Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Έκθεση: «Α Ν Α Σ Υ Ν Θ Ε Σ Η» Κολλάζ με γραμματόσημα

«Α Ν Α Σ Υ Ν Θ Ε Σ Η»
Κολλάζ με γραμματόσημα
Έκθεση του Θοδωρή Νικολάκη
18 – 27 Ιανουαρίου 2019

στο Παναι­τώ­λιο
Πλα­τεία Παναι­τω­λί­ου, Αλσού­πο­λη, Νέα Ιωνία.

Εγκαί­νια: 18 Ιανουα­ρί­ου και ώρα 7:30μμ

Ωρά­ριο λει­τουρ­γί­ας: Δευ­τέ­ρα-Παρα­σκευή 10:30 με 13:30 και 17:30 με 20:30
Σάβ­βα­το 17:30 με 20:30 και Κυρια­κή 10:30 με 13:30

eikastiko1

Λίγα λόγια για την έκθεση:

Η έκθε­ση περι­λαμ­βά­νει περί­που 40 έργα για τη δημιουρ­γία των οποί­ων έχουν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί χιλιά­δες κομ­μα­τά­κια γραμματόσημα.

Με μια θεμα­το­γρα­φία στη­ριγ­μέ­νη στην ελλη­νι­κή ποί­η­ση, τη φύση και την ιστο­ρία, η έκθε­ση φιλο­δο­ξεί να ανα­δεί­ξει και τις πολ­λές δυνα­τό­τη­τες της τεχνι­κής αυτής.

Η τεχνι­κή του κολ­λάζ με γραμ­μα­τό­ση­μα, στην Ελλη­νι­κή τέχνη, έκα­νε την εμφά­νι­σή της στα μέσα της δεκα­ε­τί­ας του 1960, από τον ηθο­ποιό Μίμη Φωτό­που­λο που δημιούρ­γη­σε και παρου­σί­α­σε τα πρώ­τα σχε­τι­κά έργα.

eikastiko2

Από τότε τα γραμ­μα­τό­ση­μα, με το μικρό τους μέγε­θος, με τα άπει­ρα θέμα­τα και χρώ­μα­τά τους χρη­σι­μο­ποιού­νται σε διά­φο­ρες παρα­γω­γι­κές τεχνι­κές Τα συνα­ντά­με στη δια­κό­σμη­ση δια­φό­ρων αντι­κει­μέ­νων, όπως έργα τέχνης, μικρο­έ­πι­πλα, κου­τιά συσκευα­σί­ας δώρων και άλλα..

Κυρί­ως χρη­σι­μο­ποιού­νται σαν μονα­δι­κό υλι­κό, ολό­κλη­ρα ή τεμα­χι­σμέ­να, για τη δημιουρ­γία έργων τέχνης.

Η υψη­λή ποιό­τη­τα στις εκτυ­πώ­σεις γραμ­μα­το­σή­μων βοη­θά ώστε το έργο τέχνης να έχει πολύ ζωντα­νά χρώ­μα­τα, ενώ ο συν­δυα­σμός χιλιά­δων κομ­μα­τιών δίνει ξεχω­ρι­στή υφή και μια μονα­δι­κή αίσθη­ση κίνησης.

nikolakis4

Το έργο αυτής της τεχνι­κής, είναι πιο κοντά στη ζωγρα­φι­κή, δεδο­μέ­νου ότι από την τεχνι­κή του κολ­λάζ κρα­τά­ει μόνο την πρα­κτι­κή δια­δι­κα­σία, δηλα­δή την κόλ­λη­ση των γραμ­μα­το­σή­μων, ενώ από την ζωγρα­φι­κή κρα­τά­ει το σχέ­διο και τη συγκε­κρι­μέ­νη χρή­ση χρώ­μα­τος για κάθε ξεχω­ρι­στή φόρμα.

Η δυσκο­λία στη συγκέ­ντρω­ση αρκε­τών ποσο­τή­των γραμ­μα­το­σή­μων και ο απαι­τού­με­νος χρό­νος για τη δημιουρ­γία ενός έργου κάνουν αυτή τη δημιουρ­γι­κή δου­λειά ασύμ­φο­ρη επαγγελματικά.

ράγ­μα που με τη σει­ρά του εμπο­δί­ζει την ευρεία χρή­ση των γραμ­μα­το­σή­μων, με απο­τέ­λε­σμα να υπάρ­χει μικρή παρα­γω­γή έργων και από λίγους καλ­λι­τέ­χνες, κατά κύριο λόγο ερα­σι­τέ­χνες αλλά πραγ­μα­τι­κούς ερα­στές της τέχνης.

Σύντομο Βιογραφικό

nikolakis6

Ο Θοδω­ρής Νικολάκης

Γεν­νή­θη­κε το 1962 στον Απόλ­λω­να Νάξου

Έχει εργα­στεί, από μικρή ηλι­κία, πάνω στην κερα­μο­ποιεία, σε μεταλ­λι­κές κατα­σκευ­ές, και για 32 χρό­νια στην Τρά­πε­ζα Πίστε­ως (σημε­ρι­νή Alpha Bank).

Έχει εργα­στεί επί­σης ως αρθρο­γρά­φος και καλ­λι­τε­χνι­κός επι­με­λη­τής στο περιο­δι­κό «ΧΡΥΣΟΤΕΧΝΗ» (κλα­δι­κό στο χώρο της αργυροχρυσοχοΐας).

Υπήρ­ξε μέλος των ΔΣ του Ιστο­ρι­κού και Λαο­γρα­φι­κού Μου­σεί­ου, του Πολι­τι­στι­κού Οργα­νι­σμού του Δήμου Πεύ­κης και της Πανελ­λή­νιας εται­ρία Λόγου και Τέχνης ( ΠΕΛΤ)

Έχει εκδώ­σει μια ποι­η­τι­κή συλ­λο­γή (ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ, εκδό­σεις Σύγ­χρο­νη Εποχή).

Έχει εκδώ­σει επί­σης, το βιβλίο «Το Κολάζ με Γραμ­μα­τό­ση­μα», όπου παρου­σιά­ζε­ται η τεχνι­κή του κολάζ βήμα, βήμα.

Από την παι­δι­κή ηλι­κία, στο νυχτε­ρι­νό γυμνά­σιο, ασχο­λή­θη­κε με τη δημιουρ­γία σκη­νι­κών, αφι­σών και άλλων υλι­κών για ερα­σι­τε­χνι­κά θέα­τρα και εκδηλώσεις.

Είναι συλ­λέ­κτης γραμ­μα­το­σή­μων και άλλων μικρών αντικειμένων.

Με το κολ­λάζ πει­ρα­μα­τί­στη­κε πρώ­τη φορά το 1998.

Συμ­με­τεί­χε πρώ­τη φορά σε ομα­δι­κή έκθε­ση ζωγρα­φι­κής το 1983 σε εκδή­λω­ση στα Πατή­σια (Πατη­σια­κά).

Συμ­με­τεί­χε σε πολ­λές ομα­δι­κές εκθέ­σεις στην Πεύ­κη, (με τον Πολι­τι­στι­κό Οργα­νι­σμό του Δήμου), στο Μαρού­σι (με το σύλ­λο­γο «Έκφρα­ση»), σε δύο εκθέ­σεις της ΕΕΔΥΕ, το 2008 και το 2015 , στην έκθε­ση του ΕΚΑ, στο Γκά­ζι το 2008, στην έκθε­ση δια­γω­νι­σμό της ΟΤΟΕ, το 2008 όπου και βρα­βεύ­τη­κε, στον Φ.Σ. Παρ­νασ­σός το 2010 και με την κίνη­ση εικα­στι­κών καλ­λι­τε­χνών «Πέρα(σ)μα» στη Νίκαια, το 2009 στο Πέρα­μα, από το 2010 έως και 2014 και στο Κερα­τσί­νι το 2016 και το 2017.

Έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ένδε­κα ατο­μι­κές εκθέ­σεις σε Μαρού­σι, δύο στην Αθή­να, Φάρ­σα­λα, Αιδη­ψό, Νάξο, Μύκο­νο δύο στο Γαλά­τσι στον Πει­ραιά και στην Πάτρα.

nikolakis2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο