Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ακόμη τους ενοχλεί….

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Αν κανείς περί­με­νε να γίνει «σοφό­τε­ρος δια­βά­ζο­ντας την έκδο­ση των «ΝΕΩΝ» (Σάβ­βα­το 12/5) με τίτλο «50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ» σίγου­ρα απογοητεύτηκε!

Τι και αν στον πρό­λο­γο τονί­ζει ότι «..Οι πολι­τι­κοί και δια­νο­ού­με­νοι που γρά­φουν δεν κλή­θη­καν να απα­ντή­σουν στο ερώ­τη­μα «Τι κάνα­τε εσείς όταν δια­σπά­στη­κε το ΚΚΕ». Αλλά να συμ­βά­λουν με ένα προ­σω­πι­κό, συναι­σθη­μα­τι­κό, βιω­μα­τι­κό ή πολι­τι­κό κεί­με­νο σε μια συζή­τη­ση που δεν έχει στα­μα­τή­σει ποτέ και αφο­ρά τις αρχές, τον χαρα­κτή­ρα και τη φυσιο­γνω­μία της Αρι­στε­ράς. Έστω κι αν για πολ­λούς αυτή η λέξη δεν σημαί­νει πια τίποτε».

Από τις 200 περί­που σελί­δες και τους 29 γρά­φο­ντες (με διά­φο­ρες ιδιό­τη­τες) μόνο ένας (Μ. Μαϊ­λης μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ) και για 6 σελί­δες δίνει τα γεγο­νό­τα από την πλευ­ρά του ΚΚΕ. Οι περισ­σό­τε­ροι από τους υπό­λοι­πους με τον ένα ή άλλο τρό­πο απο­τε­λούν συνε­χι­στές του λεγό­με­νου «ΚΚΕ εσ», αυτών δηλα­δή που ηττή­θη­καν (ιδε­ο­λο­γι­κά – πολι­τι­κά – οργα­νω­τι­κά) στην περί­φη­μη 12η Ολο­μέ­λεια, που απο­στά­τη­σαν από το κομ­μου­νι­στι­κό κίνη­μα και στη συνέ­χεια μέσα από δια­σπά­σεις και μετα­μορ­φώ­σεις αυτού του χώρου, ένα κομ­μά­τι τους σήμε­ρα απο­τε­λεί την «κυβερ­νώ­σα αριστερά».

Και μόνο αυτό το γεγο­νός δεί­χνει ότι το συγκε­κρι­μέ­νο πόνη­μα στε­ρεί­ται αντι­κει­με­νι­κών δεδο­μέ­νων (Για παρά­δειγ­μα αν κανείς ήθε­λε να ανα­τρέ­ξει στις πηγές θα μπο­ρού­σε να μελε­τή­σει την έκδο­ση της Κ.Ε του ΚΚΕ «Η 12η ευρεία ολο­μέ­λεια της Κ.Ε του ΚΚΕ» εκδό­σεις Σύγ­χρο­νη Επο­χή 2008). 

Δια­βά­ζο­ντας το κανείς, εμφα­νής είναι η προ­σπά­θεια των περισ­σο­τέ­ρων ουσια­στι­κά να πάρουν μία ιδε­ο­λο­γι­κή – πολι­τι­κή «ρεβάνς» για το τότε με το βλέμ­μα όμως στραμ­μέ­νο στο τώρα.
Άλλω­στε και στον πρό­λο­γο τονί­ζε­ται ότι «Πενή­ντα χρό­νια μετά, το ΚΚΕ δεν έχει αλλά­ξει σχε­δόν καθό­λου: εξα­κο­λου­θεί να πιστεύ­ει στη δικτα­το­ρία του προ­λε­τα­ριά­του και στη αδυ­να­μία εξαν­θρω­πι­σμού του καπι­τα­λι­σμού». Φυσι­κά δεν διευ­κρι­νί­ζει ο γρά­φων εάν τελι­κά η στα­θε­ρή του αυτή στά­ση είναι προς όφε­λος του λαού ή όχι; Το εάν δικαιώ­νε­ται από την κατά­στα­ση που υπάρ­χει και στην καπι­τα­λι­στι­κή Ελλά­δα ή όχι; Αντί­θε­τα και μέσω των γρα­φό­με­νων των περισ­σο­τέ­ρων κάτι τέτοιο παρου­σιά­ζε­ται ως «δογ­μα­τι­σμός» και ουσια­στι­κά οπι­σθο­δρό­μη­ση, σε αντί­θε­ση με τις περί­φη­μες «ανα­νε­ω­τι­κές ιδέ­ες» των τότε δια­σπα­στών που αν και η πορεία τους μετά ήταν ενδει­κτι­κή ουσια­στι­κά όμως «μπό­λια­σαν με τις ιδέ­ες τους» την ελλη­νι­κή κοι­νω­νία και άρα τελι­κά αυτοί δικαιώ­θη­καν, αυτοί ήταν οι πραγ­μα­τι­κοί «νικη­τές»…

Θα ήθε­λε το γνω­στό «Συγκρό­τη­μα», αλλά και οι συμ­με­τέ­χο­ντες να ήταν δια­φο­ρε­τι­κή η έκβα­ση της «12ης Ολο­μέ­λειας» . Θα ήθε­λαν π.χ να μην υπήρ­χε ή να ήταν περι­θω­ριο­ποι­η­μέ­νο το ΚΚΕ. Να ήταν ένα κόμ­μα σαν όλα τα άλλα, του συστή­μα­τος. Όμως και τότε και τώρα δεν τους έγι­νε αυτή η «χάρη».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο