Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Εκρήξεις στη Βηρυτό: Τουλάχιστον 50 νεκροί και 3.000 οι τραυματίες

Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί και στους 2.750 οι τραυματίες από τις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν.

Την ίδια στιγμή εκφράζεται ανησυχία για σοβαρή αύξηση στον αριθμό των νεκρών καθώς πολλοί – σύμφωνα με πληροφορίες – είναι εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια.

“Είναι μια καταστροφή με κάθε έννοια του όρου αυτού”, είπε ο Χαμάντ Χασάν ενώ πήγαινε να επισκεφθεί τραυματίες σε ένα νοσοκομείο της πόλης. “Τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας είναι όλα γεμάτα με τραυματίες”, πρόσθεσε, ζητώντας να μεταφερθούν οι υπόλοιποι σε κλινικές των προαστίων.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου ανέφερε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες. Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Σύμφωνα με το εθνικό πρακτορείο NNA του Λιβάνου, η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε μια αποθήκη πυροτεχνημάτων, κοντά στην οποία βρισκόταν μια άλλη όπου φυλάσσονταν φιάλες υγραερίου.

Η καταστροφή είναι τεράστια. Σχεδόν η μισή Βηρυτός έχει υποστεί ζημιές. Για ώρες άνθρωποι σαστισμένοι και σοκαρισμένοι περιφέρονταν στους δρόμους μέσα στα αίματα αναζητώντας βοήθεια και μια απάντηση στο τι έγινε.

Έγινε γνωστό πως ένα πλοίο που βρισκόταν αρόδο στο λιμάνι της Βηρυτού φλέγεται μετά τις εκρήξεις.

Πολλές αποθήκες του λιμανιού έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το έδαφος είναι σπαρμένο με σπασμένα τζάμια. Παντού υπάρχουν εστίες φωτιάς, στους δρόμους πυροσβεστικά και ασθενοφόρα.

Η ισχυρότατη έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και το ωστικό κύμα που προκάλεσε ήταν επίσης πολύ ισχυρό, ενώ ο εκκωφαντικός ήχος έφτασε μέχρι την Κύπρο.

Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Δεν είναι ακόμα σαφές για το πως προκλήθηκε και που η αρχική έκρηξη και γιατί ήταν τόσο ισχυρή η δεύτερη έκρηξη.

Φαίνεται πως οι πρώτοι 10 νεκροί ήταν μια ομάδα πυροσβεστών που είχε φτάσει στο λιμάνι μεταξύ πρώτης και δεύτερης έκρηξης.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού Μαρουάν Αμπούντ είπε ότι «μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν».

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα πως υπάρχουν εγκλωβισμένοι άνθρωποι.

Κυβερνήσεις πολλών χωρών δήλωσαν ετοιμότητα να βοηθήσουν τον Λίβανο. Μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση. Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνδράμει τις αρχές του Λιβάνου με κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της».

Το υπουργείο Εξωτερικών με μήνυμά του στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο αναφέρει πως μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected]

Παράκληση όπως όλοι οι Κύπριοι που βρίσκονται στο Λίβανο επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων ή την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο, απευθύνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Τους καλεί να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ στο τηλ. 99660129 ή με την πρεσβεία της Κύπρου στο Λίβανο στο τηλ. +9613572139.

ekrixi biritos22 ekrixi biritos23 ekrixi biritos24 ekrixi biritos25 ekrixi biritos26