Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΗΠΑ: «Πανδημία» απολύσεων στις αερομεταφορές

Η πανδημία του κορονοϊού, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 1 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, έχει προκαλέσει παράλληλα όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αλλά και των αντιλαϊκών …«αντανακλαστικών» του κεφαλαίου σε όλες τις χώρες.

Η αμερικανική ήπειρος, που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, αντιμετωπίζει ταυτόχρονα και τις οικονομικές συνέπειες, οι οποίες φορτώνονται στους εργαζόμενους. Στις ΗΠΑ, όπως και παγκοσμίως, η πανδημία έχει δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον κλάδο των αερομεταφορών, το οποίο, ως είθισται στον καπιταλισμό, θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Χθες, η διοίκηση της αεροπορικής εταιρείας «United Airlines» επιβεβαίωσε ότι αρχίζει να απολύει περίπου 13.000 από τους εργαζομένους της, επικαλούμενη την έλλειψη συμφωνίας στο αμερικανικό Κογκρέσο για την επιμήκυνση της στήριξης του δημοσίου στις επιχειρήσεις του τομέα των αερομεταφορών, εκβιάζοντας ουσιαστικά για επιπλέον «ζεστό χρήμα» από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που έκανε λίγες ώρες νωρίτερα και η «American Airlines», η οποία γνωστοποίησε πως θα απολύσει 19.000 εργαζομένους της, αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι δεν καταλήξουν σε συμβιβασμό «τις προσεχείς ημέρες».

Τα δάνεια που χορηγήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σε επτά εταιρείες, συνολικού ύψους 25 δισεκ. δολαρίων, δεν άλλαξαν τα δεδομένα: τα χρήματα αυτά προορίζονται για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών, όχι για μισθοδοσία.

Οι εταιρείες του τομέα ήδη έχουν περικόψει προσωπικό μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αδειών άνευ αποδοχών, όπως συνέβη με πάνω από 40.000 εργαζόμενους στην Delta Airlines, ενώ η Southwest έχει απολύσει, προσωρινά ή μόνιμα, το 27% των υπαλλήλων της.

Βέβαια, δεν είναι μόνο ο τομέας των αερομεταφορών όπου οι εργαζόμενοι πληρώνουν τα σπασμένα της πανδημίας. Η Disney, για, παράδειγμα ανακοίνωσε προχθές ότι απολύει 28.000 υπαλλήλους της.

Το κέντρο μελετών Economic Policy Institute υπολογίζει ότι χωρίς βοήθεια από το ομοσπονδιακό κράτος, 5,3 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να έχουν απολυθεί ως τα τέλη του 2021 από τον δημόσιο τομέα.