Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σφαγή στη Γάζα — Υποκρισία της διεθνούς κοινότητας — 59 νεκροί ανάμεσά του και ένα μωρό 8 μηνών!!!

Η δολο­φο­νία σχε­δόν εξή­ντα άμα­χων παλαι­στί­νιων δια­δη­λω­τών από τις σφαί­ρες του ισραη­λι­νού στρα­τού στα σύνο­ρα με τη Λωρί­δα της Γάζας τη Δευ­τέ­ρα ανέ­δει­ξε άλλη μια φορά την υπο­κρι­σία της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας, η οποία στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση περιο­ρί­στη­κε στην έκφρα­ση απο­δο­κι­μα­σί­ας, σημείο που η ευαι­σθη­σία της άγγι­ξε τα όριά της ( μέχρι χθες ανα­γνώ­ρι­ζαν «το δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην άμυ­να»). Η έντα­ση της απο­δο­κι­μα­σί­ας καθο­ρί­στη­κε από τα ιδιαί­τε­ρα συμ­φέ­ρο­ντα της κάθε χώρας και τις συμ­μα­χί­ες στην περιο­χή. Βέβαια είχα­με και τις περι­πτώ­σεις απο­σιώ­πη­σης και ενθάρ­ρυν­σης της σφα­γής, όπως στην περί­πτω­ση των ΗΠΑ οι οποί­ες επέρ­ρι­ψαν επέρ­ρι­ψαν την ευθύ­νη στη Χαμάς, ενώ ταυ­τό­χρο­να εμπό­δι­σαν την υιο­θέ­τη­ση από το ΣΑ του ΟΗΕ ψηφί­σμα­τος που καλού­σε να διε­νερ­γη­θεί ανε­ξάρ­τη­τη έρευνα.

Οι εκκλή­σεις αυτο­συ­γκρά­τη­σης δεν ήταν τίπο­τα άλλο παρά άρνη­ση κατα­δί­κης του εγκλή­μα­τος που συντε­λεί­ται στη Γάζα, επί της ουσί­ας στή­ρι­ξη του κρά­τους δολοφόνου.

Επαί­σχυ­ντη η ανα­κοί­νω­ση του ελλη­νι­κού υπουρ­γεί­ου Εξω­τε­ρι­κών, που απέ­φυ­γε ακό­μη και να κατα­δι­κά­σει τη νέα σφα­γή σε βάρος του Παλαι­στι­νια­κού λαού

«Η ευθύ­νη για αυτούς τους τρα­γι­κούς θανά­τους ανή­κει ολο­κλη­ρω­τι­κά στη Χαμάς», η οποία προ­κά­λε­σε «εσκεμ­μέ­να και κυνι­κά αυτή την αντί­δρα­ση» του Ισρα­ήλ, έκρι­νε ο Ρατζ Σα, ανα­πλη­ρω­τής εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής προεδρίας.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου επί­σης κατα­δί­κα­σε αυτή την «τρο­μο­κρα­τι­κή οργά­νω­ση» και δια­τρά­νω­σε ότι η χώρα του και «κάθε χώρα έχει υπο­χρέ­ω­ση να υπε­ρα­σπί­ζε­ται το έδα­φός της».

Ο παλαι­στί­νιος πρό­ε­δρος Μαχ­μούντ Αμπάς από την πλευ­ρά του κατήγ­γει­λε μια «σφα­γή».

Η Νότια Αφρι­κή ανα­κά­λε­σε τον πρε­σβευ­τή της στο Ισρα­ήλ «μέχρι νεο­τέ­ρας» λόγω της βίας με θύμα­τα Παλαι­στί­νιους. Η Τουρ­κία, που έκα­νε λόγο για «γενο­κτο­νία», ανα­κά­λε­σε επί­σης για δια­βου­λεύ­σεις τους επι­κε­φα­λής των διπλω­μα­τι­κών αντι­προ­σω­πειών της στο Τελ Αβίβ και την Ουάσινγκτον.

Πολ­λές χώρες, ανά­με­σά τους η Βρε­τα­νία, η Γαλ­λία και η Ρωσία, επέ­κρι­ναν τα εγκαί­νια της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας στην Ιερου­σα­λήμ, τη μετα­φο­ρά της οποί­ας είχαν κατα­δι­κά­σει και προ­τρέ­ψει να ακυ­ρω­θεί 128 από τα 193 κρά­τη της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης του ΟΗΕ.

Τα εγκαί­νια, τη Δευ­τέ­ρα, πυρο­δό­τη­σαν τη δια­δή­λω­ση δεκά­δων χιλιά­δων ανθρώ­πων στη Γάζα. Του­λά­χι­στον 59 σκο­τώ­θη­καν όταν ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες άνοι­ξαν πυρ στα σύνο­ρα. Ανά­με­σα τους και ένα βρέ­φος ηλι­κί­ας οκτώ μηνών.  Η Λέι­λα αλ Γαντούρ απε­βί­ω­σε αφού εισέ­πνευ­σε δακρυ­γό­νο κατά τη διάρ­κεια των επει­σο­δί­ων ανά­με­σα σε παλαι­στί­νιους δια­δη­λω­τές και ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες στα σύνο­ρα της Λωρί­δας της Γάζας με το Ισρα­ήλ, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το υπουρ­γείο Υγεί­ας στον θύλακα.

«Οι υπεύ­θυ­νοι για αυτές τις κατά­φω­ρες παρα­βιά­σεις των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των πρέ­πει να λογο­δο­τή­σουν», έκρι­νε ο Ύπα­τος Αρμο­στής των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τα Ανθρώ­πι­να Δικαιώ­μα­τα Ζέιντ Ράαντ αλ Χου­σέιν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες εξέ­φρα­σε την «μεγά­λη ανη­συ­χία του» για την κατά­στα­ση. Για τη Διε­θνή Αμνη­στία, δια­πρά­χθη­καν «εγκλή­μα­τα πολέ­μου», ενώ το Παρα­τη­ρη­τή­ριο Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των (HRW) έκα­νε λόγο για ένα «λου­τρό αίματος».

Η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση κάλε­σε χτες όλες τις πλευ­ρές να επι­δεί­ξουν “τη μέγι­στη αυτοσυγκράτηση”

Η Κίνα κάλε­σε σήμε­ρα σε αυτο­συ­γκρά­τη­ση, “κυρί­ως το Ισρα­ήλ”. “Καλού­με την παλαι­στι­νια­κή και την ισραη­λι­νή πλευ­ρά, κυρί­ως το Ισρα­ήλ, να δεί­ξουν αυτο­συ­γκρά­τη­ση, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί μια κλι­μά­κω­ση των εντάσεων”.

   Γαλ­λία: Ο πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν «κατα­δί­κα­σε τη βία των ισραη­λι­νών ένο­πλων δυνά­με­ων ενα­ντί­ον των δια­δη­λω­τών», κατά τη διάρ­κεια τηλε­φω­νι­κών συν­δια­λέ­ξε­ών του με τον παλαι­στί­νιο πρό­ε­δρο Μαχ­μούντ Αμπάς και τον βασι­λιά της Ιορ­δα­νί­ας Αμπ­ντά­λα Β΄. Επα­νέ­λα­βε την «απο­δο­κι­μα­σία της Γαλ­λί­ας» όσον αφο­ρά «την αμε­ρι­κα­νι­κή από­φα­ση να ανοί­ξει πρε­σβεία (σ.σ. των ΗΠΑ) στην Ιερου­σα­λήμ», και τη θέση ότι το τελι­κό καθε­στώς της πόλης «δεν μπο­ρεί να καθο­ρι­στεί παρά μόνο από τα μέρη, σε ένα πλαί­σιο δια­πραγ­μά­τευ­σης υπό την αιγί­δα της διε­θνούς κοινότητας».

   Τουρ­κία: Το Ισρα­ήλ «ασκεί κρα­τι­κή τρο­μο­κρα­τία, το Ισρα­ήλ είναι ένα κρά­τος τρο­μο­κρά­της», κατήγ­γει­λε ο πρό­ε­δρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, κάνο­ντας λόγο για «μια γενο­κτο­νία» και προ­σθέ­το­ντας ότι «κατα­δι­κά­ζω αυτή την ανθρω­πι­στι­κή τρα­γω­δία, αυτή τη γενο­κτο­νία», για την οποία επέρ­ρι­ψε ρητά την ευθύ­νη όχι μόνο στο Ισρα­ήλ, αλλά και στις ΗΠΑ.

Η Τουρκία–όπου ο πρό­ε­δρος Ερντο­γάν κήρυ­ξε τρι­ή­με­ρο εθνι­κό πέν­θος–ανα­κά­λε­σε ταυ­τό­χρο­να για δια­βου­λεύ­σεις τους πρε­σβευ­τές της στο Τελ Αβίβ και στην Ουάσινγκτον.

Ο αντι­πρό­ε­δρος της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης Μπε­κίρ Μποζ­ντάγ επέ­μει­νε ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση είναι «εξί­σου υπεύ­θυ­νη με το Ισρα­ήλ για αυτή τη σφαγή».

   Νότια Αφρι­κή: «Εξαι­τί­ας του σοβα­ρού και τυφλού χαρα­κτή­ρα της νέας ισραη­λι­νής επί­θε­σης», η κυβέρ­νη­ση απο­φά­σι­σε να ανα­κα­λέ­σει «μέχρι νεο­τέ­ρας δια­τα­γής» τον πρε­σβευ­τή της στο Ισραήλ.

   Κου­βέιτ: «Κατα­δι­κά­ζου­με αυτό που έγι­νε», δήλω­σε ο πρε­σβευ­τής του εμι­ρά­του στον ΟΗΕ, ο Μαν­σούρ αλ Οτάι­μπι, η χώρα του οποί­ου ζήτη­σε να συζη­τη­θούν οι εξε­λί­ξεις στο Συμ­βού­λιο Ασφαλείας.

   Βρε­τα­νία: «Καλού­με σε ψυχραι­μία και αυτο­συ­γκρά­τη­ση για να απο­φευ­χθούν ενέρ­γειες κατα­στρο­φι­κές για τις ειρη­νευ­τι­κές προ­σπά­θειες», δήλω­σε εκπρό­σω­πος της πρω­θυ­πουρ­γού Τερέ­ζας Μέι.

   Ρωσία: Ερω­τη­θείς εάν η Μόσχα θεω­ρεί ότι η μετα­φο­ρά της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας οδη­γεί σε επι­δεί­νω­ση της κατά­στα­σης στην περιο­χή, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ απά­ντη­σε: «Ναι, έχου­με αυτή την ανη­συ­χία και το έχου­με ήδη πει». Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Σερ­γκέι Λαβρόφ επα­νέ­λα­βε τη ρωσι­κή θέση ότι «η τύχη της Ιερου­σα­λήμ πρέ­πει να απο­φα­σι­στεί σε έναν απευ­θεί­ας διά­λο­γο (του Ισρα­ήλ) με τους Παλαιστίνιους».

   Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση: «Ζητά­με από όλα τα μέρη να ενερ­γή­σουν με τη μέγι­στη αυτο­συ­γκρά­τη­ση», δήλω­σε η επι­κε­φα­λής της Ευρω­παϊ­κής Διπλω­μα­τί­ας Φεντε­ρί­κα Μογκερίνι.

   Κανα­δάς: «Είναι ασυγ­χώ­ρη­το το ότι άμα­χοι, δημο­σιο­γρά­φοι και παι­διά έπε­σαν θύμα­τα», σχο­λί­α­σε η υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Κρί­στια Φρίλαντ.

   Αίγυ­πτος: Το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών χαρα­κτή­ρι­σε τους νεκρούς στη Γάζα «μάρ­τυ­ρες» και προει­δο­ποί­η­σε ενα­ντί­ον της «κλι­μά­κω­σης». Ο μεγά­λος μου­φτής Σάου­κι Άλαμ κατα­δί­κα­σε τα εγκαί­νια της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας, μια «άμε­ση και ξεκά­θα­ρη προ­σβο­λή στα αισθή­μα­τα ενά­μι­ση δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ου μου­σουλ­μά­νων στη γη», που «ανοί­γει την πόρ­τα σε περισ­σό­τε­ρες συγκρού­σεις και πολέ­μους στην περιοχή».

   Σαου­δι­κή Αρα­βία: το βασί­λειο «κατα­δι­κά­ζει εντό­νως τα πυρά των ισραη­λι­νών δυνά­με­ων κατο­χής ενα­ντί­ον άοπλων παλαι­στί­νιων αμά­χων», δήλω­σε ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Άντελ αλ Τζου­μπέιρ, χωρίς να κάνει καμιά ανα­φο­ρά στα εγκαί­νια της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας στην Ιερουσαλήμ.

   Ιράν: Ο επι­κε­φα­λής της ιρα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας Μοχα­μάντ Τζα­βάντ Ζαρίφ κατήγ­γει­λε τη «σφα­γή εν ψυχρώ από το ισραη­λι­νό καθε­στώς ανα­ρίθ­μη­των Παλαι­στί­νιων που δια­δή­λω­ναν στη μεγα­λύ­τε­ρη ανοι­χτή φυλα­κή του κόσμου» κι έκα­νε λόγο για μια «ημέ­ρα μεγά­λης ντροπής».

Συρία: Η Δαμα­σκός «κατα­δι­κά­ζει τη σφα­γή» δεκά­δων «άοπλων παλαι­στί­νιων πολι­τών», τόνι­σε πηγή προ­σκεί­με­νη στο ΥΠΕΞ.

   Βέλ­γιο: «Καλώ να απο­φευ­χθεί κάθε δυσα­νά­λο­γη χρή­ση βίας», ανέ­φε­ρε ο βέλ­γος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ντι­ντιέ Ρεντέρς.

   Νορ­βη­γία: Για την υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Ίνε Έρικ­σεν Σεράι­ντε «είναι απα­ρά­δε­κτο να βάλ­λο­νται αλη­θι­νές σφαί­ρες ενα­ντί­ον διαδηλωτών».

   Βρα­ζι­λία: Η Μπρα­ζί­λια απευ­θύ­νει «έκκλη­ση για αυτο­συ­γκρά­τη­ση και για την ειρή­νη», δήλω­σε ο πρό­ε­δρος Μισέλ Τέμερ, κατα­δι­κά­ζο­ντας τις «φρι­κια­στι­κές βιαιότητες».

Οργα­νι­σμός Ισλα­μι­κής Συνερ­γα­σί­ας ( ΟΙΣ): Ο  ΟΙΣ, που απο­τε­λεί­ται από 57 κρά­τη μέλη, χαρα­κτή­ρι­σε «παρά­νο­μη» την αμε­ρι­κα­νι­κή απόφαση.

   Μαρό­κο: Ο μονάρ­χης Μοχά­μεντ Στ΄ κατήγ­γει­λε τη «μονο­με­ρή από­φα­ση» των ΗΠΑ.

   Ελλά­δα: «Οι περι­στά­σεις επι­βάλ­λουν την επί­δει­ξη αυτο­συ­γκρά­τη­σης, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση και να μην υπάρ­ξουν νέα θύμα­τα» τονί­ζει με ανα­κοί­νω­σή του το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών για την κλι­μά­κω­ση της κατά­στα­σης στη Λωρί­δα της Γάζας,

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την υιοθέτηση από το ΣΑ του ΟΗΕ ψηφίσματος που καλούσε να διενεργηθεί ανεξάρτητη έρευνα

Οι  ΗΠΑ εμπό­δι­σαν τη Δευ­τέ­ρα την υιο­θέ­τη­ση από το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ ενός ψηφί­σμα­τος που καλού­σε να διε­νερ­γη­θεί ανε­ξάρ­τη­τη έρευ­να για τα πολυαί­μα­κτα επει­σό­δια της Δευ­τέ­ρας στη Λωρί­δα της Γάζας, ανέ­φε­ραν διπλω­μα­τι­κές πηγές.

Το σχέ­διο ψηφί­σμα­τος, το οποίο περι­ήλ­θε στην κατο­χή του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου, κατα­δί­κα­ζε επί­σης τα πυρά ανδρών του ισραη­λι­νού στρα­τού που προ­κά­λε­σαν τον θάνα­το δεκά­δων Παλαι­στί­νιων αμάχων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο