό».

Στον από­η­χο της εμφά­νι­σης του Κου­βα­νέ­ζι­κου φάρ­μα­κου Interferon Alfa 2B Recombinante (IFNrec) που μειώ­νει τις συνέ­πειες του COVID-19 αλλά και των ιατρι­κών απο­στο­λών της Κού­βας σε χώρες που μαστί­ζο­νται από την επι­δη­μία. Στον από­η­χο της μεγά­λης ζήτη­σης που παρου­σιά­ζε­ται από πολ­λές χώρες για το εν λόγω φάρ­μα­κο και το αυξη­μέ­νο κύρος της Κού­βας σε όλη την υφή­λιο, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ βρέ­θη­κε στην «δύσκο­λη» θέση να ζητή­σει την βοή­θεια των Αμε­ρι­κά­νων επι­στη­μό­νων τους οποί­ους, σύμ­φω­να με την δική τους εκτί­μη­ση, έχει υπο­βαθ­μί­σει και λοι­δω­ρί­σει τα τελευ­ταία χρό­νια. Η απα­ντη­σή τους ίσως έστρε­ψε την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ να ανα­ζη­τή­σει λύσεις για το εμβό­λιο στην Γερ­μα­νι­κή εται­ρεία CureVac που έγι­νε το μήλον της έρι­δος μετα­ξύ των μονο­πω­λί­ων της Γερ­μα­νί­ας και των ΗΠΑ. Τίπο­τε ακό­μη δεν είναι σίγου­ρο εκτός από το γεγο­νός πως η διοί­κη­ση των ΗΠΑ δεν πρό­κει­ται να ζητή­σει βοή­θεια και φάρ­μα­κα από την Κού­βα. Δεν τους το επι­τρέ­πει το εγκλη­μα­τι­κό τους εμπάρ­γκο βάζο­ντας έτσι τον ίδιο τον λαό τους σε θανά­σι­μους κιν­δύ­νους.  Αντί­θε­τα οι ΗΠΑ εμπό­δι­σαν την Βενε­ζου­έ­λα την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα να προ­μη­θευ­τεί το φάρ­μα­κο από την Κού­βα όπως κατήγ­γει­λε ο Υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης της χώρας Tarek William Saab.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο