Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Νάκμπα: Το μόνο που θέλουν οι Παλαιστίνιοι είναι να εξέλθουν από τη μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή…

Παρά τις εν ψυχρώ δολοφονίες δεκάδων Παλαιστινίων η Μεγάλη Πορεία Επιστροφής συνεχίζεται. Ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, «Ημέρα Γης», ημέρα κατά την οποία -το 1976- έξι διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, ενώ διαδήλωναν κατά της κατάσχεσης γης από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η διαμαρτυρία ολοκληρώνεται σήμερα 15 Μαΐου, ημέρα την οποία οι Παλαιστίνιοι αποκαλούν Νάκμπα (καταστροφή) και η οποία σηματοδοτεί τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων την περίοδο των συγκρούσεων του 1948, κατά την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.

Φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη μέρα της Νάκμπα, όταν μετά την επίθεση του Ισραήλ, καταστράφηκαν ολοσχερώς 415 Παλαιστινιακά χωριά, σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 παλαιστίνιοι και δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ 760.000 παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν δια της βίας από την πατρίδα τους για να καταλήξουν πρόσφυγες στις γύρω περιοχές.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε ισραηλινό αποκλεισμό από εδάφους, αέρος και θαλάσσης εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Περίπου το 80% του πληθυσμού της εξαρτάται από ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο φράκτης που έχει τοποθετήσει (αυθαίρετα και κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου) το Ισραήλ, για να οριοθετήσει τα «σύνορα» με τη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται άδεια από το στρατό του Ισραήλ για να μπουν και να βγουν από τη Γάζα. Έχει χαρακτηριστεί η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου.

Όσο κι αν το Ισραήλ προσπαθεί να αρνηθεί ή να δικαιολογήσει την Νάκμπα,  οι Παλαιστίνιοι παραμένουν σταθεροί στην επιθυμία τους να ζήσουν στην ελευθερία, την ισότητα και την αξιοπρέπεια. Καμία μπουλντόζα, κανένας φράκτης δεν μπορεί να διαγράψει τη συνείδηση και την ταυτότητα ενός ολόκληρου λαού