Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βενεζουέλα: Δολοφονικό σαμποτάζ των ΗΠΑ η διακοπή στην ηλεκτροδότηση — Εισαγγελική έρευνα κατά Γκουαϊδό

«Ανα­κοι­νώ­νω το ξεκί­νη­μα μιας έρευ­νας ενα­ντί­ον του πολί­τη Χουάν Γκουαϊ­δό για φερό­με­νη εμπλο­κή του στη δολιο­φθο­ρά στο ηλε­κτρο­δο­τι­κό σύστη­μα της Βενε­ζου­έ­λας» σημεί­ω­σε, μιλώ­ντας χθες σε δημο­σιο­γρά­φους, ο γενι­κός εισαγ­γε­λέ­ας της Βενε­ζου­έ­λας Τάρεκ Σάαμπ. 

Ο Σάαμπ διέ­τα­ξε έρευ­να ενα­ντί­ον του πρα­ξι­κο­πη­μα­τία και «προ­έ­δρου-μαριο­νέ­τα» των ΗΠΑ Χουάν Γκουαϊ­δό για φερό­με­νη συμ­με­το­χή του σε δολιο­φθο­ρά η οποία προ­κά­λε­σε το χει­ρό­τε­ρο μπλα­κά­ουτ των τελευ­ταί­ων δεκαετιών. 

Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες που έχει στα χέρια της η κυβέρ­νη­ση της χώρας, ο Γκουαϊ­δό και στε­λέ­χη της ακρο­δε­ξιάς αντι­πο­λί­τευ­σης οργά­νω­σαν, σε συνερ­γα­σία με υπη­ρε­σί­ες των ΗΠΑ, κυβερ­νο-επί­θε­ση στη δημό­σια επι­χεί­ρη­ση ηλε­κτρι­σμού. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό πως έχει ήδη συλ­λη­φθεί και ανα­κρί­νε­ται ο δημο­σιο­γρά­φος Λουίς Κάρ­λος Ντί­ας, ο οποί­ος κατη­γο­ρεί­ται από τις κρα­τι­κές αρχές ότι εμπλέ­κε­ται στο μπλακάουτ.

Όπως έχει ανα­φέ­ρει ο αντι­πρό­ε­δρος Επι­κοι­νω­νί­ας, Του­ρι­σμού και Πολι­τι­σμού της Βενε­ζου­έ­λας, Χόρ­χε Ροντρί­γκες, στην επί­θε­ση εμπλέ­κο­νται ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός εξω­τε­ρι­κών Μάικ Πομπέο, ο Έλιοτ Άμπραμς και ο Χουάν Γουαι­δό. Μάλι­στα, ενή­με­ρος για την επί­θε­ση που προ­κά­λε­σε την παρά­λυ­ση στο ηλε­κτρο­δο­τι­κό σύστη­μα της χώρας φέρε­ται να ήταν ο ρεπου­μπλι­κά­νος γερου­σια­στής της Φλό­ρι­ντα Μάρ­κο Ρούμπιο. 

Σε ανα­κοί­νω­ση του, ο πρό­ε­δρος Νικο­λάς Μαδού­ρο ανα­κοί­νω­σε πως η κυβέρ­νη­ση του έχει ήδη ζητή­σει την συν­δρο­μή του ΟΗΕ για τη δημιουρ­γία επι­τρο­πής που θα διε­ρευ­νή­σει την υπό­θε­ση της κυβερ­νο-επί­θε­σης. Σε αυτήν ανα­μέ­νε­ται να μετά­σχουν εμπει­ρο­γνώ­μο­νες από τη Ρωσία, την Κίνα και την Κούβα. 

Επί­σης, ο Μαδού­ρο απο­κά­λυ­ψε πως έχει όλες τις απο­δεί­ξεις για την επί­θε­ση στο ηλε­κτρο­δο­τι­κό σύστη­μα της χώρας και πως κέντρα της επί­θε­σης ήταν το Σικά­γο και το Χιού­στον των ΗΠΑ. 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο